Colitis Ulcerosa

Beschrijving: 

Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van de dikke darm die met zweervorming (ulcera) gepaard gaat. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn beide chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal. Ze worden wel chronische inflammatoire (=ontstekingsachtige) darmziekten genoemd.  Colitis ulcerosa komt in tegenstelling tot de ziekte van Crohn uitsluitend in de dikke darm voor. Ook zijn er mensen die alleen een ontsteking van de endeldarm hebben (proctitis). De exacte oorzaak is onbekend maar er zijn verschillende factoren die een rol spelen. De darmflora verandert door een Westers dieet met te veel aan suikers en vetten en het gebruik van anti-biotica. De slijmvliezen in de darmen beschadigen door een slechte spijsvertering en onvoldoende spijsverteringsenzymen. Bij  patiënten met inflammatoire darmziekten is regelmatige controle voor colonkanker en ontstekingsfactoren zoals C-reactief proteïne (CRP) en interleukine-6 (IL-6) screening belangrijk. Er kunnen makkelijk voedingstekorten ontstaan door de malabsorptie.

Verschijnselen: 

De belangrijkste klachten zijn diarree-aanvallen en bloed bij de ontlasting. Vaak klaagt de patiënt over buikpijn, vermoeidheid en koorts. Wanneer de symptomen langere tijd bestaan of terugkomen gepaard met groot verlies van gewicht moet altijd aan de diagnose colitis ulcerosa gedacht worden. 

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 

Een dieet gebaseerd op bloed IgG test voor voedselovergevoeligheid en screening op glutenintolerantie wordt aangeraden en is individueel bepaald.

Opmerkingen: 

De behandeling van colitis ulcerosa is erop gericht dat het darmslijmvlies en de darmflora worden hersteld en voedingsstoffen worden vermeden die ontstekingen kunnen veroorzaken en de voedingstekorten die zijn ontstaan op te heffen.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
L-Glutamine
Herstelt darmslijmvlies
1 – 3 x daags 200 mg
Spijsverteringsenzymen
Chymotypsine, papaine, hemicellulase, bromelaine, pancreatine, rutine, trypsine; half uur voor de maaltijd innemen
3 x daags 400 mg
Pré en Probiotica
Bevordert een gezonde darmflora sachet oplossen in lauw warm water, 1 minuut laten staan en opdrinken
1 x daags FOS en Inuline
1 x daags 2 x 10⁹ cfu
Omega 3 vetzuren (EPA en DHA)
Verminderen inflammatoire cytotoxiciteit
2 x daags 600 mg
Vitamine D3
Krachtige immunomodulator, onderdrukt de ontstekingen in de darm
3 x daags 25 µg (1000 iE)
Kurkuma C3 complex (95% curcuminoïden)
Ontstekingsremmend: Remt Nuclear Factor kappa-B (NF-kB), bij voorkeur innemen in combinatie met 10 mg Bioperine om de werking te verviervoudigen
3 x daags 650 mg
Melatonine
Voor het slapen gaan innemen. Vermindert ontsteking: vermindering TNF-a niveau (meer studies nog nodig)
1 x daags 3 mg
Vitamine B12 (methylcobalamine)
Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor bij Colitis ulcerosa door malabsorptie
1 x daags 3000 µg
Foliumzuur
Een tekort aan foliumzuur komt veel voor bij Colitis ulcerosa door malabsorptie
1 x daags 400 µg
DPP-IV enzym
Breekt granen en gluten af (inname ½ uur voor maaltijd)
1 – 3 x daags 100 mg