Blaasontsteking

Synoniem: 
Urineweginfectie
Cystitis
Beschrijving: 

Een blaasontsteking (cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas en urinebuis die meestal een bacteriële oorzaak heeft. Vaak gaat het om de E.coli-bacterie, die normaal gesproken in de darmen voorkomt. Wanneer de bacterie via de plasbuis de blaas binnenkomt, hecht deze zich aan de blaaswand waardoor deze gaat ontsteken. Aangezien vrouwen een kortere plasbuis hebben dan mannen en de bacterie dus makkelijker de blaaswand kan bereiken, komt een blaasontsteking vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen. Er zijn nog een aantal andere oorzaken zoals irritatie door een blaassteen, slechte hygiëne, voedingsstoffen die irritatie opwekken, onvoldoende vocht, zwangerschap, chemische stoffen of menopauze. Zo kan ook iemand die diabetes heeft last van een blaasontsteking krijgen door gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Blaasontsteking kan ook veroorzaakt worden door diverse andere bacteriën en parasieten of door vaginale deodorant. In het laboratorium kan precies worden vastgesteld wat de ontsteking heeft veroorzaakt.

Verschijnselen: 
  • Vaak aandrang om te plassen, maar per keer komen er maar kleine beetjes
  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Buikpijn
  • Troebele urine met een onaangename geur
  • Bloed bij de urine

De aandoening kan plotseling opkomen en beginnen met pijn in de onderrug en kan leiden tot nierinfectie. De urine ziet er vaak wat melkachtig uit en kan vies ruiken doordat er pus en bacteriën in zitten. Een blaasontsteking is dus een vervelende en pijnlijke kwaal en kan voortdurend terugkomen.

Voedingsadviezen: 

Drink voldoende water (1 -1 ½ liter per dag)

Opmerkingen: 

Om een blaasontsteking te voorkomen is het van belang een goede hygiëne te hanteren, zodat de E.coli-bacterie niet de kans krijgt de plasbuis in te gaan. Ook is het aan te raden om elke dag minstens 2 liter water te drinken zodat het urinesysteem goed gespoeld wordt. Bacteriën krijgen dan minder kans zich te hechten aan de blaaswand. Blaasontstekingen zijn ook te voorkomen door het gebruik van de juiste voedingssupplementen.
 
Antibiotica
Chronische blaasontsteking is met antibiotica nauwelijks meer te behandelen. Antibiotica kan ernstige spijsverteringsproblemen geven vanwege de vernietiging van de goede darmflora bacteriën. Hierdoor kan diaree ontstaan. Bij herhaaldelijk gebruik van antibiotica kan een resistentie ontstaan voor de veroorzakende bacteriën, meestal de E.coli. Dit neemt zorgwekkend toe. Het vinden van werkzame, andere behandelingen is daardoor noodzaak geworden.

Oorzaken: 

De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is een infectie veroorzaakt door een bacterie die vanuit de urinebuis de blaas infecteert. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Deze bacterie heet Escherichia coli (E. coli). Omdat de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.Er zijn nog een aantal andere oorzaken zoals irritatie door een blaassteen, slechte hygiëne, voedingsstoffen in de voeding die irritatie opwekken, onvoldoende vocht, zwangerschap, chemische stoffen, menopauze. Zo kan ook iemand die diabetes heeft last van een blaasontsteking krijgen door gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals methenaminemandelaat, nitrolurantoïne en cyclofosfamide.

Symptomen van een blaasontsteking U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder. De aandrang op zich kan al pijn doen. Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas kan troebel zijn en heeft vaak een onaangename geur of er kan bloed in zitten. Bij een blaasontsteking heeft u geen koorts, hooguit wat verhoging.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
D-Mannose Start met 3 x daags 1500 mg. Wanneer de ergste klachten verdwenen zijn (meestal na een dag of drie) kan men dosering verlagen 2 x daags 1000 mg. Aan te raden als onderhoudsdosering 1 x daags 500 mg
Probiotica
Wanneer er antibiotica is gebruikt
1 x daags 2 x 10⁹ cfu
Palmitoylethanolamide PEA 1-3 x daags 400 mg