Lupus Erythematodes

Beschrijving: 

Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen zoals hart, longen en nieren kan aantasten. Er is een aanwezigheid van antilichamen tegen bestanddelen van de cellen van het lichaam zowel van de kern, de nucleus en het cytoplasma. (Auto-immuunziekte). De twee belangrijkste vormen zijn de Cutane Lupus wanneer de huid is aangetast en de Systemische Lupus Erythematodes (SLE) wanneer de interne organen zijn aangetast. Er is een afwijkend bloedbeeld bij LE.

Verschijnselen: 

LE geeft veel verschillende geeft veel verschillende symptomen en klachten zoals moeheid, lusteloos, koorts, gewrichtsontsteking en -pijn, huidafwijkingen, neurologische klachten, overgevoeligheid voor zonlicht, zweren in de mond, keel en neusholten, trombose, fenomeen van Raynaud, gewichtsverlies, droog gevoel in de ogen.

Gerelateerde aandoeningen: 
Voedingsadviezen: 

Er is een verband tussen de functie van de slijmvlies barrière en het krijgen van een auto-immuunziekte. De maag-darmbarrière (tight junctions), het lymfatisch weefsel en het neuro-endocriene netwerk controleren de tolerantie en immuniteit tegen antigenen. Wanneer dit ontregeld wordt ontstaat een auto-immuunziekte. Bij een Leaky Gut (lekkende darm) is het advies om geen gluten, alcohol, kool en bepaalde E nummers meer te nuttigen.

Opmerkingen: 

Bij een auto-immuunziekte zijn er een aantal voedingstekorten die bijdragen tot een verergering. De belangrijkste zijn vitamine B12, foliumzuur, omega-3-vetzuren, selenium, zink en vitamine D3. Er zijn een 80-tal geneesmiddelen en andere chemicaliën geïdentificeerd die lupus achtige auto-immuniteitsziekten in de hand kunnen werken. 

Oorzaken: 

De oorzaak van LE is nog onbekend. Er zijn een aantal factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de ziekte zoals erfelijkheid, hormonen, stress, infecties, medicijnen en zonlicht.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Omega 3 vetzuren (350 mg EPA en 250 mg DHA)
Werkt ontstekingsremmend en hebben immuun modulerende effecten
2 x daags 600 mg omega 3 vetzuren
Vitamine D3
Werkt als een belangrijke immunomodulator, tekorten komen veel voor bij auto-immuunziekten
1 x daags 25 µg
Foliumzuur (calcium methyltetrahydrofolaat)
Mensen met een auto-immuuziekte hebben behoefte aan de actieve vorm van foliumzuur
1 x daags 400 µg
Vitamine B12 (dibencozide co-enzym B12) of (methylcobalamine)
Nodig om te methyleren en het homocysteïnegehalte te verlagen
1 x daags 3000 µg
Zink (methionine)
Ondersteunt het immuunssysteem
1 x daags 30 mg
Multi voor de dag
Ondersteunt het immuunsysteem, verhoogt de Natural Killer activiteit, anti-oxidant
1 tablet ’s ochtends innemen
Multi voor de nacht
Ondersteunt het immuunsysteem, verhoogt de Natural Killer activiteit, anti-oxidant
1 tablet ’s avonds innemen