Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Acerola

In het kort
  • Acerola of West-Indische kers is een vrucht rijk aan antioxidanten
  • Acerolafruit is een rijke bron van vitamine C. Het gemiddelde vitamine C-gehalte is 2.000 mg per 100 gram vruchtvlees.
  • Acerola bevat ook tal van mineralen en andere vitamines, waaronder betacaroteen, luteïne, thiamine, riboflavine, niacine, pyridoxine, foliumzuur en pantotheenzuur.
  • Acerola heeft onder andere een antimicrobiële en antioxiderende werking.
  • Acerola wordt ingezet in de behandeling voor o.a. diabetes, leververvetting en candida.
In het kort

Wat is acerola?

Acerola is een winterharde struik of kleine boom met kleine roze bloemen. Het komt voor in het noorden van Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Mexico en het Caribisch gebied. Het groeit ook in Florida en Texas, en in subtropische gebieden van Azië, Afrika en India.1,2,3,4 De vrucht heeft een dieprode kleur als hij rijp is, maar hij heeft een dunne schil, kan gemakkelijk gekneusd worden en duurt slechts 2-3 dagen bij kamertemperatuur.2,4 Brazilië is de grootste commerciële teler van acerola voor gebruik als sap, in verwerkte voedingsproducten en voor voedingssupplementen.3,4

Wat is acerola?

Gebruik

Acerolafruit is een rijke bron van vitamine C. Het gemiddelde vitamine C-gehalte is 2.000 mg per 100 gram vruchtvlees.5,6 Het vitamine C-gehalte varieert van 1000 tot 4800 mg, neemt af naarmate het fruit rijpt en varieert met de tijd van het jaar.2,3,4,7 Acerola bevat ook tal van mineralen en andere vitamines, waaronder betacaroteen, luteïne, thiamine, riboflavine, niacine, pyridoxine, foliumzuur en pantotheenzuur.3,6 Acerola bevat ook appelzuur, glucose, fructose, sucrose, chlorogeenzuur, cafeïnezuur, ferulazuur, galluszuur, p-coumarinezuur, astilbine, proanthocyanidine, limoneen en glycosiden van cyanidine, pelargonidine, polyfenolen, quercetine en kaempferol.2,4,8

De voornaamste reden om acerola te consumeren, is daarom vanwege de gezondheidsvoordelen van vitamine C, en de diverse andere nutriënten. Daarnaast heeft het onder andere een antimicrobiële en antioxiderende werking.

Gebruik

Werking

Antidiabetische effecten

Acerola-extracten verlagen de postprandiale glucosespiegels bij dieren door de opname en het transport van glucose in de darmcellen te verminderen.4,5 Glycosiden van de polyfenolen cyanidine, pelargonidine en quercetine die in acerola aanwezig zijn, remmen ook alfa-glucosidase en de productie van geavanceerde glycatie-eindproducten.4,10

Antimicrobiële effecten

Extracten van acerola fruit hebben activiteit tegen de huidbacterie Staphylococcus epidermidis en sommige candida-soorten in vitro.11

Antioxiderende effecten

Acerola heeft in vitro antioxiderende werking en versterkt de effecten van andere antioxidantverbindingen zoals flavonoïden in luzerne en soja.4,12 Glycosiden van cyanidine, pelargonidine en quercetine die in acerola aanwezig zijn, hebben naar verluidt antioxiderende effecten en werken als vrije radicalenvangers.10

Effecten op de lever

Dieronderzoek bij muizen die vetrijke diëten consumeerden, toont aan dat het nemen van polysachariden geëxtraheerd uit acerola de vetafzetting in de lever, hyperlipidemie en progressie van NAFLD, typisch veroorzaakt door vetrijke diëten, lijkt te verminderen.13

Werking

Veiligheid

Acerola is veilig te gebruiken wanneer het oraal en op de juiste manier wordt gebruikt. Acerolafruit bevat gemiddeld 2000 mg vitamine C per 100 gram fruit, hoewel dit gehalte sterk varieert. Acerolafruit moet worden geconsumeerd in hoeveelheden die niet meer vitamine C bevatten dan de aanvaardbare bovengrens van inname (UL) van 2000 mg per dag voor volwassenen.5

Er is geen informatie beschikbaar over te effecten van de inname van acerola tijdens de zwangerschap. Gebruik het hierdoor niet in grotere hoeveelheden dan in voedsel te vinden is.

Veiligheid

Interacties

Medicijnen

Alkylerende middelen: theoretisch zouden de antioxiderende effecten van acerola de effectiviteit van alkylerende middelen kunnen verminderen.

Aluminium: theoretisch zou gelijktijdig gebruik van acerola met aluminiumzouten de hoeveelheid geabsorbeerd aluminium kunnen verhogen. Acerola bevat vitamine C. Aangenomen wordt dat vitamine C aluminiumchelaat, waardoor het in oplossing blijft en beschikbaar is voor absorptie.14,15 Bij mensen met een normale nierfunctie neemt de uitscheiding van aluminium via de urine waarschijnlijk toe, waardoor aluminiumretentie en toxiciteit onwaarschijnlijk worden.14 Patiënten met nierfalen die aluminiumhoudende verbindingen gebruiken, zoals fosfaatbinders, moeten acerola echter vermijden in doses die meer vitamine C bevatten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Antitumorantibiotica: theoretisch zouden de antioxiderende effecten van acerola de effectiviteit van antitumorantibiotica kunnen verminderen.

Aspirine: theoretisch zou acerola de klaring van aspirine kunnen verminderen: dit is de snelheid waarmee aspirine het bloed verlaat. Het vitamine C-gehalte is echter waarschijnlijk te laag om klinisch significante effecten te veroorzaken.19,20

Oestrogenen: theoretisch zou gelijktijdig gebruik van acerola met oestrogenen de oestrogene effecten kunnen versterken. Acerola bevat vitamine C. Onder bepaalde omstandigheden zijn verhogingen van de plasma-oestrogeenspiegels tot 55% opgetreden wanneer vitamine C gelijktijdig werd ingenomen met orale anticonceptiva of hormoonvervangingstherapie, waaronder lokale producten.21,22,23 Er wordt gesuggereerd dat vitamine C oxidatie van oestrogeen in de weefsels voorkomt, geoxideerd oestrogeen regenereert en sulfaatconjugatie van oestrogeen in de darmwand vermindert.21,23

Warfarine: theoretisch zou acerola de effectiviteit van warfarine kunnen verminderen; het vitamine C-gehalte is echter waarschijnlijk te laag om klinisch significante effecten te veroorzaken.24

Supplementen

IJzer: theoretisch zou acerola de opname van aanvullend of niet-heemijzer (van planten afkomstig) via de voeding kunnen verhogen wanneer het gelijktijdig wordt ingenomen. De hoeveelheid vitamine C in de voeding is een factor bij de ijzeropname en de ijzerstatus.25,26

Rozenbottel: gelijktijdig gebruik van acerola en rozenbottel kan de inname van vitamine C verhogen.

Acerola en rozenbottel bevatten namelijk beide vitamine C.27,28

Vitamine C: gelijktijdig gebruik van acerola met vitamine C kan de inname van vitamine C verhogen. Acerola bevat gemiddeld 2000 mg vitamine C per 100 gram fruit.6 Houd daarom rekening met de totale dosering van vitamine C bij inname van beide.

Interacties

Dosering

Het wetenschappelijk onderzoek rondom acerola is beperkt, en daarom is er geen typische dosering vast te stellen.

Dosering
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten