Orthomoleculair Specialist: Psyche

3 daagse cursus over nutriënten in relatie tot het brein
Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Over de cursus

Voorheen heette deze opleiding "Psyche & Voeding". De impact van het microbioom (darmflora / darmbacteriën) op ons brein is nog groter dan we dachten. Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend, maar wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermden via het eerstelijns immuunsysteem was bekend. Inmiddels weten we echter dat de darmen ook de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloeden. De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche “ziek”. In deze cursus wordt geleerd hoe stoornissen zoals depressie, angst, autisme, ADHD, fobieën e.d. sterk kunnen verbeteren door een interventie met voeding en nutriënten.

Hiervoor is inzicht en kennis nodig in de regelsystemen van het lichaam en hoe de darmen en het brein met elkaar verbonden zijn. De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven. De darm bevat evenals de hersenen veel verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Beide systemen zijn complex. Het immuunsysteem en de nervus vagus spelen een belangrijke rol.

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd, terwijl onze genen gelijk zijn gebleven. Onze huidige voedingsstoffen hebben in aanvang een dopamine stimulerend effect. Het zijn de koolhydraten, suikers, smaakversterkers en exorfinen die dit effect veroorzaken. Exorfinen komen voor in gluten, soja, spinazie en schimmels. Het zijn opioïde achtige peptiden die een verslavend effect hebben. Consumptie hiervan zorgt op den duur voor een vermindering van de productie van endorfine, dopamine en insuline, waardoor in toenemende mate klachten ontstaan die verband houden met de ongevoeligheid voor bepaalde signaalstoffen.

Wat kunt u verwachten

Hoe de ‘hersen-darm-as’ functioneert en deze kennis ingezet kan worden is u na afloop duidelijk. De in te zetten voedingsprotocollen om de relatie tussen lichaam en geest te optimaliseren worden duidelijk uitgelegd. De psychische klachten gerelateerd aan voeding en darmwerking zijn daardoor herkenbaar en kunt u vertalen naar een individueel behandelplan. U heeft geleerd de bijbehorende orthomoleculaire ondersteuning te geven. Door de praktische aard van de opleiding met de casuïstiek kunt u het geleerde direct in de praktijk toepassen.

Lesstof

  • Dag 1: Epigenetica, exorfinen, endorfinesysteem, endorfine resistentie, DPP-IV enzym, glutamaatsysteem, serotonine en dopamine, voedingsinterventies. Slaapinterventies.
  • Dag 2: Oplossingen voor ADHD, ADD, autisme, depressie, angst (amygdala), schizofrenie, borderline, verslavingen en antidepressiva. Alternatieven middels suppletie
  • Dag 3: Praktische casuïstiek, ervaringen, van Freud tot omega-3 en de rol van niacine en andere nutriënten.

Voor wie bedoeld

Iedereen die in de gezondheidszorg werkt en een duidelijke affiniteit heeft met de toepassing van natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij onder aan orthomoleculair werkende therapeuten, maar ook aan artsen, natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, osteopaten, homeopaten, acupuncturisten, psychologen en psychotherapeuten, personal trainers en personal en lifestyle coaches.

Toegankelijk voor

Doel van de cursus

Inzicht verwerven van het complexe systeem “hersen-darm-as” met als doel psychische klachten van hieruit te te herkennen en direct toepasbare individueel behandelplannen te maken en de cliënt in het gehele traject tot herstel te begeleiden.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit een slidesyllabus en achtergrond artikelen.

Accreditatie

KTNO (BATC, CAT, VBAG, VVET, NVST) geaccrediteerd. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Docent(en): 
Kosten: 
€ 375.00
  • Exclusief 21% BTW, € 453,75 inclusief BTW
  • Inclusief koffie, thee, gezond lunchbuffet en lesmateriaal

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij