Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Darmkrampjes baby

In het kort
  • Darmkrampjes bij baby’s zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die vooral voorkomen bij baby’s van 0 tot 3 maanden oud.
  • De belangrijkste symptomen van darmkrampjes zijn huilen, kromtrekken van de beentjes, winderigheid, verhoogde prikkelbaarheid en slechte slaap.
  • Mogelijke oorzaken van darmkrampjes zijn een onrijp spijsverteringsstelsel, overstimulatie van de darmen, voedselintoleranties en stress.
  • Darmkrampjes kunnen de gezondheid en het welzijn van de baby negatief beïnvloeden.
In het kort

Wat zijn darmkrampjes baby?

Darmkrampjes bij baby’s zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen die vooral voorkomen bij baby’s van 0 tot 3 maanden oud. Deze krampjes worden ook wel kolieken genoemd. De piek van de buikkrampen ligt meestal rond de 6 weken na de geboorte. Het is een veelvoorkomend probleem dat bij ongeveer 20-25% van de baby’s voorkomt.

De exacte oorzaak van darmkrampjes is nog niet volledig bekend, maar er zijn verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen. Een onrijp spijsverteringsstelsel kan ervoor zorgen dat baby’s moeite hebben met het verteren van voedsel, wat tot darmkrampjes kan leiden.

Ook kan overstimulatie van de darmen door bijvoorbeeld lucht inslikken tijdens het voeden of een snelle toename van voedselinname darmkrampjes veroorzaken. Verder kunnen voedselintoleranties, reflux en stress bij de baby of de moeder bijdragen aan het ontstaan van darmkrampjes.

De krampjes vinden vooral in de avond plaats. Dit komt waarschijnlijk doordat baby’s in de avond vaak moe zijn, meer huilen en onrustig zijn. Hierdoor bewegen hun darmen meer en veroorzaken ze krampen. Ook krijgen baby’s in de avond vaak meer voeding binnen dan overdag, wat kan leiden tot overbelasting van de darmen en gasvorming.

Hoewel darmkrampjes bij baby’s vaak voorkomen, is het belangrijk om te onthouden dat ze meestal vanzelf overgaan en geen blijvende schade veroorzaken. Als de klachten aanhouden of ernstig zijn, is het altijd verstandig om een arts of kinderarts te raadplegen om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Wat zijn darmkrampjes baby?

Symptomen

  • Onrustige of huilerige baby na het voeden
  • Gebalde vuistjes
  • Schoppen met beentjes
  • Overstrekken
  • Buikpijn en krampen
  • Roze kleur in het gezicht of rode wangen
  • Gespannen lichaamshouding
  • Moeite met slapen of doorslapen
  • Verhoogde gasproductie (boeren of windjes laten)
Symptomen

Oorzaken

De precieze oorzaak van darmkrampjes bij baby’s is nog niet volledig bekend. Er zijn echter verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van darmkrampjes bij baby’s:

Onvolgroeid spijsverteringsstelsel
Het spijsverteringsstelsel van een pasgeboren baby is nog niet volledig ontwikkeld en kan daardoor gevoelig zijn voor prikkels. Dit kan leiden tot krampen en pijn, maar ook tot diarree of constipatie.

Te veel lucht inslikken
Baby’s kunnen tijdens het voeden onbedoeld te veel lucht inslikken, wat leidt tot gasvorming en darmkrampen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de baby te snel drinkt, of wanneer de speen van de fles niet goed is afgesteld.

Voedselintoleranties
Sommige baby’s hebben een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals koemelk of soja. Dit kan leiden tot darmkrampen en andere symptomen.

Overvoeding
Wanneer een baby te veel voeding krijgt, kan dit leiden tot darmkrampen en andere spijsverteringsproblemen.

Te weinig voeding
Aan de andere kant kan ook te weinig voeding leiden tot darmkrampen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid voeding te geven en de voeding af te stemmen op de behoeften van de baby.

Stress
Stress en overstimulatie kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van darmkrampjes bij baby’s.

Oorzaken

Voedingsadviezen

Borstvoeding

  • Borstvoeding is over het algemeen gemakkelijker verteerbaar voor baby’s dan flesvoeding. Bovendien bevat moedermelk antistoffen en voedingsstoffen die de spijsvertering kunnen ondersteunen. Het is dus aanbevolen om borstvoeding te geven als dit mogelijk is.
  • Laat de borst leegdrinken. De vettere achtermelk is gemakkelijker verteerbaar dan de voormelk.

Flesvoeding

  • Als flesvoeding wordt gegeven, kan het nuttig zijn om te kijken naar de samenstelling van de voeding. Sommige baby’s kunnen baat hebben bij speciale flesvoeding voor baby’s met darmkrampjes of allergieën.
  • Bij een allergie of intolerantie kan het nodig zijn om over te schakelen naar een hypoallergene voeding.
  • Gebruik een passende speen. Kies voor een kleiner gat bij baby’s met een sterke zuigkracht om de inname van lucht te verminderen. Ga voor een groter gat wanneer de baby vermoeid of onrustig wordt omdat er niet genoeg melk uit de speen komt.

Algemeen

  • Neem de tijd bij het geven van voeding om te voorkomen dat de baby te snel drinkt en daardoor teveel lucht binnenkrijgt. Las eventueel pauzes in.
  • Geef kleine voedingen om overvoeding te voorkomen en gasvorming te verminderen.
  • Wissel zo min mogelijk van voeding. Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding of het afwisselen van verschillende flesvoeding moet de baby weer opnieuw wennen aan de samenstelling van de voeding.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Er zijn verschillende aanvullende tips die kunnen helpen bij het verminderen van darmkrampjes bij baby’s, zoals het gebruik van warmte (zoals een warm bad of een warme kruik), zachte massages of het maken van fietsbewegingen met de beentjes.

Ook kan een warm kamille buikcompres mogelijk helpen bij krampjes en de baby kalmeren.

Er zijn ook enkele reguliere behandelingen die kunnen worden voorgeschreven door artsen of kinderartsen, zoals medicijnen tegen gasvorming of reflux.

Opmerkingen
Referenties
  1. Verduci, E., Arrizza, C., Riva, E., & Giovannini, M. (2013). Microbiota and Infantile Colic: What’s New?. International Journal of Probiotics & Prebiotics, 8(1).
  2. Vandenplas, Y., Veereman-Wauters, G., Greef, E. D., Peeters, S., Casteels, A., Mahler, T., … & Hauser, B. (2011). Probiotics and prebiotics in prevention and treatment of diseases in infants and children. Jornal de pediatria, 87, 292-300.
  3. Ahlawat, R., Weinstein, T., & Pettei, M. J. (2017). Vitamin D in pediatric gastrointestinal disease. Current opinion in pediatrics, 29(1), 122-127.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten