Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Orthomoleculair Therapeut (versneld) (OTV)
 • 12-daage opleiding voor de zorgprofessional
 • Met praktische orthomoleculaire behandelprincipes
 • Orthomoleculaire specialisatie in 6 maanden

De opleiding Orthomoleculair Therapeut (versneld) is opgezet voor zorgverleners in de gezondheidszorg met een (middel)grote praktijk. Bedoeld om cliënten naast de reguliere behandeling ook op orthomoleculair gebied te behandelen.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal

Algemeen

De opleiding Orthomoleculair Therapeut (versneld) is opgezet voor zorgverleners in de gezondheidszorg met een (middel)grote praktijk die cliënten naast hun reguliere behandeling ook op orthomoleculair gebied willen gaan behandelen.

Tijdens deze 12-daagse opleiding leert u wat de orthomoleculaire geneeskunde inhoudt en hoe dit kan bijdragen in herstel naar evenwicht. De docenten houden er in hun lesstof rekening mee dat er al voldoende kennis is over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam, waardoor deze basisprincipes kunnen worden over geslagen. Hierdoor hebben de docenten de mogelijkheid om sneller de diepte in te gaan.

Wetenschappelijke studies vormen de basis van de orthomoleculaire geneeskunde en deze opleiding. De werkingsmechanismen van het menselijk lichaam en hun onderlinge samenhang komen uitgebreid aan bod. Daarnaast zal er verdieping worden gegeven over micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren die deze werkingsmechanismen kunnen ondersteunen.

De opleiding is praktisch van aard en er wordt gebruik gemaakt van handige testmethoden. U krijgt elke lesdag nieuwe behandelprotocollen aangereikt voor veelvoorkomende klachten en aandoeningen. Denk hierbij aan hormonale disbalans, darmkachten, diabetes type 2, depressie, osteoporose en vele andere ongemakken. Alle diagnostiek en methodiek die u tot u neemt tijdens de opleiding kunt u direct overdragen op de cliënten in uw praktijk.

Doel & opzet

Deze opleiding bestaat uit twaalf opleidingsdagen verspreid over zes blokken. Tijdens de opleidingsdagen zult u de gehele dag van 09:30 tot 17:00 uur op locatie aanwezig zijn, waar u een gezonde lunch krijgt aangeboden.

De docent ligt de stof toe en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof.

Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en voor u klaargelegd. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje studieprogramma. Er is geen verplichte aanvullende literatuur, wel zijn er een aantal sterk aanbevolen boeken:

 • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.
 • Evidence-based voedingsleer (2015). Mullie, P. ISBN nummer: 9789044132755
 • Eenvoudig Gezond (2014), Kruyswijk – van der Heijden, A.M.  ISBN nummer:
  9789087593858

Studiebelasting

De lesstof biedt veel verdieping over het werkingsmechanisme van het menselijke lichaam, epigenetica, aandoeningen en behandelprotocollen, zodat je na het afronden van de opleiding in staat bent om cliënten een professioneel orthomoleculair advies te geven. Om de opleiding met goed gevolg af te ronden, is het noodzakelijk om tijdens de opleiding voldoende tijd aan zelfstudie te besteden.

De opleiding kent een studiebelasting van 30 ECTS studiepunten. 1 ECT staat voor 28 uur studie. Zowel de lesdagen als zelfstudie zitten bij deze studie-uren inbegrepen.

Aanwezigheidsplicht

Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 80%. Wanneer u verhinderd bent en u wilt uw lesdag inhalen, dan kunt u dit verzoek mailen naar info@sohf.nl. Vervolgens bekijken we welke mogelijkheden er zijn om de gemiste lesdag in te halen.

Beroepsmogelijkheden

Na het volgen van deze opleiding bent u professioneel adviseur op orthomoleculair gebied met betrekking tot voeding en suppletie. Hierdoor bent u instaat om uw cliënten naast hun reguliere behandeling te voorzien van een behandelplan voor een gezonder leef- en voedingspatroon.

Erkenning als beroepsopleiding

Met het diploma Orthomoleculair Therapeut (versneld) heeft u de mogelijkheid als (aspirant) lid aan te sluiten bij enkele beroepsverenigingen. Deze hebben goede contacten met de zorgverzekeraars en de meeste behandelingen van aangesloten therapeuten komen voor een vergoeding in aanmerking. Ook valt u als therapeut automatisch onder het collectieve klacht- en tuchtrecht. Tevens kunt u via deze organisaties een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Meer informatie omtrent het kiezen van de juiste beroepsvereniging en wat de voor- en nadelen van een lidmaatschap zijn vindt u hier.

Accreditatie

 • De opleiding is geaccrediteerd bij de KTNO (K8910) voor de beroepsverenigingen VBAG, FAGT en NVST.
 • De BATC en het CAT accrediteren het diploma Orthomoleculair Therapeut van deze versnelde opleiding.
  Voor de actuele stand van zaken wat betreft tarieven, aanvullende toelatingseisen en vergoedingen verwijzen wij naar hun websites.
 • De NVKH accrediteert de opleiding voor twee dagen medische nascholing.
 • Het KRT accrediteert de opleiding met 76 punten vakinhoudelijke scholing.
 • Het KRM accrediteert de opleiding met 72 KRM punten.
 • HET NVA accrediteert de opleiding met 3 dagen (code WM)
 • Aantal ECTS: 30

Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar Accreditatie & beroepsverenigingen – SOHF

Toon meer

Algemeen

Programma

De opleiding kent twaalf lesdagen. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aan bod komen:

Programma
 • De opleiding begint met een inleiding over de orthomoleculaire geneeskunde met de ontstaansgeschiedenis en voedingsleer. De macro- en micronutriënten worden tevens uitgebreid besproken.
 • De spijsvertering en de rol van voeding op de functie van maag, alvleesklier, lever en darmen wordt uitgebreid behandeld.
 • Een dag staat de energiehuishouding centraal en een gehele dag zal in het teken staan van het immuunsysteem en laaggradige ontstekingen.
 • De ins en outs van de methylatie worden behandeld en zal er aandacht worden besteed over de werking van verschillende neurotransmitters.
 • Fibromyalgie, vermoeidheid en pijn zullen uitgediept worden.
 • Een dag wordt het ontgiftingssysteem van het lichaam onder de loep genomen.
 • Insulineresistentie en Metabool Syndroom, waarbij ook cholesterol en statines, worden onder de loep genomen.
 • Het hormoonstelsel komt uitgebreid aan bod, waaronder ook de schildklier.
 • De interventie voor het orthomoleculair behandelen van het bewegingsapparaat wordt uitgebreid toegelicht.
 • De laatste lesdag staat in het teken van orthomoleculaire praktijkvoering en casuïstiek.

Examen

Na de twaalf lesdagen zal uw kennis worden getoetst aan de hand van een eindexamen. Het eindexamen bestaat uit multiple choice vragen en open vragen. Het schriftelijk examen wordt ongeveer twee weken na de laatste lesdag afgenomen.

Omdat er voor deze opleiding veel geleerd moet worden, adviseren wij om de studielast te spreiden. Dit kan u doen door gebruik te maken van de aangeboden digitale oefentoetsen. Deze helpen om te testen of je de stof voldoende beheerst.

Toon meer

Programma

Kennisniveau & toelating

De opleiding is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg met een (middel)grote praktijk. Hieronder verstaan wij:

 • Een professional met een beroepsopleiding die valt onder de wet BIG, met gedegen medische basiskennis over anatomie, fysiologie en pathologie.
 • Of een afgeronde beroepsopleiding tot natuurgeneeskundig therapeut, osteopaat, podoloog, oefentherapeut mensendieck of gelijkwaardig en die Medische Basiskennis opleiding hebben behaald (Cpion geaccrediteerd).
 • Wilt u graag weten of uw beroep ook valt onder de BIG-wetgeving klik dan hier voor een overzicht van alle aangesloten beroepen. Naast de negen standaard BIG-beroepen vindt u hier een overzicht van de overige beroepen.

Wanneer u twijfelt of u over voldoende kennis of ervaring beschikt om de opleiding te kunnen volgen neem dan contact op met een van onze medewerkers 0252 517 643 of stuur een email naar info@sohf.nl

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Deze opleiding vereist een HBO denkniveau.

Kennisniveau & toelating

Docenten

Tijdens deze opleiding krijgt u les van een aantal zeer ervaren docenten met een eigen vakgebied. De volgende docenten zullen gedurende deze opleiding lesgeven. Dit is wel onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

 

Docenten

Investering

De kosten voor deze opleiding zijn € 1695,00 excl. btw (€ 2050,95 inclusief btw).

Bij de opleiding zit inbegrepen: Koffie, thee, een gezond lunchbuffet op elke lesdag en het lesmateriaal.

Klassikaal
Trainingskosten € 1.695,00
BTW (21%) € 355,95
Totaal (inclusief BTW) € 2.050,95

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: € 1695,00

 • Inclusief lesmateriaal
 • Inclusief examen en diploma
 • Inclusief heerlijk orthomoleculair lunchbuffet op elke lesdag
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% btw, € 2050,95 inclusief btw
Investering
Sluiten