Angst

Beschrijving: 

Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt wordt door emoties, spanning en onrust. Angst kent verschillende gradaties. Voorbeelden van mildere vormen zijn: ‘je niet op je gemak voelen’, faalangst en examenvrees. De ernstigere vormen zijn paniekstoornissen, fobieën, obsessies en post-traumatisch stress syndroom. Angst kan ook het gevolg zijn van andere aandoeningen zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom, hart- en vaatziekten. Er bestaan diverse vormen van angst. Angst voor korte tijd zoals bij onweer, angst als paniekaanval, angst in de vorm van een obsessieve-compulsieve stoornis maar ook angst in de vorm van een fobie. Vaak is er een tekort aan GABA (Gamma Amino Boterzuur).

Verschijnselen: 

Hevige angst gaat vaak gepaard met lichamelijke verschijnselen als een verhoogde hartslag en bloeddruk, hartkloppingen, duizeligheid, droge mond, pijn in de borst, zweten, misselijkheid, kortademigheid en hoofdpijn. Vaak is er een verhoogde productie van adrenaline in het bloed. Soms kan angst een symptoom zijn van stress.

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 

Neem voeding rijk aan omega 3 vetzuren of vette vis. Vermijd voeding met geraffineerde suiker en matig het nuttigen van vlees.

Opmerkingen: 

Neurotransmitters zijn stofjes die in de hersenen boodschappen kunnen overbrengen door aan te grijpen op een receptor. Een drietal neurotransmittersystemen, te weten die voor GABA (gamma-aminoboterzuur), serotonine en glutamaat spelen een belangrijke rol bij angst. Deze systemen zijn complex; ze hebben een "direct" effect, ze beïnvloeden elkaar, en ook nog andere neurotransmittersystemen. Benzodiazepines, de meest gebruikte angstdempende middelen, versterken de werking van het van nature aanwezige GABA, doordat zij aangrijpen op de GABA-A-receptor.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
GABA (Sublinguaal)
(niet gebruiken bij alcohol)
1-3 x daags 250 mg laten smelten onder de tong
Passiebloem extract (extract 8:1) 2 x daags 250 mg
Magnesium (tauraat) 1-2 x daags 60 mg
Vitamine B12 (methylcobalamine) 2 x daags 3000 µg
L-Theanine 1 x daags 100 mg
Rhodiola (3% Rosavin en 1% Salidroside) 1 x daags 340 mg
Griffonia Extract (als 5-HTP) 1 x daags 100 mg