Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Glaucoom

In het kort
  • Glaucoom is een aandoening waarbij een hoge oogdruk ontstaat.
  • Glaucoom symptomen zijn in het beginstadium bijna niet aanwezig omdat de gezichtsveldbeperking nog niet opgemerkt wordt. Acuut glaucoom symptomen zijn pijn in en rond de ogen, wazig zicht en hoofdpijn.
  • Glaucoom oorzaken zijn o.a. ouderdom, erfelijkheid, diabetes, overgewicht en medicatie.
  • Voeding bij glaucoom is een matige inname van koffie, 400-500 gram groente en fruit, minimale alcoholconsumptie en gezonde vetten.
  • Glaucoom behandeling bestaat o.a. uit: vitamine A, vitamine C, omega-3-vetzuren en saffraan.
In het kort

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een aandoening waarbij een hoge oogdruk ontstaat. Onze ogen maken vocht aan dat het hoornvlies en de ooglens voedt. Via een afvoer (trabekelsysteem) in het oog verlaat dit vocht ons oog weer. Als dit systeem het vocht niet goed meer kan afvoeren, stijgt de druk in de oogbol. Deze druk kan zo hoog zijn dat er (blijvende) schade ontstaat aan de oogzenuw. Met deze aandoening wordt het gezichtsveld beperkt en leidt dit tot steeds meer kokervisie. In het beginstadia van glaucoom merkt men het vaak niet op. Kleine delen van het zicht zijn al verdwenen, maar de hersenen vullen de missende beelden op.

Men deelt glaucoom op in primair- en secundair glaucoom. Primair betekent dat de aandoening uit zichzelf is ontstaan of is aangeboren. Secundair betekent dat glaucoom als verschijnsel is ontstaan bij een andere ziekte of door het gebruik van bepaalde medicatie.

Ongeveer 2 op de 100 mensen boven de 45 jaar krijgt te maken met deze aandoening. Glaucoom is gerelateerd aan leeftijd; op jonge leeftijd is glaucoom erg zeldzaam. Ongeveer 2,5 tot 4% van de 70-jarigen heeft glaucoom, waar op 80-jarige leeftijd 5 tot 6% deze aandoening heeft. Het advies luidt daarom ook om vanaf 40 jaar af en toe de ogen te laten controleren. Het risico is blindheid wanneer glaucoom niet behandeld wordt.

Er zijn verschillende soorten glaucoom. De gevolgen van deze soorten zijn identiek: beschadigde oogzenuw en gezichtsveld vermindering.

  • Oculaire hypertensie: hoge oogdruk zonder oogschade. Deze vorm is geen echte glaucoom, maar de kans is groter op het ontwikkelen van deze aandoening.
  • Open kamerhoek glaucoom: meest voorkomende vorm van glaucoom. Bij deze vorm is er een hoge oogdruk, afwijkingen in de oogzenuw en gezichtsveld
  • Normaal oogdrukglaucoom: ernstige oogzenuw schade zonder oogdruk verhoging
  • Nauwe of afgesloten kamerhoek glaucoom: verminderde afstand tussen het hoornvlies en iris, waarbij er een ondiepe of geen voorste oogkamer en nauwe kamerhoek is. Het afvoersysteem sluit hierdoor af.
    • Acute vorm
    • Chronische vorm
  • Aangeboren: zeldzame vorm vanaf de geboorte
Wat is glaucoom?

Symptomen

Glaucoom heeft in het beginstadium weinig symptomen omdat de gezichtsveldbeperking nog niet opgemerkt wordt. Een verhoogde oogboldruk ziet men als belangrijkste risicofactor om glaucoom te ontwikkelen. De gezichtsscherpte kan daarbij goed zijn, terwijl er wel delen van gezichtsveld wegvallen zijn. Pas als zenuwvezels van het netvlies die door het centrale deel van het zicht lopen aangetast worden, gaat men aanzienlijk slechter zien. Dit kan zelfs leiden tot kokervisie, zwarte vlekken, wazige stukken en weinig zicht in het donker. Oogdruk voelt men nauwelijks op de uitzonderingen met extreem hoge oogdruk na.

Acuut glaucoom is een zeldzame vorm van glaucoom. Dit kan de volgende symptomen geven:

  • Pijn in en rond de ogen
  • Rode ogen
  • Misselijkheid
  • Wazig zicht
  • Hoofdpijn
Symptomen

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die kunnen leiden tot een verhoogd risico op glaucoom1,2:

  • Aangeboren aandoening
  • Verhoogde oogdruk
  • Ouderdom
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Erfelijkheid
  • Bij- of verziendheid
  • Steroïde bevattende medicatie als prednison
  • Trauma in het oog
  • Overgewicht
  • Diabetes3
Oorzaken

Voedingsadviezen

  • Matig de inname van koffie. 5 kopjes koffie per dag of meer is geassocieerd met een hoger risico op primair openhoekglaucoom4,5,7
  • Nuttig 400 – 500 gram groente en fruit per dag om voldoende antioxidanten binnen te krijgen4,6,10
  • Voeg genoeg gezonde vetten aan je eetpatroon toe. Onderzoek suggereert indirect dat voldoende inname van omega-3 geassocieerd is met een lager risico op glaucoom1
  • Beperk alcoholconsumptie tot het minimum.7,8 Alcohol verhoogt de bloedtoevoer naar de ogen.
  • Eet af en toe pure chocolade (minimaal 70% cacao). Pure chocolade bevat flavonoïden en verlaagt oxidatieve stress7
  • Probeer een ketogeen dieet wat hoog in vetten en laag in koolhydraten is. Onderzoek wijst uit dat dit dieet een beschermende rol heeft tegen glaucoom.8
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Men stelt glaucoom vast met verschillende onderzoeken. Zo is er de oogdrukmeting, oogzenuwonderzoek of een gezichtsveldonderzoek. Glaucoom behandeling kan uit verschillende onderdelen bestaan: medicijnen (oogdruppels en/of tabletten), laseren of een glaucoom operatie. Vaak geeft de combinatie het beste resultaat.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
Vitamine A
1 x daags 1200 – 1500 mcg
Vermindert het risico op glaucoom | Goed voor de ogen
Vitamine C
1 - 2 x daags 500 – 1000 mg
Verkleint de kans op glaucoom (9) l Sterke antioxidant
Omega 3 vetzuren
1 x daags 700 – 1200 mg
Omega-3 speelt een essentiële rol in cellulair metabolisme (8) l Heeft antioxidante eigenschappen
Foliumzuur
1 x daags 400 mcg
Folaat is geassocieerd met een verminderd risico op glaucoom (7)
Saffraan
1 - 2 x daags 28 – 50 mg
Heeft antioxidatieve effecten en bloeddruk verlagende effecten (7)
Ginkgo Biloba Extract
100 – 300 mg per dag
Ondersteunt de oogzenuw en -cellen (7)
Behandeling
Referenties
  1. Gupta, P., Zhao, D., Guallar, E., Ko, F., Boland, M. V., & Friedman, D. S. (2016). Prevalence of glaucoma in the United States: the 2005–2008 national health and nutrition examination surveyInvestigative ophthalmology & visual science57(6), 2905-2913.
  2. Kim, K. E., Kim, M. J., Park, K. H., Jeoung, J. W., Kim, S. H., Kim, C. Y., … & Society, O. (2016). Prevalence, awareness, and risk factors of primary open-angle glaucoma: Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2008–2011Ophthalmology123(3), 532-541.
  3. Zhao, D., Cho, J., Kim, M. H., Friedman, D., & Guallar, E. (2014). Diabetes, glucose metabolism, and glaucoma: the 2005–2008 National Health and Nutrition Examination SurveyPloS one9(11), e112460.
  4. Pasquale, L. R., & Kang, J. H. (2009). Lifestyle, nutrition and glaucoma. Journal of glaucoma18(6), 423.
  5. Bae, J. H., Kim, J. M., Lee, J. M., Song, J. E., Lee, M. Y., Chung, P. W., & Park, K. H. (2020). Effects of consumption of coffee, tea, or soft drinks on open-angle glaucoma: Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2010 to 2011PloS one15(7), e0236152.
  6. Perez, C. I., Singh, K., & Lin, S. (2019). Relationship of lifestyle, exercise, and nutrition with glaucomaCurrent Opinion in Ophthalmology30(2), 82-88.
  7. Al Owaifeer, A. M., & Al Taisan, A. A. (2018). The role of diet in glaucoma: a review of the current evidenceOphthalmology and therapy7(1), 19-31.
  8. Tribble, J. R., Hui, F., Jöe, M., Bell, K., Chrysostomou, V., Crowston, J. G., & Williams, P. A. (2021). Targeting diet and exercise for neuroprotection and neurorecovery in glaucomaCells10(2), 295.
  9. Wang, S. Y., Singh, K., & Lin, S. C. (2013). Glaucoma and vitamins A, C, and E supplement intake and serum levels in a population-based sample of the United StatesEye27(4), 487-494.
  10. Ramdas, W. D., Schouten, J. S., & Webers, C. A. (2018). The effect of vitamins on glaucoma: a systematic review and meta-analysisNutrients10(3), 359.
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten