Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
Ik wil mij inschrijven Data & locaties
  • Tot 30 dagen voor startdatum gratis annuleren
  • Meld nu aan, betaal later
In het kort
Behandelprotocollen: Spijsvertering Maag Lever Darmen

Praktische toepassingen voor spijsverteringsklachten.

Deze opleiding is te volgen als:

Webinar

Algemeen

Dat de spijsvertering een groot effect heeft op de gezondheid is algemeen bekend. De kennis van en inzichten over de werking van het complexe systeem nemen dagelijks toe. In de cursus Behandelprotocol Spijsvertering Maag Lever Darmen krijgt u beter inzicht over de spijsvertering en hoe een optimaal werkend systeem bereikt kan worden.

Veel gezondheidsklachten hangen samen met een onvolledige vertering van de voeding. Wanneer de productie van maagzuur niet optimaal verloopt kunnen niet voorverteerde voedselresten in de darm komen. Het spijsverteren is een complexe samenwerking van drie regelsystemen: de lever, het maag-darmkanaal en bijnieren die inwerken op de processen in de maag en de darmen, met producten vanuit de gal, lever en alvleesklier. Bacteriën in vele varianten en verschillende enzymen zijn de werkers bij het omzettingsproces. De kwaliteit van het spijsverteringsproces heeft grote effecten op het immuunsysteem en zelfs op het functioneren van onze hersenen. Diverse gedragsproblemen blijken aan de spijsvertering te wijten. Een slecht functionerende spijsvertering heeft diverse gevolgen waaronder een grotere vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten en vermoeidheid. Een gezonde darm daarentegen draagt bij aan een hogere fysieke en psychische weerstand.

Doel cursus

Het doel van deze cursus is om aan de hand van behandelprotocollen te leren hoe je een gebrekkige spijsvertering kunt herstellen, door het herkennen van de problemen en het stellen van prioriteiten in de interventie.

Competenties

De therapeut kan aan het einde van de cursus zelfstandig effectieve protocollen toepassen ten aanzien van het behandelen van cliënten met klachten van de maag, lever en/of darmen.

Accreditatie

KTNO (BATC, CAT, VBAG, NVST, VIV, VVET) en NWP geaccrediteerd.
Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar: www.sohf.nl/accreditatie

Toon meer

Algemeen

Programma

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt.

Het optimaliseren van de spijsvertering

Wat is gezonde voeding? Rekening moet worden gehouden met de aard van de klachten. Er worden praktische adviezen en interventies gegeven die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Het belang van een goed functionerende lever

Een niet optimaal functionerende lever ligt vaak ten grondslag aan tal van ziekten en gezondheidsproblemen. De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. In de Chinese geneeskunde wordt er veel meer aandacht aan besteed. De lever heeft invloed op vele regelsystemen en wanneer meer regelsystemen uit balans zijn wordt de patiënt kwetsbaarder en gevoeliger voor interventies. Is er bijvoorbeeld sprake van afwijkende CYP enzymen. Welke voedingsadviezen en welke supplementen zijn hierbij passend? En kan de behandeling aangepast worden wanneer blijkt dat de patiënt anders reageert op uw voedings- en suppletiebehandeling dan u had gehoopt?

De rol van de alvleesklier

De pancreas heeft naast zijn hormoonproductie (insuline) nog een heel belangrijke taak. Dit is namelijk zijn betrokkenheid bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze verteringsfuncties van de pancreas kunnen langzaam slechter worden en een oorzaak zijn van vage buikklachten. Het herkennen van de symptomen die horen bij een verteringsprobleem door de pancreas is een belangrijke onderdeel voor het maken van een behandelstrategie.

De maag

Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. Maagzuurremmers worden langdurig en vaak ten onrechte geslikt. Het opsporen van de oorzaak en het begrijpen van de gevolgen komt tijdens deze cursusdag aan de orde.

Gezonde darmen

Er bestaan intrigerende associaties tussen de specifieke samenstelling van microbiële darmflora en talrijke ziekten en gezondheidskwesties. Denk aan enigszins voorspelbare verbanden met aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom, suikerziekte en overgewicht tot meer raadselachtige relaties met autisme en depressiviteit. Therapeuten krijgen meer inzicht op behandelingsmethoden, door de darmflora te manipuleren of bij te sturen. Pré en probiotica wordt besproken. Waar moet u op letten en hoe lang zou men een pré en/of probiotica moeten nemen? We leren met nieuwe inzichten en slimme strategieën het lichaam snel te kunnen herstellen – “quick wins”. Verder worden behandelprotocollen gegeven voor de meest voorkomende ontstekingsziekten zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn.

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Programma

Kennisniveau & toelating

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig.

Kennisniveau & toelating

Docenten

Wouter de Jong

Wouter de Jong

Bekijk docent
Docenten

Investering

Klassikaal
Trainingskosten € 75,00
BTW (21%) € 15,75
Totaal (inclusief BTW) € 90,75

Webinar
Trainingskosten € 65,00
BTW (21%) € 13,65
Totaal (inclusief BTW) € 78,65

Betaling dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Wanneer je je een maand of korter voor aanvang van de opleiding aanmeldt, dan is de betalingstermijn twee dagen. Betalen in termijnen is mogelijk. Bij termijnbetaling worden echter wel 3% extra administratiekosten gerekend.

Kosten klassikaal: € 75.00

  • Inclusief lesmateriaal en certificaat
  • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet
  • Inclusief koffie, thee en water
  • Exclusief 21% BTW, € 90,75 inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Kijk dan bij onderstaande data voor de locaties!
Kosten webinar: €65.00

  • Digitale les via live webinar
  • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en certificaat
  • Exclusief 21% BTW, € 78.65 inclusief BTW
Investering
Sluiten