Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Waar moet een goede immuniteitsformule aan voldoen?

2 maart 2018
12 minuten leestijd
Immuniteit
In het kort
  • Gebufferde Vitamine C
  • OPC (druivenpitextract)
  • Quercetine
  • Gereduceerd L-Glutathion
  • Mangaan
  • Zink
  • Koper

In het basisadvies van de orthomoleculaire voedingsleer zit meestal een multivitamine, een Omega-3 preparaat en een vitamine C supplement.

De vraag “wat betekent gebufferde vitamine C?” wordt vaak gesteld. Voor een hoge inname van vitamine C is ascorbinezuur (de goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C) niet altijd geschikt, daar veel mensen deze zure vitamine C minder goed verdragen. Door de vitamine C te bufferen met mineraalascorbaten ontstaat een vitamine C (calcium- en magnesiumascorbaat), die niet alleen beter opneembaar is, maar ook het lichaam niet belast.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Maar je kan altijd nog een stapje verder met een volledige immuniteitsformule. Deze formule bevat naast de gebufferde vorm van vitamine C ook essentiële elementen in een goed opneembare vorm zoals OPC (druivenpitextract 95%), Quercetine, Gereduceerd L-Gluthation, Koper,  Mangaan en Zink.

Al deze ingrediënten zorgen samen voor een synergetisch effect, namelijk een betere opname in het lichaam en een krachtigere werking dan gewone vitamine C. Een ware immuniteitsformule.

Gebufferde Vitamine C

De mens kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is dus volkomen afhankelijk van de uit voeding afkomstige vitamine C. Vooral in ons leefmilieu waar veel stressfactoren aanwezig zijn, heeft de mens veel meer vitamine C nodig dan wordt gedacht (Carr en Frei, 1999). Deze gebufferde vorm van vitamine C wordt zeer goed opgenomen. 711 milligram gebufferde vitamine C is daarom een zeer mooie orthomoleculaire dosering.

Immuunsysteem

Vitamine C speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Zo is aangetoond dat vitamine C zowel de productie (Prinz, et al., 1977; Vallance, 1977, Kennes, et al., 1983, Panush, et al., 1981 & Jariwalla en Harrakeh, 1996) als de functie (Levy, et al., 1996 & Anderson, et al., 1980) van leukocyten (witte bloedcellen) en dan met name van neutrofielen, lymfocyten en fagocyten stimuleert.

Antioxidant

Vitamine C is verder een belangrijke antioxidant in het lichaam die ons beschermt tegen vrije radicalen. Vitamine C is namelijk in staat om te reageren met in principe alle fysiologisch relevante radicalen en oxidanten (Carr en Frei, 1999). Dit wordt bereikt doordat het zelf een elektron afstaat aan vrije radicalen. Vitamine C zorgt ook voor de regeneratie van de gereduceerde vorm van vitamine E, een andere antioxidant.

Slokdarm en maag
Slokdarm en maag

OPC (druivenpitextract)

Oligomere Pro Cyanidine is de volledige naam. Deze bijzondere vorm van de bioflavonoïden werkt als antioxidant 20 maal krachtiger dan vitamine C (Bagchi, et al., 2002) en vergroot de totale antioxidant capaciteit bij inname met vitamine C en E (Nuttall, et al., 1998). Daarnaast is vastgesteld dat OPC net zoals quercetine de aanmaak van histamine remt (Bernstein, et al., 2002).

Turbo-effect

In deze formule werkt de OPC als een turbo op de overige ingrediënten. Het zorgt voor een verbeterde opname en krachtigere werking ervan in het lichaam.

Voordelige formule

OPC hebben vaatverwijdende eigenschappen, hebben invloed op de aggregatie van bloedplaatjes en op de capillaire doorlaatbaarheid en kwetsbaarheid (Fine, 2000). Daarom wordt het vaak als los supplement ingezet voor soepele vaten. In deze formule is eenzelfde hoeveelheid als in dergelijke preparaten al aanwezig voor een gunstigere prijs dan een los OPC supplement.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Quercetine

Quercetine is een uit planten afkomstige flavonol, die in de natuur meestal samen met vitamine C aangetroffen wordt. Deze natuurlijke kleurstof komt wijdverspreid voor in het plantenrijk en daarmee ook in de voeding, vooral in de buitenschil van rode uien worden grote hoeveelheden aangetroffen.

Antioxidant

Quercetine is één van de krachtigste natuurlijke antioxidanten, die lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Het heeft zelfs een sterkere werking dan vitamine C (Heo & Lee, 2004). Het heeft een polyfenol structuur met tal van dubbele bindingen en hydroxyl groepen die elektronen kunnen doneren aan de vrije radicalen.

Remmende werking histamine

Verder oefent quercetine een modulerende actie uit op de menselijke basofiele granulocyten, witte bloedcellen waarin histamine is opgeslagen. Uit onderzoek blijkt dat het daarbij een remmende werking heeft op de histamine afgifte (Chirumbolo, et al., 2010). Daarom wordt dit nutriënt ook veel ingezet wanneer er pollen in de lucht zijn.

Gereduceerd L-Glutathion

Glutathion is een tri peptide (verbinding van drie aminozuren), die door het lichaam in de lever kan worden aangemaakt uit de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine.

Immuunsysteem

Glutathion beschermt de immuuncellen door gevormde immuuncellen te laten groeien en om bacteriën en virussen beter te bestrijden. Glutathion versterkt ook het immuunsysteem door de reproductie en activering van lymfocyten en is betrokken bij bijna alle eigen genezings- en beschermingsmaatregelen in het lichaam. Verder wordt de productie van lymfocyten bij een aanval van schadelijke stoffen op gang gebracht door glutathion. Bovendien worden interleukines geactiveerd door glutathion (Dröge en Breitkreutz, 2000).

Antioxidant

Glutathion is de krachtigste endogene vrije radicalen vanger en heeft de mogelijkheid om veel soorten vrije radicalen onschadelijk te maken. Het is ook de enige antioxidant die voortdurend zelf regenereert (Deneke en Fanburg, 1989).

Het is ook in staat om de geoxideerde vorm van onder andere vitamine C weer te reduceren via de antioxidantencascade, waardoor deze weer ingezet kan worden als antioxidant, (Carr en Frei, 1999).

Mangaan

Mangaan is een essentieel sporenelement dat voor allerlei biochemische reacties een noodzakelijke cofactor is.

Antioxidant*

Mangaan is een component van de antioxidantenzym MangaanSuperoxidedismutase (MnSOD). Cellen zijn uitgerust met ontelbare antioxidantenzymen die vrije radicalen in de mitochondria bestrijden, waarbij MnSOD optreedt als de belangrijkste bestrijder van vrije radicalen. Factoren die de expressie en/of activiteit van MnSOD beïnvloeden zorgen voor een verminderde antioxidantcapaciteit van de cel, wat buitengewone gevolgen voor de algehele gezondheid van de cel kan hebben door een verandering in de mitochondriale metabolische functie (Holley, et al., 2011).

Zink**

Zink is een essentieel sporenelement en is de tweede meest voorkomende sporenelement in het lichaam.

Immuunsysteem

Zink heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. De relatie tussen zink en het immuunsysteem is complex, omdat er meerdere invloeden op het immuunsysteem geassocieerd worden met zink. Zink is een cofactor in meer dan 300 enzymen die verschillende orgaanfuncties beïnvloeden en daarmee een secundair effect hebben op het immuunsysteem. Ook heeft het direct effect op de productie, groei en functie van witte bloedcellen (Rink, 2000).

Antioxidant*

Zink is betrokken bij de bescherming van cellen tegen schade door vrije radicalen op meerdere niveau’s. Ten eerste zorgt zink voor de productie van metallothioneïne, dat hydroxylradicalen kan wegvangen. Het is verder onderdeel van het antioxidantenenzym Koper,Zink-SOD. Tot slot beschermt zink celmembranen tegen ijzerafhankelijke vetzuuroxidatie (Zago, et al., 2000).

Koper**

Ook koper is een essentieel sporenelement voor het lichaam en cofactor van diverse co-enzymen.

Immuunsysteem

Koper zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem, maar de exacte werking ervan is nog niet bekend. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de productie van Interleukine-2 door menselijke T-cellen verlaagd is bij koperdeficiëntie (Hopkins en Failla, 1997). Deze cytokine is belangrijk bij de proliferatie van T- en B-lymfocyten.

Antioxidant*

Koper heeft de werking van een antioxidant en helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het is samen met zink onderdeel van de antioxidant enzym Koper, Zink-Superoxidedismutase (CU,Zn-SOD). Een koperdeficiëntie verandert de rol van andere celcomponenten betrokken bij antioxidantactiviteiten, zoals ijzer, selenium en glutathion en het speelt daarom een belangrijke rol bij een verhoogde oxidatieve stress (Johnson, et al., 1992).

* Mangaan, koper en zink zijn onderdeel van de groep Superoxidedismutase enzymen, ook wel SOD genoemd. De taak van deze enzymen is om de vrije radicalen onschadelijk te maken, die ontstaan bij oxidatie in de mitochondria. SOD zet de vrije radicalen om in waterstofperoxide, dat weer afgebroken wordt door katalase of glutathion peroxidase (Wołonciej, Milewska  & Roszkowska-Jakimiec, 2016). SOD fungeert dus als een tussenstap waarbij het zelf niet verbruikt wordt, waardoor het steeds weer gebruikt kan worden om vrije radicalen te neutraliseren.

** Zink en koper zijn antagonisten van elkaar. Een verhoogde suppletie van zink zorgt voor een verlaagde koperstatus. Dat is dan ook de reden dat deze twee vaak samen voorkomen in supplementen.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Referenties
  • Anderson, R., Oosthuizen, R., Maritz, R., Theron, A., & Van Rensburg, A. J. (1980). The effects of increasing weekly doses of ascorbate on certain cellular and humoral immune functions in normal volunteers. The American journal of clinical nutrition, 33(1), 71-76.
  • Bagchi, D., Bagchi, M., Stohs, S. J., Ray, S. D., Sen, C. K., & Preuss, H. G. (2002). Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Annals of the New York Academy of Sciences, 957(1), 260-270.
  • Bernstein, D. I., Bernstein, C. K., Deng, C., Murphy, K. J., Bernstein, I. L., Bernstein, J. A., & Shukla, R. (2002). Evaluation of the clinical efficacy and safety of grapeseed extract in the treatment of fall seasonal allergic rhinitis: a pilot study. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 88(3), 272-278.
  • Carr, A. C., & Frei, B. (1999). Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. The American journal of clinical nutrition, 69(6), 1086-1107.
  • Chirumbolo, S., Marzotto, M., Conforti, A., Vella, A., Ortolani, R., & Bellavite, P. (2010). Bimodal action of the flavonoid quercetin on basophil function: an investigation of the putative biochemical targets. Clinical and Molecular Allergy, 8(1), 13.
  • Deneke, S. M., & Fanburg, B. L. (1989). Regulation of cellular glutathione. American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology, 257(4), L163-L173.
  • Dröge, W., & Breitkreutz, R. (2000). Glutathione and immune function. Proceedings of the Nutrition Society, 59(04), 595-600.
  • Fine, A. M. (2000). Oligomeric proanthocyanidin complexes: history, structure, and phytopharmaceutical applications. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 5(2), 144-151.
  • Heo, H. J., & Lee, C. Y. (2004). Protective effects of quercetin and vitamin C against oxidative stress-induced neurodegeneration. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52(25), 7514-7517.
  • Holley, A. K., Bakthavatchalu, V., Velez-Roman, J. M., & St Clair, D. K. (2011). Manganese superoxide dismutase: guardian of the powerhouse. International journal of molecular sciences, 12(10), 7114-7162.
  • Hopkins, R. G., & Failla, M. L. (1997). Copper deficiency reduces interleukin-2 (IL-2) production and IL-2 mRNA in human T-lymphocytes. The Journal of nutrition, 127(2), 257-262.
  • Jariwalla, R. J., & Harakeh, S. (1996). Antiviral and immunomodulatory activities of ascorbic acid. Subcellular biochemistry, 25, 215-232.
  • Johnson, M. A., Fischer, J. G., & Kays, S. E. (1992). Is copper an antioxidant nutrient?. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 32(1), 1-31.
  • Kennes, B., Dumont, I., Brohee, D., Hubert, C., & Neve, P. (1983). Effect of vitamin C supplements on cell-mediated immunity in old people. Gerontology, 29(5), 305-310.
  • Levy, R., Shriker, O., Porath, A., Riesenberg, K., & Schlaeffer, F. (1996). Vitamin C for the treatment of recurrent furunculosis in patients with impaired neutrophil functions. Journal of Infectious Diseases, 173(6), 1502-1505.
  • Nuttall, S. L., Kendall, M. J., Bombardelli, E., & Morazzoni, P. (1998). An evaluation of the antioxidant activity of a standardized grape seed extract, Leucoselect®. Journal of clinical pharmacy and therapeutics, 23(5), 385-389.
  • Panush, R. S., Delafuente, J. C., Katz, P., & Johnson, J. (1981). Modulation of certain immunologic responses by vitamin C. III. Potentiation of in vitro and in vivo lymphocyte responses. International journal for vitamin and nutrition research. Supplement, 23, 35-47.
  • Peirce, A. (1999). American pharmaceutical association practical guide to natural medicines. Morrow.
  • Prinz, W., Bortz, R., Bregin, B., Hersch, M. (1977). The effect of ascorbic acid supplementation on some parameters of the human immunological defence system. International journal for vitamin and nutrition research, 47(3): 248–257.
  • Rink, L. (2000). Zinc and the immune system. Proceedings of the Nutrition Society, 59(04), 541-552.
  • Shankar, A. H., & Prasad, A. S. (1998). Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. The American journal of clinical nutrition, 68(2), 447S-463S.
  • Vallance, S. (1977). Relationships between ascorbic acid and serum proteins of the immune system. British Medical Journal, 2(6084), 437.
  • Wołonciej, M., Milewska, E., & Roszkowska-Jakimiec, W. (2016). Pierwiastki śladowe jako aktywatory enzymów antyoksydacyjnych. Postepy Hig Med Dosw (online), 70, 1483-1498.
  • Zago, M. P., Verstraeten, S. V., & Oteiza, P. I. (2000). Zinc in the prevention of Fe2initiated lipid and protein oxidation. Biological research, 33(2), 143-150.
Sluiten