ADHD

Synoniem: 
Hyperactiviteit
Attention Deficit Hyperactivity Disorde
Beschrijving: 

In het kort

 • ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’, ofwel ‘Aandacht Tekort Stoornis met Hyperactiviteit’.
 • ADHD kenmerken zijn o.a. aandachtsproblemen, hyperactiviteit, concentratieproblemen, leerproblemen, onrust en impulsiviteit.
 • Er zijn veel kinderen met ADHD, maar de aandoening komt ook bij volwassenen voor.
 • Stress, voeding en chemische stoffen hebben een negatieve invloed op ADHD.
 • Behandeling van ADHD met o.a.: DPP-IV enzym, omega-3 vetzuren, GABA, Magnesium en L-taurine.

Wat is ADHD
In het Engels staat ADHD voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’, wat zich in het Nederlands vertaalt naar ‘Aandacht Tekort Stoornis met Hyperactiviteit’. Kenmerken van ADHD zijn onder meer problemen met aandacht, hyperactiviteit, concentratie, leren, onrust en impulsiviteit. ADHD wordt vaak bij kinderen al opgemerkt, maar er zijn ook veel volwassenen met ADHD. Er is geen vastomlijnd patroon, maar bestaat uit een cluster van mogelijke symptomen.
 
De communicatie tussen de hersengebieden is afhankelijk van neurotransmitters. Deze chemische boodschappers geven alle signalen tussen de hersencellen door. Bij ADHD-patiënten blijken de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in verminderde mate voor te komen in de voorste hersenkwabben, de zogenoemde prefontaalkwabben. Deze hersenkwabben zijn verantwoordelijk voor het behoud van de aandacht, het onderdrukken van impulsen en de algehele gedragsbepalingen. Veel van deze functies zijn bij mensen met ADHD verstoord.

Verschijnselen: 
 • Aandachtsproblemen 
 • Hyperactiviteit
 • Concentratieproblemen 
 • Leerproblemen
 • Onrust/rusteloosheid
 • Impulsiviteit 
 • Slaapproblemen (vaker bij volwassenen)
 • Prikkelbaarheid 
 • Verhoogde angstgevoeligheid 
 • Emotionele problemen 
 • Sociale problemen
Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 
Vermijd voeding die rijk is aan exorfine zoals gluten, melk, soja en spinazie. Beperk zo veel mogelijk voeding met suikers en voedingsadditieven (kleur- en smaakstoffen).
 
Opmerkingen: 

ADHD wordt meestal bij kinderen opgemerkt, maar ook volwassenen kunnen klachten hebben.

Oorzaken: 
De oorzaak moet gezocht worden in veranderingen van omgevingsfactoren op de werking van de genen, de zogenaamde epigenetica. Omgevingsfactoren als stress, voeding en chemische stoffen (o.a. medicatie, bestrijdingsmiddelen en teflon) beïnvloeden de werking van onze genen.
 
Ook voeding speelt een belangrijke rol. Exorfinen uit voeding, zoals casomorfine (uit melk), glutenexorfine (uit gluten) en rubiscoline (uit spinazie) hebben de eigenschap om het endorfinesysteem (het beloningssyteem) te verzwakken. Het DPP-IV enzym dat in de darmen geproduceerd wordt, speelt een belangrijke rol om de werking van endorfine en dopamine niet te verstoren. Onder andere pesticiden, antibiotica en het gebruik van teflon, verstoren de productie van het DPP-IV enzym. De behandeling van ADHD is erop gericht om het endorfinesysteem te herstellen.
 

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
DPP-IV enzym
Breekt exorfinen af en stimuleert/herstelt het endorfinesysteem (inname ½ uur voor maaltijd).
1-3 x daags 100 mg
Omega 3 vetzuren (EPA en DHA)
Kan het geheugen, leer- en denkvermogen verbeteren. Ondersteunt de prikkeloverdracht onder invloed van dopamine en remt stoffen die neuronen beschadigen.
2 x daags 250 mg DHA
2 x daags 350 mg EPA
GABA
Vermindert onrust en filtert gedachten. Bevordert de geestelijke alertheid en helderheid. Als smelttablet voor een verbeterde opname.
1 x daags 250 mg
Magnesium (tauraat)
ADHD lijdt tot een verstoord magnesiummetabolisme. Tekorten zijn gemeten bij ADHD-patiënten. Magnesium is essentieel voor de regulerende processen in de stofwisseling van de hersenen. Bij voorkeur in combinatie met B6 (P-5-P).
1 x daags 60 mg (kinderen)
2 x daags 60 mg (volwassenen)
L-Glutamine
Verbetert het darmslijmvlies.
1 – 3 x daags 200 mg (ook bij kinderen)
L-Theanine
Helpt ontspannen, vermindert stress en helpt tot rust te komen. Werkt positief bij cognitieve problemen.
1 x daags 100 mg (ophogen tot max 4 x daags)
Saffraan
Verbetert de emotionele balans en helpt ontspannen.
1 x daags 28 mg
Vitamine B12 (methylcobolamine)
Belangrijk voor de concentratie. Verbetert de leerprestatie
1 x daags 1000 µg (kinderen), 1 x daags 5000 µg (volwassenen)
Griffonia Extract (als 5-HTP)
Vermindert slaapproblemen. Verhoogt het serotonineniveau (voorloper van melatonine). Verbetert de algehele stemming.
1-3 x daags 100 mg (volwassenen)
Groen Extracten (Greens)
Bindt en ontgift het lichaam van zware metalen. Een combinatie met gerstegras, tarwegras, rode fruitsappoeder, acerola extract, lecithine, spirulina, alfalfazaad, vitamine C en E, chlorella, rode biet extract, appelazijnextract, appelpectine, acidophilus/l.bifidus mengsel, lijnzaadextract, knoflook, gember, groene thee extract, aloë vera extract, ginkgo biloba extract, druivenpit extract, rutine, protease, lactase, lipase.
1 x daags 7000 mg in poedervorm
Acetyl L-Carnitine
Verbetert de productie van acetylcholine, de belangrijkste neurotransmitters voor de cognitieve functie en leerprestatie.
2 x daags 500 mg