Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Cholesterol

Wat is cholesterol?

Cholesterol wordt vaak ten onrechte gezien in een negatief daglicht. Cholesterol is een antioxidant dat onder andere de bouwstof die het lichaam nodig heeft voor het aanmaken van celmembranen, aldosteron, cortison, estradiol, galzouten (voor het verteren van vetten), progesteron en testosteron. Het lichaam maakt zelf cholesterol, voornamelijk in de lever maar ook in kleine hoeveelheden in de bijnieren, darmen en testes. Voor slechts 2% wordt het rechtstreeks opgenomen uit de voeding. Cholesterol is niet oplosbaar in water en daarom wordt cholesterol in het bloed vervoerd door middel van bolletjes met een hydrofobe binnenkant bestaande uit o.a. triglyceriden en omgeven door een fydrofiele buitenkant bestaande uit o.a. fosfolipiden en apoproteïnen. Men deelt deze lipoproteïnen in naar fracties met een verschil in dichtheid. VLDL (Very Low Density Lipoprotein, LDL (Low Density Lipoproteïne) en HDL (High Density Lipoproteïne). In de lever wordt cholesterol gevormd. Dit wordt samen met triglyceriden verpakt in een VLDL-deeltje, waarna het aan het bloed wordt afgegeven. In het bloed worden de VLDL-deeltjes kleiner en triglyceriden gevormd. Deze triglyceriden kunnen opgenomen worden door de weefsels. Uiteindelijk ontstaat uit deze deeltjes LDL. 70-80% van het LDL wordt opgenomen in de lever, bijnieren en de testes en de ovaria. Het LDL dat in de bloedbaan blijft kunnen zorgen voor vervetting van de vaatwand (artherosclerose). LDL-cholesterol wordt ook wel ‘slecht’ cholesterol genoemd, omdat een hoge concentratie LDL een marker is voor het risico op een hartinfarct en gescheurde bloedvaten kan veroorzaken. HDL zorgt voor transport van “overtollig” cholesterol vanuit cellen terug naar de lever (reversed cholesterol transport). HDL wordt ook wel ‘goed’ cholesterol genoemd, omdat een verhoogde concentratie HDL geassocieerd is met een verlaging van de incidentie van hart- en vaatziekten. De rol van HDL is complexer, het speelt ook een rol bij ontstekingen, infecties, bloedstolling en nog meer processen.

Wat is cholesterol?

Verschijnselen

Een verhoogd cholesterol gehalte geeft geen verschijnselen, met uitzondering van zeer gevorderde gevallen. Gele afzetting (xanthomen) kan voorkomen in pezen of vlak onder de huid, ellebogen of onder de ogen.

Verschijnselen

Voedingsadviezen

Neem vezelrijke voeding. Vervang vlees door meer vis, neem voedingstoffen met een hoog anti-oxidant werking zoals blauwe en rode vruchten, wees zeer zuinig met verzadigde vetten en het drinken van groene thee heeft een positieve uitwerking op het cholesterol. Adviseer voldoende lichaamsbeweging.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Een aanvulling van Q10 is nodig wanneer er gebruik wordt gemaakt van cholesterol verlagende medicijnen (statines).

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Omega 3 vetzuren (EPA en DHA)
2 x daags 1000 mg omega 3 vetzuren
Verlaagt triglyceriden, zorgt voor een gezond cholesterol
Vitamine B12
3000 μg
Verlaagt het homocysteïnegehalte
Foliumzuur
1 x daags 400 μg
Verlaagt het homocysteïnegehalte
Vitamine B6
7,5 mg
Verlaagt het homocysteïnegehalte
Psyllium
1 x daags 5000 mg
Verlaagt het cholesterol, verbetert de ratio HDL/LDL. Vermeng met yoghurt of met een groot glas water direct opdrinken (psyllium dikt het water direct in)
Q10 (Ubiquinol)
1 x daags 100 mg
Ubiquinol beperkt de schade bij gebruik van cholesterol verlagende medicijnen (statines)
Vitamine B3
3 x daags 250 mg
Verlaagt triglyceriden en het LDL, verhoogt HDL
Groene thee extract
1 x daags 500 mg
Verlaagt de cholesterolwaarden in het bloed
Lycopeen
1 x daags 2 tot 4 mg
Verlaagt de vorming van LDL cholesterol en versterkt de LDL-afbraak en verwijdering uit de cirulatie
Berberine
1 - 3 x daags 500 mg
Heeft cholesterol verlagende effecten
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten