Orthomoleculair Therapeut (versneld)

Versnelde opleiding voor bestaande therapeuten

 Algemeen

 Kosten

 Studieprogramma & studiebelasting

 Beroepsmogelijkheden & accreditatie

 Toelatingseisen / Vooropleiding

 Docenten

 Aanmelden

Algemeen 

Onze scholingen gaan door! Onderaan de pagina vind je waar de cursus plaatsvindt. Zolang er een lockdown geldt voor hogescholen, zullen de fysiek geplande lessen (deels) digitaal plaatsvinden. Hierover wordt je t.z.t. geïnformeerd indien je staat aangemeld voor een scholing in die periode. 
 
Uiteraard houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM om volledig ‘Coronaproof’ les te kunnen geven. We hebben het aantal cursisten per lesdag naar beneden gebracht om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierdoor is er ook meer ruimte voor individuele aandacht van de docent.
 

Over de opleiding

De opleiding Orthomoleculair Therapeut (versneld) is opgezet voor zorgverleners in de gezondheidszorg met een (middel)grote praktijk die cliënten naast hun reguliere behandeling ook op orthomoleculair gebied willen gaan behandelen.

Tijdens deze 12-daagse opleiding leert u wat de orthomoleculaire geneeskunde inhoudt en hoe dit kan bijdragen in herstel naar evenwicht. De docenten houden er in hun lesstof rekening mee dat er al voldoende kennis is over de anatomie, fysiologie en pathologie van het menselijk lichaam, waardoor deze basisprincipes kunnen worden over geslagen. Hierdoor hebben de docenten de mogelijkheid om sneller de diepte in te gaan.

Wetenschappelijke studies vormen de basis van de orthomoleculaire geneeskunde en deze opleiding. De werkingsmechanismen van het menselijk lichaam en hun onderlinge samenhang komen uitgebreid aan bod. Daarnaast zal er verdieping worden gegeven over micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren die deze werkingsmechanismen kunnen ondersteunen.

De opleiding is praktisch van aard en er wordt gebruik gemaakt van handige testmethoden. U krijgt elke lesdag nieuwe behandelprotocollen aangereikt voor standaardaandoeningen en klachten. Denk hierbij aan diabetes type 2, depressie, Leaky Gut, osteoporose en vele andere ongemakken. Alle diagnostiek en methodiek die u tot u neemt tijdens de opleiding kunt u direct overdragen op de cliënten in uw praktijk.

Niveau

Deze opleiding vereist een HBO denkniveau 

Na het volgen van deze opleiding heeft u

 

Doel & opzet 

Deze opleiding bestaat uit twaalf opleidingsdagen verspreid over zes blokken. Tijdens de opleidingsdagen zult u de gehele dag van 09:30 tot 17:00 uur op locatie aanwezig zijn, waar u een gezonde lunch krijgt aangeboden.

De docent ligt de stof toe en er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Bij veel vragen zal de docent erop aansturen om de vragen op een vast moment op de dag te stellen, zodat er geen problemen ontstaan bij het volledig behandelen van de lesstof.

Het lesmateriaal wordt volledig door de organisator verzorgd en voor u klaargelegd. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje studieprogramma. Er is geen verplichte aanvullende literatuur, wel zijn er een aantal sterk aanbevolen boeken:

 • Orthomoleculaire Therapie in de praktijk (2019), Korzelius, P.J. ISBN: 9789492261373. Een zeer aan te bevelen praktisch handboek met richtlijnen voor het aanpassen van de levensstlijl en een voedingspatroon voor 30 veelvoorkomende aandoeningen. Dit boek is o.a. hier te koop.
 • Evidence-based voedingsleer (2015). Mullie, P. ISBN nummer: 9789044132755
 • Eenvoudig Gezond (2014), Kruyswijk – van der Heijden, A.M.  ISBN nummer:
  9789087593858

Studieprogramma & Studiebelasting 

De opleiding kent twaalf lesdagen. De volgende onderwerpen zullen uitvoerig aan bod komen:

 • De opleiding begint met een inleiding over de orthomoleculaire geneeskunde met de ontstaansgeschiedenis en voedingsleer. De macro- en micronutriënten worden tevens uitgebreid besproken.
 • De spijsvertering en de rol van voeding op de functie van maag, alvleesklier, lever en darmen wordt uitgebreid behandeld.
 • Een dag staat de energhiehuishouding centraal en een gehele dag zal in het teken staan van het immuunsysteem en laaggradige ontstekingen.
 • De ins en outs van de methylatie worden behandeld en zal er aandacht worden besteed over de werking van verschillende neurotransmitters.
 • Fibromyalgie, vermoeidheid en pijn zullen uitgediept worden.
 • Een dag wordt het ontgiftingssysteem van het lichaam onder de loep genomen.
 • Insulineresistentie en Metabool Syndroom, waarbij ook cholesterol en statines, worden onder de loep genomen.
 • Het hormoonstelsel komt uitgebreid aan bod, waaronder ook de schildklier. 
 • De interventie voor het orthomoleculair behandelen van het bewegingsapparaat wordt uitgebreid toegelicht.
 • De laatste lesdag staat in het teken van orthomoleculaire praktijkvoering en casuïstiek.

De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijk examen, op een apart geplande ochtend. 

Tussentoetsen & examen

Na de twaalf lesdagen zal uw kennis worden getoetst aan de hand van een eindexamen. Het eindexamen bestaat uit multiple choice vragen en een aantal casussen (open vragen). Het schriftelijk examen wordt ongeveer twee weken na de laatste lesdag afgenomen.

Omdat er voor deze opleiding veel geleerd moet worden, krijgt u tussentoetsen om de studielast te spreiden. Dit wordt gedaan aan de hand van vijf tussentijdse toetsen over de lesstof en vitaminen/mineralen map:

Lesdag Hoofdstuk vitaminen/mineralen map Lesstof reader
3 Vitamines  Les 1 en 2 
5 Mineralen Les 3 en 4 
7 Aminozuren Les 5 en 6 
9 Vetzuren Les 7 en 8
11 Speciale nutriënten Les 9 en 10

Het is mogelijk om per tussentijdse toets maximaal 0,2 punt te scoren. Deze opleiding kent vijf tussentoetsen dus u kunt maximaal één punt halen. Dit punt zal bij het eindcijfer van het eindexamen worden opgeteld (in theorie kunt u dus het eindcijfer 11 halen). De tussentijdse toetsen bestaan ieder uit 20 multiple choice vragen.  

Inhaaldagen 

Wanneer u verhinderd bent en u wilt uw lesdag inhalen, dan kunt u dit verzoek mailen naar info@sohf.nl. Indien u een lesdag inhaalt, dan ontvangt u het lesmateriaal van die dag op de dag zelf. Het lesmateriaal wordt niet van te voren uitgereikt. Wanneer u het lesmateriaal toch eerder wilt ontvangen, dan kunt u een verzoek indienen om het lesmateriaal per post te ontvangen. Stuur hiervoor een e-mail naar info@sohf.nl.

Voor deze opleiding geldt een aanwezigheidsverplichting van 80%.

Studiebelasting 

De opleiding kent een studiebelasting van 30 ECTS studiepunten.

1 ECT staat voor 28 uur studie. Zowel de lesdagen als zelfstudie zitten bij deze studie-uren inbegrepen.

Toelatingseisen & Vooropleiding

De opleiding is bedoelt voor professionals in de gezondheidszorg met een (middel)grote praktijk. Hieronder verstaan wij:

 • Een Professional met een beroepsopleiding die valt onder de wet BIG, met gedegen medische basiskennis over anatomie, fysiologie en pathologie.
 • Of een afgeronde beroepsopleiding tot natuurgeneeskundig therapeut, osteopaat, podoloog, oefentherapeut mensendieck of gelijkwaardig en die Medische Basiskennis opleiding hebben behaald (Cpion geaccrediteerd).
 • Wilt u graag weten of uw beroep ook valt onder de BIG-wetgeving klik dan hier voor een overzicht van alle aangesloten beroepen. Naast de negen standaard BIG-beroepen vindt u hier een overzicht van de overige beroepen.

Wanneer u twijfelt of u over voldoende kennis of ervaring beschikt om de opleiding te kunnen volgen neem dan contact op met een van onze medewerkers 0252 517 643 of stuur een email naar info@sohf.nl

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn € 1250,00 excl. BTW (€ 1512,50 inclusief BTW). LET OP: voor deze opleiding gelden inschrijfkosten van €25,-. Het bovengenoemde bedrag is exclusief de inschrijfkosten à €25,-.

Bij de opleiding zit inbegrepen: Koffie, thee, een gezond lunchbuffet op elke lesdag en het lesmateriaal.

