Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Medische Basiskennis (MBK)
 • 1-jarige opleiding voor medische basiskennis
 • CPION geaccrediteerd voor 50 ECTS
 • Met anatomie, fysiologie, pathologie en psychosociale basiskennis

Ben je (beginnend) professional in de natuurgerichte gezondheidszorg? Dan is een gedegen medische basiskennis een must! Deze opleiding wordt gegeven door Total Health Opleidingen en wordt door de Ortho Health Foundation gefaciliteerd.

Deze opleiding is te volgen als:

Webinar

Algemeen

Deze volledige CPION geaccredtieerde Medische Basiskennis opleiding met een totaal aantal van 50 ECTS (studiepunten) wordt gegeven door Total Health Opleidingen en wordt door de Ortho Health Foundation gefaciliteerd.

Sinds 2016 wordt de vernieuwe Medische Basis Opleiding gegeven, die voldoet aan de huidige vereiste kwaliteit. In toenemende mate professionaliseert de natuurgerichte gezondheidszorg zich. Hiervoor is het belangrijk een gedegen Medische Basiskennis te bezitten. Deze CPION geaccrediteerde opleiding voldoet ruimschoots aan de PLATO-eisen en is uitermate geschikt als basis voor de gezondheidsprofessional.

Inhoud van de opleiding Medische Basiskennis

De lessen anatomie/fysiologie en de lessen pathologie/farmacologie wisselen elkaar af. Per orgaansysteem wordt eerst de anatomie en fysiologie behandeld, waarna in de volgende les de pathologie/farmacologie hiervan wordt uitgelegd. Dit maakt de lesstof duidelijk en praktisch. De laatste lesdagen wordt de psychosociale basiskennis behandeld.

Wat kunt u verwachten van Medische Basiskennis

De opleiding is praktisch en innovatief. De lessen worden op een ervaringsgerichte wijze gedoceerd, er wordt veel met praktijkvoorbeelden gewerkt zodat u de theorie gaat herkennen in uw eigen praktijk. De lesstof wordt via de elektronische leeromgeving van Total Health nog extra ondersteund met filmpjes, casussen en diverse vragen.

Hierdoor maakt u zich de theorie over het wonder van het menselijke lichaam, op spelenderwijze eigen. In de opleiding wordt de nadruk gelegd op die klachten en symptomen, die u in uw praktijk veelvuldig tegenkomt. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het herkennen van de pluis/niet-pluis symptomen zodat u weet wanneer u iemand dient door te sturen naar de huisarts. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het leren communiceren met artsen en therapeuten uit de reguliere geneeskunde. Daar waar mogelijk worden verbanden gelegd tussen de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde.

Duur van de opleiding Medische Basiskennis

Om u optimaal te kunnen begeleiden bestaat de opleiding uit 15 lesdagen* en werken we met relatief kleine klassen. Regelmatig contact met een docent geeft u de mogelijkheid om, indien u met vragen zit, deze persoonlijk te kunnen stellen. Bovendien kan de lesstof op een praktische, diepgaande, interactieve manier worden verduidelijkt. De opleiding duurt 1 jaar maar indien gewenst valt deze ook in 2 jaar te volgen. U rondt dan eerst de module anatomie/fysiologie af, waarna u het jaar daarop de module pathologie/farmacologie en de module psychosociale basiskennis/organisatie van de gezondheidszorg afrondt.

* Data zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

Thuisstudie Medische Basiskennis

Thuisstudie is een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Om de casuïstiek, die uitgaat van praktijksituaties, goed te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk vooraf de lesstof goed te bestuderen. Om het studeren gemakkelijker te maken zijn er bij elke les vragen opgenomen waardoor je op een effectieve manier de lesstof kunt bestuderen. Het zorgt dat je de hoofd- van bijzaken snel leert onderscheiden. Het verschilt per lesdag hoeveel de studielast is.

Toetsing Medische Basiskennis

Om te zorgen dat je de lesstof goed begrijpt en toch geen examenstress ervaart, hebben we dit jaar de toetsing in kleinere behapbare stappen verdeeld. Op het einde van elke les wordt een korte toets gehouden over de lesstof die die dag behandeld is. Om je hierop goed voor te kunnen bereiden krijg je bij elke les een aantal vragen. Door deze vragen zelf te beantwoorden bereid je je op een gedegen manier voor op de lesstof. Het gemiddelde punt van deze lesdagtoetsen telt voor 60% mee voor je eindcijfer. Je mag van zowel Anatomie/Fysiologie als Pathologie een toets missen, bijvoorbeeld omdat je ziek was of om een andere reden de lesdag niet kon voorbereiden en de lesdagtoets niet (goed) kon maken. De eindtoets, op het eind van het studiejaar, gaat alleen over de pluis/niet pluis situaties in allerlei ziekten. Dit punt telt voor 40% mee. Het onderdeel Psychosociale Basiskennis wordt met een thuistoets afgesloten.

Accreditatie Medische Basiskennis door het CPION

De opleiding is geaccrediteerd door het CPION en daardoor door alle beroepsverenigingen zoals de BATC, FAGT, FONG, MBOG, LNVG, VBAG, VIV, VNRT, VNT en ZHONG.

!!!—Afwijkende Annulerings- en algemene voorwaarden—!!!

De student heeft na aanmelding 7 dagen bedenktijd waarbinnen de overeenkomst kosteloos kan worden ontbonden. Deze opleiding wordt gegeven door Total Health en derhalve zijn de algemene voorwaarden van Total Health van toepassing. Leer hier de Algemene voorwaarden van Total Health. De algemene voorwaarden van Ortho Health Foundation komen hierbij te vervallen.

Toon meer

Algemeen

Programma

De opleiding betreft een uitgebreide lesmap met daarnaast verplichte literatuur:

 • Anatomie/fysiologie:
  • Bouw en werking van het menselijk lichaam – Eran Ehrlich – ISBN 9789081884358
 • Pathologie/Farmacologie:
  • Merck Manual Medisch handboek – ISBN 9789031343003
 • Psychosociale basiskennis:
  • Psychiatrie – Ron van Deth – ISBN 9789036822848

Lesrooster

* Onder voorbehoud van wijzigingen

Anatomie/Fysiologie – Pathologie – Psychosociale Basiskennis

Arnhem Breda Online Utrecht(Houten)
Zaterdag Vrijdag Zaterdag Zaterdag
9-okt 1-okt 23-okt 9-okt
30-okt 15-okt 13-nov 23-okt
13-nov 5-nov 20-nov 6-nov
27-nov 19-nov 4-dec 20-nov
18-dec 3-dec 18-dec 11-dec
15-jan 17-dec 15-jan 22-jan
29-jan 14-jan 29-jan 5-feb
12-feb 28-jan 12-feb 19-feb
12-mrt 11-feb 26-feb 5-mrt
26-mrt 11-mrt 12-mrt 19-mrt
9-apr 25-mrt 26-mrt 2-apr
23-apr 8-apr 9-apr 16-apr
14-mei 22-apr 23-apr 14-mei
28-mei 20-mei 21-mei 28-mei
11-jun 3-jun 11-jun 11-jun

Anatomie/Fysiologie – Pathologie – Psychosociale Basiskennis

Online Online
Zaterdag Dinsdag
4-sep 12-okt
18-sep 26-okt
2-okt 9-nov
16-okt 23-nov
6-nov 7-dec
27-nov 21-dec
18-dec 18-jan
8-jan 1-feb
22-jan 15-feb
5-feb 8-mrt
19-feb 22-mrt
5-mrt 5-apr
19-mrt 19-apr
2-apr 10-mei
23-apr 7-jun

Toon meer

Programma

Kennisniveau & toelating

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Kennisniveau & toelating

Docenten

Docenten onbekend

Docenten

Investering

Betaling dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Wanneer je je een maand of korter voor aanvang van de opleiding aanmeldt, dan is de betalingstermijn twee dagen. Betalen in termijnen is mogelijk. Bij termijnbetaling worden echter wel 3% extra administratiekosten gerekend.

Kosten klassikaal en webinar: € 1675.00

 • Alle prijzen van Total Health zijn BTW vrij
 • Betalen in 3 termijnen mogelijk, u betaalt dan 3 maal € 575,-
 • Inclusief CPION registratie en eindtoets
 • Exclusief verplichte literatuur
 • Het inschrijfgeld bedraagt eenmalig € 75,-  (dit wordt alleen in rekening gebracht als u nog niet eerder een opleiding (VoetreflexPlus™, Oncoreflex®, Chinli®-Tuina, Acupunctuur of ChinHerbs®) bij Total Health heeft gevolgd)
 • Hertoets per onderdeel: € 45,-
 • Herkansing lesdagtoets: € 25,-
 • Facturatie en verdere communicatie verloopt via Total Health
Investering
Sluiten