Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Orthomoleculair Adviseur Gevorderd (OAG)
 • 8-daagse vervolgopleiding tot gevorderd adviseur in voeding en suppletie
 • Met praktische orthomoleculaire behandelprincipes
 • Gevorderde kennis voor complexere adviesvragen

Beschik jij over de basiskennis van de orthomoleculaire voedingsleer en wil je nog veel meer hierover leren? Dan is deze opleiding geschikt voor jou! De benodigde verdieping om straks als professional aan de slag te kunnen gaan.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal Live webinar E-learning

Algemeen

Beschik jij over de basiskennis van de orthomoleculaire voedingsleer en wil je nog veel meer hierover leren? Dan is deze opleiding tot gevorderd orthomoleculair adviseur geschikt voor jou!

Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit en dat is iets waar steeds meer mensen zich bewust(er) van worden. Dit is een positieve verandering, maar vaak ontbreekt het nog aan de kennis over wat nou precies gezond is. We willen wel gezonder worden, maar weten niet goed hoe. En daar is een taak weggelegd voor de orthomoleculaire professional! Als adviseur kan je mensen coachen naar een gezonde(re) levensstijl, waarin je hen zelf verantwoordelijk maakt en houdt voor hun gedrag en gewoonten.

Tijdens de opleiding Orthomoleculair Adviseur Gevorderd gaan we verder op datgene wat is geleerd tijdens de opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis. Je krijgt de verdieping die nodig is om straks als professional aan de slag te kunnen gaan. Waar je in de vorige stap een introductie hebt gekregen in datgene waar de orthomoleculaire voedingsleer voor staat, gaan we je kennis nu nog een heel stuk uitbreiden. Er wordt dieper ingegaan op de macronutriënten, vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere interessante stoffen die zijn betrokken bij voeding en suppletie. Je leert het menselijk lichaam en de onderlinge verhoudingen nog beter begrijpen.


Kennis en vaardigheden
Tijdens de opleiding leer je:

 • welke nutriënten het zelfherstellend vermogen van de mens ondersteunen;
 • verdere verdieping over vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren;
 • wat de werkingsmechanismen van het menselijk lichaam zijn en wat de onderlinge samenhang is tussen deze systemen.

Behandelprincipes
Daarnaast krijg je behandelprincipes aangereikt voor veelvoorkomende aandoeningen en klachten. Denk hierbij aan stress en burn-out, darmklachten, metabole verstoringen, huidproblemen, artrose, osteoporose en overgangsklachten.

Doel & opzet

De opleiding bestaat uit 8 opleidingsdagen. Gedurende deze opleidingsdagen zal je een gehele dag van 09:30 tot 17:00 op locatie aanwezig zijn, waar je ook zal worden voorzien van een heerlijke orthomoleculaire lunch, of volg je de lesdagen als live webinar vanuit huis!

De docent zal de stof toelichten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof.

Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en klaargelegd, er is geen verplichte aanvullende literatuur. Meer informatie hierover vind je onder het kopje studieprogramma. Verdere aanbevolen literatuur is:

 • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.

Inhaaldagen

Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 80%. Wanneer je verhinderd bent en je wil de lesdag inhalen, dan kan je dit verzoek mailen naar info@sohf.nl. Indien je een lesdag inhaalt, dan ontvang je eventueel aanvullend lesmateriaal op die dag zelf. Voor inhaaldagen kunnen wij geen garantie geven, het is afhankelijk van het aantal vrije plaatsen.

Studiebelasting

De opleiding kent een studiebelasting van 28 ECTS, ofwel studiepunten. Dit staat voor het aantal uren aan studeren, waar zowel de lesdagen als zelfstudie bij inbegrepen zitten. 1 ECTS kent 28 uur studiebelasting.

Beroepsmogelijkheden

Na het volgen van deze opleiding ben je professioneel adviseur op orthomoleculair gebied met betrekking tot voeding en suppletie. Lees hier meer over het gehele orthomoleculaire opleidingstraject.

Vervolgtraject scholingen

Overige scholingen: Alle bij- en nascholingen op orthomoleculair kennisniveau 1 en 2.

Accreditatie

 • Deze opleiding is erkend door: KTNO (K11020) voor de beroepsverenigingen VBAG, VIV, NMTN en NVST.
 • Geaccrediteerd door BATC en CAT
 • Aantal ECTS: 28

Deze opleiding heette voorheen “Orthomoleculair Voedings- en Suppletieadviseur”.

Meer informatie over accreditatie is te vinden op: www.sohf.nl/accreditatie-beroepsverenigingen

Toon meer

Algemeen

Programma

De opleiding kent 8 lesdagen en 1 examendag. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aan bod komen:

Dag 1

Basis orthomoleculaire voedingsleer, macro- en micronutriënten, zuur-base en doseringen

Dag 2

Micronutriënten: vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren

Dag 3

Spijsvertering, leverdetoxificatie, maag- en darmstelsel, glutenintolerantie, lekkende darm syndroom

Dag 4

Bewegingsapparaat, artrose en osteoporose, huid, haar en nagels, bioritme, slaap

Dag 5

Stress en burn-out, immuunsysteem: eerstelijns, tweedelijns & derdelijns immuunsysteem

Dag 6

Energiehuishouding, mitochondriale aandoeningen, bloedsuikerstabilisatie, metabool syndroom, vermoeidheid

Dag 7

Hormoonstelsel: stresshormonen, schildklier, geslachtshormonen, vruchtbaarheid en zwangerschap, vrouwenklachten

Dag 8

Neurotransmitters, Braverman, praktijkvoering

Examendag

Examen over de behandelde stof

Het lesmateriaal wordt volledig verzorgd door de organisator en zal gedurende de eerste lesdag aan je worden uitgedeeld.

Toetsing

Na de 8 lesdagen zal je kennis worden getoetst aan de hand van een eindexamen. Het eindexamen bestaat uit 40 multiple choice vragen en zal gaan over alle behandelde onderwerpen. Dit examen wordt bij een digitale editie, digitaal afgenomen op de laatst geplande datum in het overzicht. Bij een klassikale editie wordt het examen klassikaal afgenomen op de laatst geplande datum in het overzicht.

Omdat er voor deze opleiding veel geleerd moet worden, is het van belang om de studielast te spreiden. Belangrijk is dat je tijdig begint met studeren. Middels de aangeboden digitale oefentoetsen kan je zelf tussentijds testen of je de stof voldoende beheerst.

Toon meer

Programma

Kennisniveau & toelating

Cursisten die de opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis of vergelijkbaar hebben afgerond. Deze opleiding vereist een HBO denkniveau. Je moet over orthomoleculaire basiskennis beschikken. Twijfel je over je vooropleiding? Neem dan contact op met 0252 517 643 of info@sohf.nl.

Na deze opleiding heb je:

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Vooropleiding: Orthomoleculair Adviseur Basis of gelijkwaardig.

De opleiding is op HBO niveau. Orthomoleculaire basiskennis is vereist. Twijfel je over je vooropleiding? Neem dan contact op met 0252 517 643 of info@sohf.nl. Voor het volwaardige diploma Orthomoleculair Therapeut (conform de vernieuwde opleidingsroute) is het benodigd om over minimaal een HBO diploma te beschikken.

Daarnaast wordt aangeraden om over een gedegen medische basiskennis te beschikken, zoals de CPION geaccrediteerde Medische Basiskennis Opleiding.

Kennisniveau & toelating

Docenten

De opleiding wordt gegeven door ervaren docenten uit het werkveld, die hun kennis op het gebied van gezonde voeding, supplementen en behandelmethodes met je delen.

De volgende docenten zullen gedurende deze opleiding lesgeven. Dit verschilt per editie en is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Docenten

Investering

Live webinar
Trainingskosten € 939,00
BTW (21%) € 197,19
Totaal (inclusief BTW) € 1.136,19

Klassikaal
Trainingskosten € 995,00
BTW (21%) € 208,95
Totaal (inclusief BTW) € 1.203,95

E-learning
Trainingskosten € 745,00
BTW (21%) € 156,45
Totaal (inclusief BTW) € 901,45

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: € 995.00

 • Inclusief gezonde en orthomoleculaire lunch op elke lesdag
 • Inclusief lesmateriaal en examen
 • Inclusief thee, koffie en water
 • Exclusief 21% BTW, € 1203,95  inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Die optie bieden wij ook! Kijk bij onderstaande data/locaties voor de mogelijkheden om digitaal te starten als live webinar of als e-learning.
Kosten webinar: € 939,00

 • Digitale lessen via live webinar
 • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en examen
 • exclusief 21% BTW, € 1136,19 inclusief BTW

Kosten e-learning: € 745,00

 • Digitale lesstof via online omgeving met video’s, tekst en interactieve vragen
 • Inclusief examen en diploma
 • Papierloos dus klimaatneutraal
 • Eigen tijdsindeling binnen 12 maanden
 • exclusief 21% BTW, € 901,45 inclusief BTW
Investering
Vervolgopleiding
Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut (OET)

 • 1-jarige gevorderde opleiding voor orthomoleculaire therapie
 • Met epigenetica en systeemdenken
 • Uitgebreide orthomoleculaire kennis en praktische vaardigheden
Bekijk opleiding Bekijk startdata
Sluiten