Metabool Syndroom

Synoniem: 
Insulineresistentie
Beschrijving: 

Bij het metabool syndroom reageert het lichaam minder op insuline. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Het Metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening met een verzameling van symptomen. De meest opvallende is overgewicht vooral rond de buik. Andere kenmerken zijn insulineresistentie en hyperinsulinemie (verhoogd insulinegehalte in het bloed), afwijking in de bloedvetten, verstoorde glucosetolerantie (verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het HDL cholesterol, een verstoring in de glucosetolerantie en/of diabetes type II en hoge bloeddruk. Het gaat mogelijk ook om een verstoring van de biologische klok die de stofwisseling, via het autonome zenuwstelsel, aan het dag- en nachtritme aanpast. Door problemen met de spijsvertering, darmfloradysbiose, voedselallergieën, astma of gewrichtsontstekingen worden ontstekingsmediatoren (NF-kB, TNF-alfa en IL-6) vrijgemaakt die insulineresistentie bevorderen. Er ontstaat een vicieuze cirkel van ontstekingen omdat vetweefsel ook pro-inflammatoire stoffen produceert met als gevolg ontstekingsreacties, insulineresistentie en bloedvatvernauwing. De kans op het krijgen van aderverkalking wordt hiermee aanzienlijk vergroot.

Verschijnselen: 

Het belangrijkste verschijnsel van metabool syndroom is overgewicht. Er zijn klachten als vermoeidheid, slaperigheid overdag, gebrek aan concentratie, slecht geheugen, weinig stressbestendig, grote behoefte aan snoep, buitensporige transpiratie.

Opmerkingen: 

Verbeteringen kan men pas verwachten na langdurige interventie van zowel voedingsverandering, bewegingsprogramma en het gebruik van voedingssupplementen.

Oorzaken: 

De belangrijkste oorzaak van het metabool syndroom is de disbalans tussen voedselopname en lichamelijke arbeid met een verstoring van de biologische klok die de stofwisseling via het autonome zenuwstelsel aanpast aan het dag en nachtritme. Daarnaast spelen erfelijke eigenschappen, verkeerde voeding, overmatige stress, roken en gebruik van bepaalde medicijnen een belangrijke rol.

Advies nodig?

Heb je vragen over welke nutriënten je het beste kunt inzetten bij de behandeling van een aandoening of lichamelijke klacht? Bel ons dan gerust via: 0252 517 643 of vraag advies aan onze orthomoleculaire therapeuten via onderstaande button.

Behandeling orthomoleculaire nutriënten

Nutriënt Dagdosering
Multi voor de dag
Verbetert het dag en nachtritme, waardoor het hele metabolisme verbetert
1 tablet ’s ochtends innemen
Multi voor de nacht
Verbetert het dag en nachtritme, waardoor het hele metabolisme verbetert
1 tablet ’s avonds innemen
Omega 3 vetzuren (350 mg EPA en 250 mg DHA)
Ontstekingsremmend en verlaagt de bloeddruk
2 x daags 600 mg omega 3 vetzuren
Magnesium (tauraat)
Vermindert insulineresistentie. Verlaagt en stabiliseert de bloedsuiker
2 x daags 250 mg
Alfa-liponzuur
Vermindert insulineresistentie, stabiliseert bloedsuikergehalte. Vermindert risico op diabetes complicaties
2 x daags 75 mg
Chroom
Vermindert insulineresistentie, verlaagt het bloedsuikergehalte. Verbetert de werking van insuline
2 x daags 200 µg
Vitamine D3
Vermindert insulineresistentie en werkt ontstekingsremmend
1 x daags 25 µg
Kurkuma C3 Complex
Werkt ontstekingsremmend, verlaagt de CRP respons na een vetrijke maaltijd
3 x daags 650 mg
Zink (methionine)
Verlaagt en stabiliseert de bloedsuikerspiegel
1 x daags 30 mg