Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Bloedarmoede

Wat is bloedarmoede?

Bij bloedarmoede is er sprake van een te laag hemoglobine (Hb) in het bloed als gevolg van een verhoogde afbraak van bloedcellen, van een verstoorde aanmaak of van bloedverlies. In de rode bloedcel bevindt zich hemoglobine die zuurstof en koolstofdioxide in het bloed vervoert. Hemoglobine bevat ijzer en een tekort aan ijzer leidt dan ook tot bloedarmoede. Een tekort aan ijzer kan het directe gevolg zijn van te weinig ijzer in de voeding, maar ook het gevolg van onvermogen het ijzer op te nemen of door een verhoogd verlies van reeds aanwezig ijzer. IJzertekort is echter niet de enige oorzaak van anemie, er zijn nog tientallen andere mogelijke oorzaken zoals een tekort aan vitamine B12, een tekort aan foliumzuur of een tekort aan intrinsic factor of andere chronische ziekten, merendeels zeldzaam tot zeer zeldzaam. In Nederland wordt er gesproken over anemie wanneer het Hb lager is dan 7,5 mmol/l bij vrouwen (6,8 bij zwangeren) en lager dan 8,5 mmol/l bij mannen.

Wat is bloedarmoede?

Verschijnselen

Vermoeidheid, kortademigheid, snelle hartslag, hoofdpijn, algeheel zwak gevoel en duizeligheid zijn veel voorkomende kenmerken bij bloedarmoede.

Verschijnselen

Voedingsadviezen

Voedsel dat rijk is aan ijzer zoals rund- en lamsvlees, volkorenbrood, donkergroene bladgroenten, broccoli en sperziebonen.
Vlees, eieren en vis zijn rijk aan vitamine B12. Broccoli en spinazie zijn rijk aan foliumzuur. IJzerrijke voeding uit planten kunnen het beste samen gegeten worden met vitamine C rijke voeding voor de beste opname. IJzerrijke voeding kan beter niet samengaan met oxaalzuurrijke groente zoals rabarber of spinazie. Thee, wijn, koffie fytinerijke voeding zoals tarwe(zemelen), sojaproducten, melkproducten en eieren remmen de ijzeropname.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Een combinatie van ijzer, vitamine B12, foliumzuur, vitamine A en B2 geeft een synergistisch effect.

Wees alert bij maagproblemen zoals een maagzweer door de helicobacter pylori kan makkelijk bloedarmoede veroorzaken.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Vitamine B12 (Methylcobalamine)
1 x daags 3000 µg
Sublinguaal voor een goede opname via het mondslijmvlies
Foliumzuur (In folaatvorm (5-MTHF))
1 x daags 400 µg
Een tekort kan bloedarmoede veroorzaken. Foliumzuur is nodig voor de vorming van rode bloedcellen
IJzer (Bisglycinate)
28-84 mg om de dag
Vitamine C (Als calcium/magnesiumascorbaat)
1 – 3 daags 600 mg
Bevordert de opname van ijzer
Groene thee extract
1 x daags 500 mg
Verhoogt het zuurstofgehalte
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten