Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Voeding voor Brein & Darmen
 • Praktische 1-daagse cursus
 • Uitleg over het spijsverteringsstelsel en de rol van voeding
 • Met inzichten vanuit de orthomoleculaire diëtetiek

1-daagse cursus over de invloed van voeding op het brein en de darmen.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal Live webinar

Algemeen

Buikklachten zien we veel terug in de praktijk van de professionele hulpverlener. Veel mensen kampen met verstoringen in de darmen zoals een opgezette buik, diarree en/of constipatie, buikkrampen, etc. In de praktijk blijkt vaak dat deze mensen onbewust en ongewild met voeding hun klachten in stand houden, verergeren of soms zelfs veroorzaken. Maar er komen niet alleen geregeld cliënten met lichamelijke ongemakken, want ook mentale klachten lijken steeds vaker aan de orde te zijn. Denk aan depressies, angsten, ADD, ADHD, overspannenheid en dergelijke. Vaak blijkt ook dat de buikklachten en mentale disbalans samen voorkomen.

In deze praktische cursus ontvang je informatie over de juiste voeding voor zowel het brein als de darmen. Verstoringen zijn binnen de functionele geneeskunde te genezen door simpelweg wijzigingen aan te brengen in het voedingspatroon van de patiënt. In deze cursus wordt de rol van neurotransmitters, macronutriënten en micronutriënten, maar ook de negatieve invloed van E-nummers, bepaalde voedingsstoffen en medicijnen op het brein en de darmen besproken. De samenhang van de spijsvertering en bloedsuikerspiegel met het brein wordt in heldere taal uitgelegd.

Over de cursus

Voeding, beweging en ontspanning vormen de basis van onze gezondheid. Helaas wordt er weinig aan deze factoren gedacht als er klachten zijn, met name als het gaat om mentale klachten. Gelukkig zijn er veel lifestyle factoren die we zelf kunnen beïnvloeden om ons zenuwstelsel optimaal te laten functioneren. Daarbij is een goede spijsvertering en een gezonde functie van de darmen in alle opzichten essentieel voor het behouden van een goede gezondheid.

Helaas biedt de huidige voeding vaak niet meer de voedingsstoffen die ons brein nodig heeft. Veel stoffen waar de hersenen dringend behoefte aan hebben, vinden we niet meer in het dagelijkse eten. Ons voedsel is grotendeels ontdaan van belangrijke voedingswaarden. Anderzijds hebben we veel stoffen aan onze voeding toegevoegd, die zo lichaamsvreemd zijn dat ons lichaam ze niet kan gebruiken of die veel processen in de war schoppen. Ons brein heeft ondanks zijn geringe afmeting ten opzichte van de rest van ons lichaam veel voedingsstoffen nodig. Daarom is zeker voor een gezond brein goed en eerlijk voedsel van het allergrootste belang. Het goede nieuws: het is gelukkig mogelijk om ons brein van de juiste stoffen te voorzien met behulp van de dagelijkse voeding. Voor elke maaltijd en elk tussendoortje zijn er volop heerlijke mogelijkheden!

Er wordt steeds meer bekend over de connectie tussen de darmen en de hersenen. En deze hersen-darm-as zou nog veel meer aandacht mogen krijgen, want hiermee kunnen een hoop klachten worden opgelost. Reden genoeg om te zorgen voor gezonde darmen. Maar wat zijn gezonde darmen? En hoe krijg en behoud je gezonde darmen?

Doel van de cursus

Deze praktische cursus leert je om aan de hand van de benodigde voedingsstoffen voor ons brein en darmen een voedingsplan op te stellen voor je cliënt. Er wordt een vertaalslag gemaakt van de theorie naar volwaardige gerechten met de juiste voedingsstoffen. Na de cursus kan je direct in de praktijk aan de slag en je cliënten praktische handvatten bieden voor alle eetmomenten van de dag.

Accreditatie

 • KTNO: VBAG, NVST, FAGT, VIV (K8148)
 • CAT en NWP
 • Aantal ECTS: 1

Meer informatie over accreditatie is te vinden op: www.sohf.nl/accreditatie

Toon meer

Algemeen

Programma

De onderwerpen die in de cursus aan bod komen:
 • De voedingstoffen die een gezonde darmfunctie stimuleren, ontstekingen remmen en het darmslijmvlies herstellen.
 • De voedingstoffen die ons brein minimaal nodig heeft om goed te functioneren.
 • De rol van de neurotransmitters dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine.
 • De invloed van E-nummers, additieven en transvetten op de gezondheid.
 • De link tussen spijsverteringsstoornissen en klachten van het brein.
 • De rol van een stabiele bloedsuikerspiegel en klachten van ons brein.
 • De rol van verteringsenzymen, de pancreas, lever en bloedsuikerspiegel met betrekking tot het immuunsysteem.

Daarbij krijg je duidelijke uitleg over onontbeerlijke voedingstoffen. Daarnaast krijg je in de cursus ook inspiratie voor recepten en tips voor voedingsplannen, zodat je de patiënt met waardevolle adviezen op weg kunt helpen.

Na deze cursus weet je:

 • welk voedsel voor zowel gezonde darmen als voor een gezond brein van belang zijn;
 • wat we kunnen eten voor een stabiele bloedsuikerspiegel;
 • welke vetten, eiwitten en koolhydraten ons lichaam nodig heeft en hoe kunnen we deze lekker en gemakkelijk inpassen in ons eten;
 • hoe voedingsstoffen als melk, tarwe en soja een rol kunnen spelen bij mentale en spijsverteringsklachten;
 • hoe bepaalde medicijnen ons brein en onze darmen negatief kunnen beïnvloeden en wat we kunnen eten om deze bijwerkingen tegen te gaan.

De opleiding wordt ondersteund met een slide syllabus. Er wordt bij deze cursus verwacht dat je na de klassikale les zelf met de materie aan de slag gaat om recepten te proberen en aan de slag te gaan met het opzetten van voedingsplannen voor je cliënten.

Programma

Kennisniveau & toelating

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Deze scholing is bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werken en die een duidelijke affiniteit hebben met orthomoleculaire geneeskunde en/of orthomoleculaire voeding. Denk hierbij aan orthomoleculair werkende adviseurs, therapeuten en artsen, maar ook natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, osteopaten, verpleegkundigen, (electro)acupuncturisten, TCM’ers, mesologen, fysiotherapeuten, drogisten, apothekers, medisch specialisten, psychotherapeuten, etc.

N.B. Professionals die al met voedingssupplementen werken, leren de invloed van voedingsmiddelen beter kennen. Wellicht kunnen zo bepaalde tekorten via de voeding in plaats van (alleen) suppletie worden opgelost.

Kennisniveau & toelating

Docenten

Docenten

Investering

Live webinar
Trainingskosten € 105,00
BTW (21%) € 22,05
Totaal (inclusief BTW) € 127,05

Klassikaal
Trainingskosten € 115,00
BTW (21%) € 24,15
Totaal (inclusief BTW) € 139,15

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: € 115.00

 • Inclusief digitaal lesmateriaal en certificaat
 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% btw, € 139.15 inclusief btw

Deze opleiding organiseren we ook regelmatig digitaal! Kijk voor deze live geplande online edities in onderstaand overzicht.
Kosten webinar: €105.00

 • Digitale les via live webinar
 • Inclusief digitaal lesmateriaal en certificaat
 • Exclusief 21% btw, € 127,05 inclusief btw
Investering
Sluiten