Diabetische Retinopathie

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening met een achteruitgang van het gezichtsvermogen ten gevolge van het afsterven kegeltjes in de macula lutea of gele vlek in het centrale gedeelte van het netvlies op de achterkant van het oog. De gele vlek is van groot belang voor het zien van details. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan: patiënten worden dus niet volledig blind.

Diabetische Retinopathie

Diabetische retinopathie, afgekort DRP, is de benaming voor oogklachten die worden veroorzaakt door slecht behandelde of langer bestaande diabetes. Het is een aantasting van de kleine slagadertjes en haarvaten van het oog. Bij exsudatieve retinopathie veranderen de wanden van de bloedvaten in het netvlies waarbij bloed en vocht gaan lekken. Bij proliferatieve retinopathie worden nieuwe bloedvaten gevormd die kwetsbaarder zijn dan de normale bloedvaten. Hierdoor kunnen bloedingen ontstaan.

Diabetes type II

Diabetes type II (suikerziekte) is een gestoorde koolhydraatstofwisseling die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden (hyperglykemie). Diabetes wordt voorafgegaan door een lange periode van hyperinsulinemie. Bij hyperinsulinemie is de bloedglucose nog binnen de normale waarden, terwijl de insulinespiegel wel is verhoogd. Dit wordt veroorzaakt door insulineresistentie. Het aantal receptoren dat op de insuline moet reageren neemt sterk af, waardoor meer en meer insuline nodig is om de glucosespiegel binnen de normale waarden te houden.