Behandelprotocollen: Spijsvertering Maag Lever Darmen

Praktische toepassingen voor spijsverteringsklachten
Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Behandelprotocollen: Spijsvertering Maag Lever Darmen

Dat de spijsvertering een groot effect heeft op de gezondheid is algemeen bekend. De kennis van en inzichten over de werking van het complexe systeem nemen dagelijks toe. In de cursus Behandelprotocol Spijsvertering Maag Lever Darmen krijgt u beter inzicht over de spijsvertering en hoe een optimaal werkend systeem bereikt kan worden.

Veel gezondheidsklachten hangen samen met een onvolledige vertering van de voeding. Wanneer de productie van maagzuur niet optimaal verloopt kunnen niet voorverteerde voedselresten in de darm komen. Het spijsverteren is een complexe samenwerking van drie regelsystemen: de lever, het maag-darmkanaal en bijnieren die inwerken op de processen in de maag en de darmen, met producten vanuit de gal, lever en alvleesklier. Bacteriën in vele varianten en verschillende enzymen zijn de werkers bij het omzettingsproces. De kwaliteit van het spijsverteringsproces heeft grote effecten op het immuunsysteem en zelfs op het functioneren van onze hersenen. Diverse gedragsproblemen blijken aan de spijsvertering te wijten. Een slecht functionerende spijsvertering heeft diverse gevolgen waaronder een grotere vatbaarheid voor schimmels, infecties, allergieën, huidklachten en vermoeidheid. Een gezonde darm daarentegen draagt bij aan een hogere fysieke en psychische weerstand.

Overzicht van de cursus/wat er in de cursus aan bod komt

Het optimaliseren van de spijsvertering

Wat is gezonde voeding? Rekening moet worden gehouden met de aard van de klachten. Er worden praktische adviezen en interventies gegeven die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Het belang van een goed functionerende lever

Een niet optimaal functionerende lever ligt vaak ten grondslag aan tal van ziekten en gezondheidsproblemen. De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. In de Chinese geneeskunde wordt er veel meer aandacht aan besteed. De lever heeft invloed op vele regelsystemen en wanneer meer regelsystemen uit balans zijn wordt de patiënt kwetsbaarder en gevoeliger voor interventies. Is er bijvoorbeeld sprake van afwijkende CYP enzymen. Welke voedingsadviezen en welke supplementen zijn hierbij passend? En kan de behandeling aangepast worden wanneer blijkt dat de patiënt anders reageert op uw voedings- en suppletiebehandeling dan u had gehoopt?

De rol van de alvleesklier

De pancreas heeft naast zijn hormoonproductie (insuline) nog een heel belangrijke taak. Dit is namelijk zijn betrokkenheid bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze verteringsfuncties van de pancreas kunnen langzaam slechter worden en een oorzaak zijn van vage buikklachten. Het herkennen van de symptomen die horen bij een verteringsprobleem door de pancreas is een belangrijke onderdeel voor het maken van een behandelstrategie.

De maag

Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. Maagzuurremmers worden langdurig en vaak ten onrechte geslikt. Het opsporen van de oorzaak en het begrijpen van de gevolgen komt tijdens deze cursusdag aan de orde.

Gezonde darmen

Er bestaan intrigerende associaties tussen de specifieke samenstelling van microbiële darmflora en talrijke ziekten en gezondheidskwesties. Denk aan enigszins voorspelbare verbanden met aandoeningen als prikkelbare darmsyndroom, suikerziekte en overgewicht tot meer raadselachtige relaties met autisme en depressiviteit. Therapeuten krijgen meer inzicht op behandelingsmethoden, door de darmflora te manipuleren of bij te sturen. Pré en probiotica wordt besproken. Waar moet u op letten en hoe lang zou men een pré en/of probiotica moeten nemen? We leren met nieuwe inzichten en slimme strategieën het lichaam snel te kunnen herstellen - “quick wins”. Verder worden behandelprotocollen gegeven voor de meest voorkomende ontstekingsziekten zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Voor wie bedoeld

Deze nascholing is bestemd voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt, beschikt over medische basiskennis en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan natuurgeneeskundigen, orthomoleculair werkende artsen en therapeuten, orthomoleculair diëtisten, voetreflexologen, acupuncturisten, homeopaten, osteopaten, mesologen, fysiotherapeuten maar ook drogisten, apothekers, fitnessinstructeurs en personal trainers.

Toegankelijk voor

Doel cursus

Het doel van deze cursus is om aan de hand van behandelprotocollen te leren hoe je een gebrekkige spijsvertering kunt herstellen, door het herkennen van de problemen en het stellen van prioriteiten in de interventie.

Competenties

De therapeut kan aan het einde van de cursus zelfstandig effectieve protocollen toepassen ten aanzien van het behandelen van cliënten met klachten van de maag, lever en/of darmen.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd) of gelijkwaardig

Accreditatie

KTNO (BATC, CAT, VBAG, NVST, VIV, VVET) en NWP geaccrediteerd. Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar: www.sohf.nl/accreditatie

Docent(en): 
Kosten: 
€ 75.00
  • Inclusief lesmateriaal en certificaat
  • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet 
  • Inclusief koffie, thee en water
  • Exclusief 21% BTW, € 90,75 inclusief BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Kijk dan bij onderstaande data voor de locaties!
Kosten: €65.00

  • Digitale les via live webinar
  • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en certificaat
  • Exclusief 21% BTW, € 78.65 inclusief BTW

Startdata van deze opleiding

(Klik op de gele balk)

21 september 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
21 september 2021, dinsdag

Aanvang:
9:30 t/m 16:00 uur

Vervolgdagen:

Aanmelden

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij