Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Frozen shoulder

In het kort
 • Een frozen shoulder, letterlijk een bevroren schouder, betekent dat het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm verkleefd en ontstoken is.
 • Frozen shoulder symptomen zijn pijn rondom de schouder die kan uitstralen naar de bovenarm en onderarm, stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid.
 • Het is onduidelijk wat de echte oorzaak is van een frozen shoulder. Factoren die de kans vergroten zijn o.a. langdurige rust, overbelasting, een verstoorde zuur-basebalans, ongeval of operatie en stress.
 • Regulier schrijft men bij medicatie voor zoals paracetamol, ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze pijnmedicatie kan enigszins effectief zijn, maar kent ook (ernstige) bijwerkingen zoals maagzweren, maagpijn en brandend maagzuur.
In het kort

Wat is frozen shoulder?

Wanneer iemand veel pijn ervaart rond het schoudergewricht, kan het voorkomen dat men zich niet meer durft te bewegen en dat de schouder vast komt te zitten. Een frozen shoulder (periarthritis humeroscapularis), letterlijk een bevroren schouder, betekent dat het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm verkleefd en ontstoken is. Het gewrichtskapsel is het bindweefsel dat om het gewricht heen zit. Dit kan bovendien ook uitstralen naar de bovenarm, een proces van synoviale ontsteking gevolgd door capsulaire fibrose.1,3 Het specifieke gewricht waar de bewegingsbeperking optreedt is het glenohumerale gewricht.

Men onderscheidt twee types van een frozen shoulder:

 • Primaire frozen shoulder of idiopathische frozen shoulder: klachten treden spontaan op zonder duidelijke oorzaak.
 • Secundaire frozen shoulder: klachten treden op door een aanwijsbare oorzaak zoals langdurige rust, ongeluk of operatie.

Een frozen shoulder komt bij circa 2 procent van de mensen voor en komt relatief vaker voor bij vrouwen. Het kan een fysieke, hormonale of emotionele factor zijn waardoor de schouder vast komt te zitten. Bij de meeste mensen met deze aandoening ontwikkelen de klachten zich geleidelijk tussen de 40 en 60 jaar. Hierin zijn verschillende fases te onderscheiden.2

Frozen shoulder fases

Fase 1 – Bevriezende fase

Gemiddeld duurt deze fase enkele weken tot 9 maanden en hierbij staat pijn op de voorgrond. Daarnaast gaat dit gepaard met steeds meer stijfheid van de schouder. In rust en tijdens het maken van bepaalde bewegingen is pijn aanwezig. Belangrijk is om in deze fase bewegen niet te forceren.

Fase 2 – Bevroren fase

Gemiddeld duurt deze fase 4 tot 12 maanden. Ondanks dat de pijn langzaam afneemt, blijft de stijfheid aanwezig. Pijn kan wel ervaren worden bij volledige bewegingsuitslag (eindstandige bewegingen).

Fase 2 – Ontdooiende fase

Deze fase duurt gemiddeld 12 tot 42 maanden. Merkbaar is de pijn die langzaam verdwijnt en de terugkeer van de bewegingsvrijheid.

Wat is frozen shoulder?

Symptomen

 • Pijn rondom de schouder die kan uitstralen naar de bovenarm en onderarm
 • Stijfheid
 • Verminderde bewegingsvrijheid
Symptomen

Oorzaken

Het is onduidelijk wat de echte oorzaak is van een frozen shoulder. Het is wel bekend dat er bepaalde factoren zijn die de kans vergroten om een frozen shoulder te krijgen:

 • Immobilisatie van de schouder (langdurige rust)
 • Overbelasting
 • Bepaalde aandoeningen zoals diabetes, ziekte van Parkinson, hart- en longziekten en schildklieraandoeningen
 • Een ongeval of operatie
 • Fysiek zwaar werk
 • Werkzaamheden boven het hoofd
 • Stress of aanhoudende spanning
Oorzaken

Voedingsadviezen

 • Eet circa 400-800 gram verse groenten en 2-3 stukken fruit per dag
 • Neem collageenrijke voeding, zoals vleesbouillon en vis.
 • Verstevig het bindweefsel met siliciumrijke voeding, zoals brandnetel, heermoes, bamboe en gierst.
 • Eet verse, onbewerkte voeding en vermijd geraffineerde en kant-en-klare producten.
 • Eet weinig of geen (rood) vlees. Rood vlees bevat veel arachidonzuur, wat ontstekingsbevorderend werkt.
 • Vermijd purinerijke voeding (rood rundvlees, varkens- of lamsvlees, haring en forel). Deze voeding heeft een verzurend effect in het lichaam.
 • Nuttig meer ontzurende voeding zoals (zoete) aardappelen, kelp, komkommer, rode biet, rucola, sperziebonen, verschillende peulvruchten en wat gedroogd fruit, zaden en kruiden.
 • Vermijd plantaardige oliën zoals zonnebloem- en maisolie. Deze bevatten veel omega 6. Een goede balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren is belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Kies bijvoorbeeld voor lijnzaadolie of olijfolie door een salade en ghee of ossenwit om heet in te bakken.
 • Eet bij voorkeur twee keer per week of vaker vette vis zoals haring, zalm en makreel of neem een algenolie supplement. Vette vis is rijk aan omega 3-vetzuren en bevordert de aanmaak van de ontstekingsremmende prostaglandines type 3.
 • Vermijd geraffineerde suikers, vruchtensappen, frisdranken, alcohol en zoetstoffen.
 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water/kruidenthee per dag.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Regulier schrijft men bij pijn medicatie voor zoals paracetamol, ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze pijnmedicatie kan enigszins effectief zijn, maar kent ook (ernstige) bijwerkingen zoals maagzweren, maagpijn en brandend maagzuur. Hier kan een B-12 tekort op volgen. Wanneer de pijnbestrijding niet effectief werkt, is een andere optie frozen shoulder injecties met cortison.3 Cortison is een hormoon dat ontstekingen in het lichaam remt, specifiek op de plaats van de schouder.

Daarnaast is fysiotherapie of een andere bewegingstherapie vaak onderdeel van de behandeling waarbij specifieke frozen shoulder oefeningen worden gedaan. Het is hierbij belangrijk om alleen te bewegen binnen de pijngrens en niets te forceren.

Het is belangrijk om toch te blijven bewegen met een frozen shoulder en wanneer de eerste klachten van een frozen shoulder ontstaan. Wanneer de arm niet bewogen wordt, zal de schouder steeds vaster gaan zitten. Het is overigens niet de bedoeling is om de bewegelijkheid van de schouder te forceren.

Slaaphouding frozen shoulder

Door de pijn lijdt een goede nachtrust hier ook onder met vermoeidheid als gevolg. Op de rug slapen is voor veel mensen de beste slaaphouding wanneer je tegelijkertijd de aangedane arm ondersteunt met een kussen.

Vanuit de orthomoleculaire visie ligt de focus bij een frozen shoulder vooral op preventieve leefstijlaanpassingen. Zo is het belangrijk om het lichaam te ontzuren, de bloedsomloop te verbeteren en ontstekingen te remmen door middel van de juiste voeding.

Opmerkingen
Referenties
 1. Dias, R., Cutts, S., & Massoud, S. (2005). Frozen shoulder. Bmj331(7530), 1453-1456.
 2. Wong, P. L. K., & Tan, H. C. A. (2010). A review on frozen shoulder. Singapore medical journal51(9), 694.
 3. Cho, C. H., Bae, K. C., & Kim, D. H. (2019). Treatment strategy for frozen shoulder. Clinics in orthopedic surgery11(3), 249-257.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten