Orthomoleculair Adviseur Gevorderd

Stap 2: 8-daagse vervolgopleiding tot gevorderd adviseur in voeding en suppletie

 Algemeen

 Kosten

 Studieprogramma & studiebelasting

 Beroepsmogelijkheden & accreditatie

 Toelatingseisen / Vooropleiding

 Docenten

 Aanmelden

Algemeen

Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Over de opleiding

Deze opleiding heette voorheen "Orthomoleculair Voedings- en Suppletieadviseur". Beschik jij over de basiskennis van de orthomoleculaire voedingsleer en wil je nog veel meer hierover leren? Dan is deze opleiding tot gevorderd orthomoleculair adviseur geschikt voor jou! 
 
Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit en dat is iets waar steeds meer mensen zich bewust(er) van worden. Dit is een positieve verandering, maar vaak ontbreekt het nog aan de kennis over wat nou precies gezond is. We willen wel gezonder worden, maar weten niet goed hoe. En daar is een taak weggelegd voor de orthomoleculaire professional! Als adviseur kan je mensen coachen naar een gezonde(re) levensstijl, waarin je hen zelf verantwoordelijk maakt en houdt voor hun gedrag en gewoonten. 
 
Tijdens de opleiding Orthomoleculair Adviseur Gevorderd gaan we verder op datgene wat is geleerd tijdens de opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis. Je krijgt de verdieping die nodig is om straks als professional aan de slag te kunnen gaan. Waar je in de vorige stap een introductie hebt gekregen in datgene waar de orthomoleculaire voedingsleer voor staat, gaan we je kennis nu nog een heel stuk uitbreiden. Er wordt dieper ingegaan op de macronutriënten, vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere interessante stoffen die zijn betrokken bij voeding en suppletie. Je leert het menselijk lichaam en de onderlinge verhoudingen nog beter begrijpen. 
 
Kennis en vaardigheden
Tijdens de opleiding leer je:
 • welke nutriënten het zelfherstellend vermogen van de mens ondersteunen;
 • verdere verdieping over vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren;
 • wat de werkingsmechanismen van het menselijk lichaam zijn en wat de onderlinge samenhang is tussen deze systemen.

Behandelprincipes
Daarnaast krijg je behandelprincipes aangereikt voor veelvoorkomende aandoeningen en klachten. Denk hierbij aan stress en burn-out, darmklachten, metabole verstoringen, huidproblemen, artrose, osteoporose en overgangsklachten.

Toegankelijk voor

Cursisten die de opleiding Orthomoleculair Adviseur Basis of vergelijkbaar hebben afgerond. Deze opleiding vereist een HBO denkniveau. Je moet over orthomoleculaire basiskennis beschikken. Twijfel je over je vooropleiding? Neem dan contact op met 0252 517 643 of info@sohf.nl

Na deze opleiding heb je:

Doel & opzet

De opleiding bestaat uit 8 opleidingsdagen. Gedurende deze opleidingsdagen zal je een gehele dag van 09:30 tot 17:00 op locatie aanwezig zijn, waar je ook zal worden voorzien van een heerlijke orthomoleculaire lunch. 
 
De docent zal de stof toelichten en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof. 
 
Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en klaargelegd, er is geen verplichte aanvullende literatuur. Meer informatie hierover vind je onder het kopje studieprogramma. Verdere aanbevolen literatuur is:
 • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.

Studieprogramma & studiebelasting

De opleiding kent 8 lesdagen en 1 examendag. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aan bod komen: 

Lesdag Lesstof
Lesdag 1 Basis orthomoleculaire voedingsleer, macro- en micronutriënten, zuur-base en doseringen
Lesdag 2 Micronutriënten: vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren
Lesdag 3 Spijsvertering, leverdetoxificatie, maag- en darmstelsel, glutenintolerantie, lekkende darm syndroom
Lesdag 4 Stress en burn-out, immuunsysteem: eerstelijns, tweedelijns & derdelijns immuunsysteem
Lesdag 5 Energiehuishouding, mitochondriale aandoeningen, bloedsuikerstabilisatie, metabool syndroom, vermoeidheid
Lesdag 6 Hormoonstelsel: stresshormonen, schildklier, geslachtshormonen, vruchtbaarheid en zwangerschap, vrouwenklachten
Lesdag 7 Bewegingsapparaat: artrose en osteoporose, huid, haar en nagels, bioritme, slaap
Lesdag 8 Neurotransmitters, Braverman, depressie en angst, praktijkvoering
Examendag Examen over de behandelde stof

Het lesmateriaal wordt volledig verzorgd door de organisator en zal gedurende de eerste lesdag aan je worden uitgedeeld. 

Tussentoetsen & examen

Na de 8 lesdagen zal uw kennis worden getoetst aan de hand van een eindexamen. Het eindexamen bestaat uit 40 multiple choice vragen en zal gaan over alle behandelde onderwerpen. Omdat er voor deze opleiding veel geleerd moet worden, worden er tussentoetsen gehouden om de studielast meer te spreiden. Dit wordt gedaan aan de hand van twee tussentijdse toetsen: 

 • op lesdag 3 over de stof van lesdag 1 & 2
 • op lesdag 7 over de stof van lesdag 5 & 6

Het is mogelijk om per tussentijdse toets een halve punt voor het examen te behalen, in totaal dus 1 punt. Dit punt zal bij het eindcijfer van het eindexamen worden opgeteld. Het eindexamen zal digitaal worden afgenomen op de laatst genoemde datum in het data-overzicht per editie.

Inhaaldagen

Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 80%. Wanneer je verhinderd bent en je wil de lesdag inhalen, dan kan je dit verzoek mailen naar info@sohf.nl. Indien je een lesdag inhaalt, dan ontvang je eventueel aanvullend lesmateriaal op die dag zelf. Voor inhaaldagen kunnen wij geen garantie geven, het is afhankelijk van het aantal vrije plaatsen.
 

Studiebelasting

De opleiding kent een studiebelasting van 28 ECTS, ofwel studiepunten. Dit staat voor het aantal uren aan studeren, waar zowel de lesdagen als zelfstudie bij inbegrepen zitten. 1 ECTS kent 28 uur studiebelasting. 
 

Toelatingseisen / Vooropleiding

Vooropleiding: Orthomoleculair Adviseur Basis of gelijkwaardig.

De opleiding is op HBO niveau. Orthomoleculaire basiskennis is vereist. Twijfel je over je vooropleiding? Neem dan contact op met 0252 517 643 of info@sohf.nl. Voor het diploma Orthomoleculair Therapeut (conform de vernieuwde opleidingsroute) is het benodigd om over minimaal een MBO-4 diploma te beschikken. 

Daarnaast wordt aangeraden om over een gedegen medische basiskennis te beschikken, zoals de CPION geaccrediteerde Medische Basiskennis Opleiding

Beroepsmogelijkheden & Accreditatie

Na het volgen van deze opleiding ben je professioneel adviseur op orthomoleculair gebied met betrekking tot voeding en suppletie.

Vervolgtraject scholingen

Bij- en nascholingen: Alle bij- en nascholingen op orthomoleculair kennisniveau 1 en 2.

Accreditatie

Deze opleiding is erkend door: KTNO (K8638) voor de beroepsverenigingen BATC, CAT, VBAG, VIV, VVET, NMTN en NVST. Het totaal aantal studiepunten voor deze opleiding is 28 ECTS. 

Stichting ADAP accrediteert deze opleiding voor leden van de NVD (ID: 292795) met 48 punten. Meer informatie over accreditatie is te vinden op: www.sohf.nl/accreditatie

Docenten

De opleiding wordt gegeven door ervaren docenten uit het werkveld, die hun kennis op het gebied van gezonde voeding, supplementen en behandelmethodes met je delen.

De volgende docenten zullen gedurende deze opleiding lesgeven. Dit verschilt per editie en is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

 

Kosten: 
€ 945.00
 • Inclusief gezonde en orthomoleculaire lunch op elke lesdag
 • Inclusief lesmateriaal en examen
 • Inclusief thee, koffie en water
 • Exclusief 21% BTW, € 1143,45 inclusief BTW
 • Let op! Voor deze opleiding gelden inschrijfkosten, het bovengenoemde bedrag is exclusief inschrijfkosten à € 25,- incl. BTW

Liever deze opleiding online vanuit huis volgen? Die optie bieden wij ook! Kijk bij onderstaande data/locaties voor de mogelijkheden om digitaal te starten.
Kosten: €895,00

 • Digitale lessen via live webinar
 • Inclusief lesmateriaal (wordt vooraf thuisgestuurd) en examen
 • exclusief 21% BTW, €1082,95 inclusief BTW
 • Let op! Voor deze opleiding gelden inschrijfkosten, het bovengenoemde bedrag is exclusief inschrijfkosten à € 25,- incl. BTW

Betaling dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Wanneer je je een maand of korter voor aanvang van de opleiding aanmeldt, dan is de betalingstermijn twee dagen. Betalen in termijnen is mogelijk. Bij termijnbetaling worden echter wel 5% extra administratiekosten gerekend.

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Event per opleiding

(Klik op de gele balk)

13 september 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
13 september 2021, maandag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • di, 14 sep 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 11 okt 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 12 okt 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 15 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 16 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 29 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 30 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 13 dec 2021, 10:00 t/m 12:00

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT

Plaats mij op de reservelijst

30 september 2021 in Den Bosch

Locatie:
Maaspoort Sports & Events te Den Bosch
Startdatum:
30 september 2021, donderdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • vr, 01 okt 2021, 09:30 t/m 17:00
  do, 14 okt 2021, 09:30 t/m 17:00
  vr, 15 okt 2021, 09:30 t/m 17:00
  do, 25 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  vr, 26 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  do, 09 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  vr, 10 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  do, 23 dec 2021, 10:00 t/m 12:00

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT

Plaats mij op de reservelijst

26 oktober 2021 in digitaal

Locatie:
Online te digitaal
Startdatum:
26 oktober 2021, dinsdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • wo, 27 okt 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 16 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  wo, 17 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 07 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  wo, 08 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 04 jan 2022, 09:30 t/m 17:00
  wo, 05 jan 2022, 09:30 t/m 17:00
  di, 18 jan 2022, 10:00 t/m 12:00

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT

Plaats mij op de reservelijst

22 november 2021 in Apeldoorn

Locatie:
Heerlijk Lokaal te Apeldoorn
Startdatum:
22 november 2021, maandag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • di, 23 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 29 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 30 nov 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 20 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 21 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 24 jan 2022, 09:30 t/m 17:00
  di, 25 jan 2022, 09:30 t/m 17:00
  ma, 07 feb 2022, 10:00 t/m 12:00

Aanmelden

13 december 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
13 december 2021, maandag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • di, 14 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 20 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  di, 21 dec 2021, 09:30 t/m 17:00
  ma, 10 jan 2022, 09:30 t/m 17:00
  di, 11 jan 2022, 09:30 t/m 17:00
  ma, 07 feb 2022, 09:30 t/m 17:00
  di, 08 feb 2022, 09:30 t/m 17:00
  ma, 28 feb 2022, 10:00 t/m 12:00

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT

Plaats mij op de reservelijst

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij