Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Lekkende Darm Syndroom

In het kort
In het kort

Wat is Lekkende Darm Syndroom?

Het Lekkende Darm Syndroom (Leaky Gut) is een aandoening waarbij de darmwand is beschadigd. Hierdoor ontstaan minuscule gaatjes in de darmwand waardoor meer doorgelaten wordt dan de bedoeling is. Onverteerde voedselresten, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten en schimmels kunnen hierdoor makkelijker in de bloedbaan komen.

De binnenkant van de darmwand is bedekt met een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buiten- en binnenkant van het lichaam. Het overgrote deel (80 procent) van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Hier komt het in contact met allerlei stoffen van buitenaf. Het immuunsysteem komt in de darmen niet alleen in contact met voedingsstoffen, maar ook met bacteriën en virussen. Hier maakt het immuunsysteem als het ware een selectie tussen welke stoffen wél en welke niét worden toegelaten.

Bij een gezonde darm is sprake van een beperkte doorlaatbaarheid. Dit stelt het lichaam in staat om de nuttige stoffen op te nemen. Bij een Leaky Gut is de functie van de darmwand verstoord en nemen we voedingsstoffen niet langer goed op.

Wat is Lekkende Darm Syndroom?

Verschijnselen

Verschijnselen

Oorzaken

De oorzaak van het Lekkende Darm Syndroom moet gezocht worden in het voedingspatroon. Een voedingspatroon met een teveel aan suiker, gluten en zuivel, en te weinig vezels beïnvloedt de werking van de darmwand. Daarnaast kan een glutenintolerantie (coeliakie) leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid.

Andere oorzaken kunnen te maken hebben met:

Oorzaken

Voedingsadviezen

Het advies is om de eerste twee maanden glutenvrij te eten en melkproducten zoveel mogelijk te laten staan. Daarnaast is het advies om over te gaan op het Lekkende Darm Syndroom dieet. Bij dit dieet is het advies om voeding die de darmwand mogelijk kan beschadigen zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet vermijd u enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten. Bovendien is het van belang om meermaals per dag bouillon te eten. Hierbij is het advies om de bouillon te trekken van botten. Hiervoor kan bijvoorbeeld een kipkarkas gebruikt worden. De bouillon is hierdoor rijk aan glucosamine wat de darmwand in staat stelt om te herstellen. Daarnaast kan het voedingspatroon aangevuld worden met vetten, eiwitten en groenten.

Voedingsadviezen

Opmerkingen

Vaak ontstaan door het Lekkende Darm Syndroom voedselintoleranties. Door toxische stoffen in de bloedbaan ontstaan verstoringen in het brein en neurotransmitters. Dit leidt tot huidreacties zoals eczeem, netelroos of auto-immuunziekten.

Opmerkingen

Behandeling

Klik op een nutriënt voor uitgebreide monografie
Nutriënt Dagdosering
DPP-IV enzym
1 tot 3 x daags
Breekt exorfinen af en helpt de spijsvertering te verbeteren
Spijsverteringsenzymen
1 tot 3 maal daags 400 mg
Herstelt spijsvertering | voorkomt verdere ontstekingen (gebruik de eerste 6 weken)
L-Glutamine
1 tot 2 maal daags 2000 mg
Herstelt de darmwand en het darmslijmvlies, te starten na 4 weken gebruik van spijsverteringsenzymen.
Glucosamine (N-Acetyl-L-Glucosamine)
1 tot 2 maal daags 200 mg
Herstelt de buitenste laag van het darmslijmvlies, te starten na 4 weken gebruik van spijsverteringsenzymen.
Pré en Probiotica
1 x daags 2 x 10⁹ kve (cfu) van veel verschillende stammen + FOS en Inuline
Bevordert een gezonde darmflora, sachet oplossen in lauw warm water, 1 minuut laten staan en opdrinken
Behandeling
Vademecum bestellen
Vademecum
Vademecum bestellen
3-secties
  • Aandoeningen
  • Monografie
  • Oplossingen

Prijs
€ 29,90 (exclusief BTW)

Bestel vademecum
Bestel vademecum
Sluiten