Orthomoleculair kennisinstituut
Menu
In het kort
Orthomoleculair Adviseur Basis (OAB)
 • 4-daagse opleiding tot basis adviseur in voeding en suppletie
 • Een eerste kijk in de orthomoleculaire geneeskunde
 • Basisvaardigheden voor degelijke veel voorkomende adviesvragen

Help jij graag anderen? Is gezondheid jouw passie? Dan is deze opleiding geschikt voor jou! Dit kan het begin zijn van jouw carrière in de orthomoleculaire geneeskunde. De eerste stap in een bijna oneindig opleidingstraject.

Deze opleiding is te volgen als:

Klassikaal Live webinar E-learning

Algemeen

Word jij enthousiast van heerlijke maar gezonde voeding? Ben jij iemand die graag anderen helpt? Is gezondheid jouw passie? Dan is deze opleiding geschikt voor jou! Dit kan namelijk het begin zijn van jouw carrière in de orthomoleculaire geneeskunde.
Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit en dat is iets waar steeds meer mensen zich bewust(er) van worden. Dit is een positieve verandering, maar vaak ontbreekt het nog aan de kennis over wat nou precies gezond is. We willen wel gezonder worden, maar weten niet goed hoe. En daar is een taak weggelegd voor de orthomoleculaire professional! Als adviseur kan je mensen coachen naar een gezonde(re) levensstijl, waarin je hen zelf verantwoordelijk maakt en houdt voor hun gedrag en gewoonten.

De opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis geeft je een eerste kijk in de orthomoleculaire therapie. We gaan even terug naar de basis van het menselijk lichaam en gaan kijken wat voeding doet in ons lichaam. Je krijgt inzicht in waaruit voeding bestaat en hoe die voedingsstoffen bijdragen aan je gezondheid. Want wat zijn nu precies macronutriënten, micronutriënten, vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden? En wanneer je de stofjes kent, kan je ook leren wat supplementen doen. Want naast voeding is natuurlijk ook suppletie onderdeel van de orthomoleculaire therapie.

Tijdens deze 4-daagse basisopleiding leer je de basisprincipes van de orthomoleculaire geneeskunde en hoe dit kan bijdragen aan herstel van de gezondheid. In de orthomoleculaire gezondheidsleer wordt gestreefd om het lichaam te voorzien van alle benodigde bouwstoffen om zo een optimale gezondheid te behouden. Deze bouwstoffen worden gehaald vanuit voeding en suppletie. Daarom is het essentieel om te weten waaruit voedingsmiddelen, maar ook voedingssupplementen bestaan. Deze opleiding geeft je inzicht in hoe een orthomoleculair professional te werk gaat, zodat jij straks ook een goede eerste stap in deze richting kan doen.

Doel & opzet

De opleiding bestaat uit 4 opleidingsdagen. Gedurende deze opleidingsdagen zal je een gehele dag van 09:30 tot 17:00 op locatie aanwezig zijn, waar je ook zal worden voorzien van een heerlijke orthomoleculaire lunch.

De docent zal de stof toelichten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof.

Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en klaargelegd, er is geen verplichte aanvullende literatuur. Meer informatie hierover vind je onder het kopje studieprogramma.

Verdere aanbevolen literatuur is:

 • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.

Beroepsmogelijkheden

Na het volgen van deze opleiding ben je basis adviseur op orthomoleculair gebied met betrekking tot voeding en suppletie. Hierna kun je deelnemen aan de opleiding Orthomoleculair Adviseur Gevorderd welke de vooropleiding is voor de beroepsopleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut. Deze basisopleiding is echter ook al voldoende om te beginnen met de basisadviezen. Zo is deze opleiding ook interessant om te volgen voor professionals in de gezondheidszorg die in hun dagelijkse werk worden geconfronteerd met vragen hierover. Bijvoorbeeld mensen met een eigen praktijk gericht op voetverzorging, huidverzorging en afslanken. Maar ook personal trainers, drogisten en apothekers of mensen die werken in een natuurvoedingswinkel.

Accreditatie

 • KTNO: VBAG, FAGT, NMTN en NVST (K11017)
 • BATC en CAT
 • Aantal ECTS: 12

Voor meer informatie over accreditatie kunt u gaan naar Accreditatie & beroepsverenigingen – SOHF

Toon meer

Algemeen

Programma

De opleiding kent 4 lesdagen. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aanbod komen:

Dag 1

Basis orthomoleculaire voedingsleer, menselijk lichaam, gezonde voeding, macronutriënten, vetoplosbare vitamines

Dag 2

Wateroplosbare vitamines, mineralen, multivitaminen en complexpreparaten, aminozuren

Dag 3

Vetzuren, probiotica en enzymen, kruiden- en plantenextracten, overige orthomoleculaire stoffen, neurotransmitters, systeem van Reckeweg

Dag 4

Orthomoleculaire interventies gezondheidsklachten, etiketten lezen, casuïstiek

Het lesmateriaal wordt volledig verzorgd door de organisator en zal gedurende de eerste lesdag aan je worden uitgedeeld. Voor de eerste lesdag is geen voorbereiding benodigd.

Toetsing

Na afloop van de 4e lesdag zal de kennis worden getoetst aan de hand van een eindexamen. Het eindexamen bestaat uit 40 multiple choice vragen en zal gaan over alle behandelde onderwerpen. Dit is een online examen die thuis kan worden afgenomen.

Inhaaldagen

Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 100%. Wanneer je verhinderd bent en je wil de lesdag inhalen, dan kan je dit verzoek mailen naar info@sohf.nl. Indien je een lesdag inhaalt, dan ontvang je eventueel aanvullend lesmateriaal op die dag zelf.

Studiebelasting

De opleiding kent een studiebelasting van 12 ECTS studiepunten. 1 ECT staat voor 28 uur studie. Zowel de lesdagen als zelfstudie zitten bij deze studie-uren inbegrepen.

Programma

Kennisniveau & toelating

Deze opleiding vereist een HBO denkniveau. Zie meer informatie onder het kopje.

1 Orthomoleculair Adviseur Basis
2 Orthomoleculair Adviseur Gevorderd
3 Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut

Lees meer over de kennisniveaus

Er is geen verplichte vooropleiding vereist voor deze opleiding. De opleiding is op HBO niveau. Voor het diploma Orthomoleculair Therapeut is het benodigd om over minimaal een MBO-4 diploma of HAVO diploma te beschikken.

Kennisniveau & toelating

Docenten

Docenten

Investering

Klassikaal
Trainingskosten € 545,00
BTW (21%) € 114,45
Totaal (inclusief BTW) € 659,45

E-learning
Trainingskosten € 395,00
BTW (21%) € 82,95
Totaal (inclusief BTW) € 477,95

Live webinar
Trainingskosten € 495,00
BTW (21%) € 103,95
Totaal (inclusief BTW) € 598,95

Meld nu aan, betaal later. Tot 30 dagen na aanmelding gratis annuleren. De factuur hoeft u pas 30 dagen na aanmelding te hebben voldaan. Valt de aanmelding binnen 30 dagen voor aanvang van de opleiding, dan verandert dat naar 14 dagen. Een aanmelding binnen 14 dagen voor aanvang heeft een betalingstermijn van 2 dagen. Betalen in termijnen is ook mogelijk. Bij termijnbetaling wordt 5% administratiekosten gerekend. * M.u.v. de e-learning. De e-learning dient direct betaald te worden.

Kosten klassikaal: €545.00

 • Inclusief een heerlijk orthomoleculair lunchbuffet op elke lesdag
 • Inclusief lesmateriaal, examen en diploma
 • Inclusief koffie, thee en water
 • Exclusief 21% btw, € 659,45 inclusief btw

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Die optie bieden wij ook! Kijk bij onderstaande data/locaties voor de mogelijkheden om de opleiding als live webinar te volgen of meld je aan voor de E-learning.
Kosten live webinar: €495,00

 • Digitale lessen via live webinar
 • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd), examen en diploma
 • Exclusief 21% btw, €598,95 inclusief btw

Kosten E-learning: €395,00

 • Digitale lesstof via online omgeving met video’s, tekst en interactieve vragen
 • Inclusief examen en diploma
 • Papierloos dus klimaatneutraal
 • Eigen tijdsindeling binnen 12 maanden
 • Exclusief 21% btw, €477,95 inclusief btw
Investering
Vervolgopleiding
Orthomoleculair Adviseur Gevorderd

Orthomoleculair Adviseur Gevorderd (OAG)

 • 8-daagse vervolgopleiding tot gevorderd adviseur in voeding en suppletie
 • Met praktische orthomoleculaire behandelprincipes
 • Gevorderde kennis voor complexere adviesvragen
Bekijk opleiding Bekijk startdata
Sluiten