Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Bijscholing: Orthomoleculaire zorg bij zwangerschap
 • Orthomoleculaire begeleiding rondom de zwangerschap
 • Praktische tips en adviezen voor moeder en kind
 • Toegankelijk voor verloskundigen en andere gezondheidsprofessionals

Multidisciplinaire benadering met moeder en kind in de spotlight.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal Live webinar

Algemeen

Een verloskundige is goed in haar eigen vak, maar tegelijkertijd is zij ook inventief en vernieuwend. Ze kan over de grenzen van haar eigen discipline heen kijken, multidisciplinair samenwerken, leert snel nieuwe dingen en is ondernemend. De algemene tendens in Nederland is dat de cliënt ook mondiger is geworden. Zij zoeken de informatie vaak via het internet voor meer duidelijkheid. De cliënt wil weten waar zij aan toe is en wat haar te wachten staat. De verloskundige kan hier leading in zijn zodat de cliënt het juiste advies krijgt en niet alles volgt wat op het internet staat. Daarbij is ook zorg op maat essentieel, want de diversiteit aan cliënten is groot. Voor, tijdens en na de zwangerschap heeft ieder haar eigen behoeften, mogelijkheden en achtergrond. De verloskundige speelt een cruciale rol om de juiste behandeling hierop af te stemmen.

Prenatale zorg is steeds belangrijker voor de verloskundige praktijk. Veel verloskundigen zien steeds meer vragen komen van vrouwen die zwanger willen worden en willen weten hoe zij zich op een gezonde zwangerschap kunnen voorbereiden. Er is een duidelijke link tussen de leefstijl van de moeder en de gezondheid van het kind. Al voor de zwangerschap moet men proberen te voorkomen dat moeder en/of kind een chronische aandoening ontwikkelen. Ook de invloed van de man en diens leefstijl moet hierbij niet worden vergeten. Goede adviezen en meer vertellen “wat wel te doen” in plaats van “wat niet te doen” staan hierbij centraal. Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap en een goede start voor moeder en kind!

Diverse vitamines en mineralen zijn heel belangrijk voor een zwangere vrouw. Zo is algemeen bekend dat foliumzuur (B11) noodzakelijk is voor een zwangere vrouw, maar wist je dat vitamine B6 en B12 net zo belangrijk zijn in de DNA synthese? En welke vorm van magnesium kan je voorschrijven zonder dat er diarree ontstaat? Welke omega 3 is niet toxisch voor een zwangere vrouw? En zo is het wetenschappelijk bewezen dat vitamine D3 van belang is voor een zwangere vrouw, maar wat doet die vitamine dan precies? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in de cursus. Daarnaast leer je bijvoorbeeld wat het belang is van een goede darmflora, welke factoren de darmflora beïnvloeden en welke invloed dit heeft op moeder en kind.

Gedurende de zwangerschap kunnen diverse kwaaltjes ontstaan die op een natuurlijke manier goed te behandelen zijn. In deze cursus leer je heldere en deskundige adviezen te geven over de natuurlijke aanpak van blaasontsteking, darmproblemen, bekkeninstabiliteit, obstipatie, bloedsuikerspiegel en onder- en overgewicht. Zowel het kind als de zwangere vrouw moeten beschikking krijgen over een passend voedings- en leefstijladvies. Een goede gezondheid van moeder en vader zal het kindje ten goede komen. Als verloskundige speel je hierin een cruciale rol.

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus ben je in staat om als verloskundige een complementair orthomoleculair advies te geven gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zowel pré als postnataal orthomoleculair consult wat betreft voeding, suppletie en gezondheid kunnen cliënten bij jou terecht. Je leert de cliënt begeleiden met het behoud van een goede gezondheid gedurende de zwangerschap. Je bent op de hoogte van de indicaties en contra-indicaties van voeding en suppletie. Daarnaast kan je na afloop bepaalde aandoeningen van de zwangere cliënt op een natuurlijke manier behandelen en helpen te voorkomen.

Wat je kunt verwachten

In de cursus komt de relatie tussen goede voeding en zwangerschap aan de orde. Je leert een deskundig advies te geven wat betreft voeding, suppletie en gezondheid zowel bij een prenataal consult als gedurende de zwangerschap en in de lactatieperiode. Daarbij kan je na de cursus je cliënten een natuurlijk advies geven wat betreft bepaalde zwangerschapsklachten. Kortom een mooie aanvulling om de praktijk nog completer te maken.

De cursus draagt bij tot het verder ontwikkelen van het specialisme.

Accreditatie

  • KTNO: VBAG, NVST, VIV (K8977)
  • BATC en CAT
  • Aantal ECTS: 1

Kijk op www.sohf.nl/accreditatie voor meer informatie over accreditatie.

Toon meer

Algemeen

Programma

De cursus wordt ondersteund met een slide syllabus.

Programma

Kennisniveau & toelating

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

HBO Verloskunde, HBO Voeding & Diëtetiek of ten minste Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd).

Kennisniveau & toelating

Docenten

De cursus wordt gegeven door Edwin Wiersma die zelf verloskundige is. Al tijdens zijn studie raakte hij geïnteresseerd in de orthomoleculaire en complementaire geneeskunde. Hij heeft veel ervaring met prenatale consulten. Gezien de ontwikkelingen binnen de orthomoleculaire geneeskunde voltooide Edwin hierna de opleiding klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI).

Docenten

Investering

Klassikaal
Trainingskosten € 135,00
BTW (21%) € 28,35
Totaal (inclusief BTW) € 163,35

Live webinar
Trainingskosten € 125,00
BTW (21%) € 26,25
Totaal (inclusief BTW) € 151,25

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: € 150.00

 • Inclusief lesmateriaal en certificaat
 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% btw, € 181.50 inclusief btw

We organiseren deze cursusdag soms ook digitaal! Kijk voor deze live geplande online edities in onderstaand overzicht.
Kosten webinar: €135.00

 • Digitale les via live webinar
 • Inclusief digitaal lesmateriaal en certificaat
 • Exclusief 21% btw, € 163.35 inclusief btw
Investering
Sluiten