Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Orthomoleculair Specialist: Psyche
 • Uitgebreide kennis van de hersen-darm-as
 • Inzicht in de invloed van de darmgezondheid op het mentale welzijn
 • Leer een persoonlijk behandelplan voor je cliënt op te stellen

3 daagse cursus over nutriënten in relatie tot het brein.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal Live webinar

Algemeen

De impact van het microbioom (darmflora/darmbacteriën) op ons brein is nog groter dan we dachten. Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend, maar wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermen via het eerstelijns immuunsysteem was reeds bekend. Inmiddels weten we echter dat de darmen ook de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden. De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche “ziek”. In deze cursus wordt geleerd hoe stoornissen zoals depressie, angst, autisme, ADHD, fobieën e.d. sterk kunnen verbeteren door een interventie met voeding en nutriënten.

Hiervoor is inzicht en kennis nodig in de regelsystemen van het lichaam en hoe de darmen en het brein met elkaar verbonden zijn. De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn bijzonder complex. Het immuunsysteem en de nervus vagus spelen hierbij een belangrijke rol. Deze specialisatie geeft inzicht in het complexe “hersen-darm-as” systeem, met als doel psychische klachten van hieruit te te herkennen en direct toepasbare behandeladviezen te maken om de cliënt in het gehele traject tot herstel te begeleiden.

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd, terwijl onze genen gelijk zijn gebleven. Onze huidige voedingsstoffen hebben in aanvang een stimulerend effect. Het zijn de koolhydraten, suikers, smaakversterkers en exorfinen die dit effect veroorzaken. Exorfinen komen voor in gluten, soja, spinazie en schimmels. Het zijn opioïde achtige peptiden die een verslavend effect hebben. Consumptie hiervan zorgt op den duur voor een vermindering van de productie van endorfine, dopamine en insuline, waardoor in toenemende mate klachten ontstaan die verband houden met de ongevoeligheid voor bepaalde signaalstoffen. Dit laat zien hoeveel invloed onze leefstijl heeft op niet alleen ons fysieke, maar ook ons mentale welzijn.

Doel van de cursus

Hoe de ‘hersen-darm-as’ functioneert en deze kennis ingezet kan worden is u na afloop duidelijk. De in te zetten voedingsprotocollen om de relatie tussen lichaam en geest te optimaliseren worden duidelijk uitgelegd. De psychische klachten gerelateerd aan voeding en darmwerking zijn daardoor herkenbaar en kunt u vertalen naar een individueel behandelplan. U leert de bijbehorende orthomoleculaire ondersteuning te geven. Door de praktische aard van de opleiding met de casuïstiek kunt u het geleerde direct in de praktijk toepassen.

Accreditatie

 • KTNO: VBAG, NVST (K11034)
 • NWP: 12 punten
 • BATC en CAT
 • Aantal ECTS: 8

Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar www.sohf.nl/accreditatie

Toon meer

 

Algemeen

Programma

Dag 1

Epigenetica, exorfinen, endorfinesysteem, endorfine resistentie, DPP-IV enzym, glutamaatsysteem, serotonine en dopamine, voedingsinterventies. Slaapinterventies.

Dag 2

Oplossingen voor ADHD, ADD, autisme, depressie, angst (amygdala), schizofrenie, borderline, verslavingen en antidepressiva. Alternatieven middels suppletie

Dag 3

Praktische casuïstiek, ervaringen, van Freud tot omega-3 en de rol van niacine en andere nutriënten.

Het lesmateriaal bestaat uit een reader en een slidesyllabus.

Programma

Kennisniveau & toelating

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Voor deze specialisatie is minimaal orthomoleculaire basiskennis vereist. De cursus is op HBO niveau.

Kennisniveau & toelating

Docenten

Docenten

Investering

Klassikaal
Trainingskosten € 395,00
BTW (21%) € 82,95
Totaal (inclusief BTW) € 477,95

Live webinar
Trainingskosten € 375,00
BTW (21%) € 78,75
Totaal (inclusief BTW) € 453,75

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: € 395.00

 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet op elke lesdag
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Inclusief digitaal lesmateriaal en certificaat
 • Exclusief 21% btw, € 477.95 inclusief btw

Deze opleiding organiseren we ook regelmatig digitaal! Kijk voor deze live geplande online edities in onderstaand overzicht.
Kosten webinar: € 375.00

 • Digitale lessen via live webinar
 • Inclusief digitaal lesmateriaal en certificaat
 • Exclusief 21% btw, € 453.75 inclusief btw
Investering
Sluiten