Orthomoleculair Specialist: Hormonen

3-daagse cursus over hormonen benaderd vanuit het systeemdenken
Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Over de cursus

Voorheen heette deze opleiding "Orthomoleculair Hormoonconsulent". Iedereen heeft wel eens te maken met een ontregeling van de hormonen. Denk aan vrouwen met premenstruele klachten, agressie door een testosteronoverschot, onrust door stresshormonen, of pijnklachten door groeihormonen. Zo zijn er nog talloze andere hormonen die een rol spelen binnen ons lichaam. Maar wat zijn hormonen nu precies, wat doen ze en vooral: hoe zorgen we ervoor dat onze hormonen hun werk kunnen doen en ons gezond houden?

Hormonen zijn chemische boodschappers in ons lichaam. Daarnaast hebben we elektrische wegen om de boodschappen te versturen: het zenuwstelsel. Hormonen en het zenuwstelsel werken nauw samen met als doel om te gaan met steeds veranderende prikkels uit de omgeving en ervoor te zorgen dat de homeostase (het gezonde fysieke en psychosociale evenwicht) steeds weer hersteld wordt. Hormonen hebben dus te maken met stress en stressoren waarbij een groot deel van de hormonen de energiebalans en energieverdeling reguleren. Denk hierbij aan cortisol en het schildklierhormoon. Een belangrijke andere functie van hormonen is zorgen voor groei en voortplanting, wat ook indirect te maken heeft met de energiebalans. Hormonen werken volgens een cyclus, welke op de juiste manier ondersteund moet worden. Denk aan de vrouwelijke cyclus die een maandelijks patroon heeft, maar ook de hormonen die het dag- en nachtritme bepalen.

Kennis van de werking van de hormonen en hoe deze samenwerken met elkaar, het zenuwstelsel en ook het immuunsysteem zijn onmisbaar om te begrijpen hoe ons lichaam werkt. Denken vanuit de diverse systemen geeft beter inzicht waarom we ziek worden en hoe we gezond kunnen worden en blijven. 

Doel van de cursus

Tijdens deze 3-daagse cursus leer je wat hormonen zijn, wat ze doen en hoe ze samen met andere systemen zorgen voor een goed functionerend lichaam. We gaan zien dat de functie van hormonen sterk beïnvloed wordt door onze leefstijl en leefomgeving. Leefstijlinterventies zoals voedingsadvies, stressmanagement, herstel van het bioritme en voldoende bewegen kunnen gebruikt worden om het hormoonsysteem te beïnvloeden. 

Ook gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden om verstoorde hormoonfuncties met orthomoleculaire middelen te behandelen. Door de combinatie van leefstijlaanpassingen en andere natuurlijke interventies kunnen we veelvoorkomende klachten die te maken hebben met ons hormoonsysteem behandelen. Denk daarbij aan overgewicht, vermoeidheid, burn-out klachten, menstruatie- en vruchtbaarheidsproblemen en eigenlijk alle chronische ziektebeelden. Je leert de hormoonbalans te herstellen door verschillende systemen binnen het lichaam op elkaar af te stemmen. Het belooft een interactieve cursus te worden waar casuïstiek een grote rol bij speelt.  

Overzicht van de cursus

Dag 1

 • Inleiding hormonen
 • Centrale en perifere hormoonsystemen
 • Bijnieren en nieren
 • Schildklier

Dag 2 

 • Pancreas
 • Groeihormoon
 • Voortplanting

Dag 3 

 • Spieren en botten
 • Immuunsysteem
 • Integratie en therapie

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg die beschikken over orthomoleculaire basiskennis en de medische basiskennis.
Na deze cursus kun je klachten die te maken kunnen hebben met het niet goed functioneren van (een of meerdere) hormoonsystemen beter herkennen en heb je meerdere behandelmogelijkheden tot je beschikking.
 

Toegankelijk voor

Niveau

De opleiding is bedoeld voor gevorderd adviseurs of therapeuten. Voor de opleiding is HBO denkniveau vereist.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met hand-outs en een reader.

Certificering

Bij 100% deelname ontvangt u een deelnamecertificaat.

Accreditatie

 • MBOG: 5 punten orthomoleculair en 5 punten algemeen medisch
 • KTNO (BATC, CAT, VBAG, NVST, VIV, LVNT): 8 ECTS (K10113)
 • Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar www.sohf.nl/accreditatie
Docent(en): 
Kosten: 
€ 375.00
 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet op elke lesdag
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Inclusief lesmateriaal en certificaat
 • Exclusief 21% BTW, € 453,75 inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Kijk bij onderstaande data voor de mogelijkheden! 

Kosten: € 345.00

 • Digitale lessen via live webinar
 • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en certificaat
 • Exclusief 21% BTW, € 417,45 inclusief BTW

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Startdata van deze opleiding

(Klik op de gele balk)

2 juni 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
2 juni 2021, woensdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • woensdag, 30 juni, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  woensdag, 7 juli, 2021 - 09:30 t/m 17:00

Aanmelden

19 oktober 2021 in Den Bosch

Locatie:
Maaspoort Sports & Events te Den Bosch
Startdatum:
19 oktober 2021, dinsdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • dinsdag, 26 oktober, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 2 november, 2021 - 09:30 t/m 17:00

Aanmelden

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij