Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Bijscholing: Orthomoleculaire zorg bij zwangerschap
 • Orthomoleculaire begeleiding rondom de zwangerschap
 • Praktische tips en adviezen voor moeder en kind
 • Speciaal opgezet voor zorgprofessionals met weinig tot geen ervaring in de Orthomoleculaire Geneeskunde

Multidisciplinaire benadering met moeder en kind in de spotlight.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal Live webinar

Algemeen

Aanstaande ouders willen graag zoveel mogelijk informatie verzamelen om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen. Hoewel er veel informatie online te vinden is, is het belangrijk om de juiste begeleiding van een verloskundige of gezondheidsprofessional te krijgen. Elke zwangerschap is anders en een geslaagd verloop hangt af van verschillende factoren zoals genen, voeding en leefstijl. De juiste behandeling moet hier dan ook op worden aangepast. Wil jij je cliënten zo goed mogelijk begeleiden bij de zwangerschap? Dan is deze cursusdag geschikt voor jou!

Het creëren van de juiste omstandigheden voor een succesvolle zwangerschap begint al vóór de conceptie. Helaas zien we in de afgelopen decennia een toename van vruchtbaarheidsproblemen. Dit komt door een aantal factoren, waaronder afgenomen spermakwaliteit bij mannen en een hogere prevalentie van ovulatiestoornissen bij vrouwen. Voeding, leefstijl en omgevingsinvloeden spelen hierbij een grote rol.

Daarnaast is het belangrijk om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen. Goede adviezen en meer vertellen “wat wel te doen” in plaats van “wat niet te doen” staan hierbij centraal. Een gezond lichaam levert vaker een gezonde zwangerschap en een goede start voor moeder en kind.

Tijdens de zwangerschap zijn diverse voedingsstoffen belangrijk voor moeder én kind. Zo is algemeen bekend dat foliumzuur (B11) noodzakelijk is voor een zwangere vrouw, maar wist je dat vitamine B6 en B12 net zo belangrijk zijn in de DNA synthese? Ook andere nutriënten zoals omega 3-vetzuren, vitamine D en ijzer spelen een belangrijke rol bij een zwangerschap. In deze cursus leer je meer over deze voedingsstoffen, uit welke voeding je ze kunt halen en waar je op moet letten bij het voorschrijven van supplementen.

Gedurende de zwangerschap kunnen diverse kwaaltjes ontstaan die vaak op een natuurlijke manier goed te behandelen zijn. In deze cursus leer je heldere en deskundige adviezen te geven over de natuurlijke aanpak van onder andere blaasontsteking, maagdarmklachten, bloedsuiker, rusteloze benen, bloedarmoede, zwangerschapsmisselijkheid en bekkeninstabiliteit. Een passend voedings- en leefstijladvies kan helpen bij het effectief aanpakken van deze klachten.

Doel van de cursus

Aan het eind van de cursus ben je in staat om orthomoleculair advies te geven gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Voor, tijdens en na de zwangerschap kunnen cliënten bij jou terecht voor een orthomoleculair consult wat betreft voeding, suppletie en gezondheid. Je leert de cliënt begeleiden met het behoud van een goede gezondheid gedurende de zwangerschap. Bovendien ben je op de hoogte van de indicaties en contra-indicaties van voeding en suppletie. Daarnaast kan je na afloop bepaalde aandoeningen van de zwangere cliënt op een natuurlijke manier behandelen en helpen voorkomen.

Wat je kunt verwachten

In de cursus komt de relatie tussen goede voeding en zwangerschap aan de orde. Je leert een deskundig advies te geven wat betreft voeding, suppletie en gezondheid zowel bij een prenataal consult als gedurende de zwangerschap en in de lactatieperiode. Daarbij kun je na de cursus je cliënten een natuurlijk advies geven wat betreft bepaalde zwangerschapsklachten. De cursus wordt stapsgewijs opgebouwd. De focuspunten liggen op:

 • Introductie tot orthomoleculaire geneeskunde
 • Preconceptueel advies vanuit orthomoleculair perspectief
 • Fertiliteit en orthomoleculaire benaderingen
 • Laboratoriumonderzoeken voor en tijdens de zwangerschap
 • Belangrijke voedingsstoffen voor zwangere vrouwen
 • Orthomoleculaire voedingsprincipes
 • Supplementen en hun rol
 • Aandoeningen tijdens zwangerschap (zuurbranden, ochtendmisselijkheid, obstipatie, hemorroïden, bekkeninstabiliteit, kuitkramp, anemie, schimmelinfectie, mastitis, baby blues, spruw, vermoeidheidsklachten)

Accreditatie

  • KTNO: VBAG, NVST, FAGT, VIV (K8977)
  • BATC en CAT
  • Aantal ECTS: 1

Kijk op www.sohf.nl/accreditatie voor meer informatie over accreditatie.

Toon meer

Algemeen

Programma

De cursus wordt ondersteund met een slide syllabus.

Programma

Kennisniveau & toelating

HBO Verloskunde, HBO Voeding & Diëtetiek of ten minste Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd).

Deze opleiding richt zich speciaal op o.a. verloskundigen, doula’s, praktijkondersteuners bij de huisarts en hormooncoaches die met zwangeren willen werken of met mensen die zwanger willen worden.

Dit is een bijscholing op kennisniveau 1

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Kennisniveau & toelating

Docenten

De cursus wordt gegeven door Edwin Wiersma die zelf verloskundige is. Al tijdens zijn studie raakte hij geïnteresseerd in de orthomoleculaire en complementaire geneeskunde. Hij heeft veel ervaring met prenatale consulten. Gezien de ontwikkelingen binnen de orthomoleculaire geneeskunde voltooide Edwin hierna de opleiding klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI).

Docenten

Investering

Klassikaal
Trainingskosten € 135,00
BTW (21%) € 28,35
Totaal (inclusief BTW) € 163,35

Live webinar
Trainingskosten € 125,00
BTW (21%) € 26,25
Totaal (inclusief BTW) € 151,25

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: € 150.00

 • Inclusief lesmateriaal en certificaat
 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% btw, € 181.50 inclusief btw

We organiseren deze cursusdag soms ook digitaal! Kijk voor deze live geplande online edities in onderstaand overzicht.
Kosten webinar: €135.00

 • Digitale les via live webinar
 • Inclusief digitaal lesmateriaal en certificaat
 • Exclusief 21% btw, € 163.35 inclusief btw
Investering
Sluiten