Beroepsmogelijkheden & accreditatie

Na het volgen van deze opleiding bent u professioneel adviseur op orthomoleculair gebied met betrekking tot voeding en suppletie. Hierdoor bent u instaat om uw cliënten naast hun reguliere behandeling te voorzien van een behandelplan voor een gezonder leef- en voedingspatroon.

Accreditatie

 • De opleiding is geaccrediteerd bij de KTNO (K8910) voor de beroepsverenigingen BATC, VBAG, VVET en NVST.
 • De BATC en het CAT accrediteren het diploma Orthomoleculair Therapeut van deze versnelde opleiding. Voor de actuele stand van zaken wat betreft tarieven, aanvullende toelatingseisen en vergoedingen verwijzen wij naar hun websites.
 • De NVKH accrediteert de opleiding voor twee dagen medische nascholing.
 • Stichting ADAP accrediteert de opleiding voor leden van de NVD (ID: 292846) voor 72 punten.
 • Het KRT accrediteert de opleiding met 76 punten vakinhoudelijke scholing.
 • Het KRM accrediteert de opleiding met 72 KRM punten.

Voor meer informatie over accreditatie en speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Erkenning als beroepsopleiding 

Met het diploma Orthomoleculair Therapeut (versneld) heeft u de mogelijkheid als (aspirant) lid aan te sluiten bij enkele beroepsverenigingen. Deze hebben goede contacten met de zorgverzekeraars en de meeste behandelingen van aangesloten therapeuten komen voor een vergoeding in aanmerking. Ook valt u als therapeut automatisch onder het collectieve klacht- en tuchtrecht. Tevens kunt u via deze organisaties een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Meer informatie omtrent het kiezen van de juiste beroepsvereniging en wat de voor- en nadelen van een lidmaatschap zijn vindt u hier.

Docenten

Tijdens deze opleiding krijgt u les van een aantal zeer ervaren docenten met een eigen vakgebied. De volgende docenten zullen gedurende deze opleiding lesgeven. Dit is wel onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Kosten: 
€ 1 250.00
 • Exclusief 21% BTW, € 1512,50 inclusief BTW
 • Let op! Voor deze opleiding gelden inschrijfkosten, het bovengenoemde bedrag is exclusief inschrijfkosten à € 25,- incl. BTW.
 • Inclusief opleidingsmap, koffie, thee en op elke lesdag een gezond lunchbuffet.

Betaling dient uiterlijk 30 dagen voor aanvang van de opleiding te worden voldaan. Wanneer je je een maand of korter voor aanvang van de opleiding aanmeldt, dan is de betalingstermijn twee dagen. Betalen in termijnen is mogelijk. Bij termijnbetaling worden echter wel 5% extra administratiekosten gerekend.)

Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Startdata van deze opleiding

(Klik op de gele balk)

27 mei 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
27 mei 2021, donderdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • vrijdag, 28 mei, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 24 juni, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 25 juni, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 15 juli, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 16 juli, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 2 september, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 3 september, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 30 september, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 1 oktober, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 21 oktober, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 22 oktober, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 12 november, 2021 - 10:00 t/m 12:00

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT  

Plaats mij op de reservelijst

28 september 2021 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
28 september 2021, dinsdag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • woensdag, 29 september, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 26 oktober, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  woensdag, 27 oktober, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 23 november, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  woensdag, 24 november, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 9 december, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 10 december, 2021 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 6 januari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 7 januari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  donderdag, 3 februari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 4 februari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  vrijdag, 25 februari, 2022 - 10:00 t/m 12:00

VOLGEBOEKT Deze opleiding wordt per keer (per startdatum) gegeven met een beperkt aantal deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt. Aanmelden voor deze startdatum is niet meer mogelijk.

Reservelijst
Geregeld ontvangen wij een annulering waardoor er weer een plaats beschikbaar komt. Plaats uzelf op de reservelijst om in aanmerking te komen voor een evt vrijgekomen plaats.

Andere datum
Kies voor een andere startdatum of meld u aan om op de hoogte gehouden te worden voor nieuwe startdata voor deze opleiding.

VOLGEBOEKT  

Plaats mij op de reservelijst

24 januari 2022 in Hoofddorp

Locatie:
Ortho Health Foundation te Hoofddorp
Startdatum:
24 januari 2022, maandag

Aanvang:
9:30 t/m 17:00 uur

Vervolgdagen:
 • dinsdag, 25 januari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  maandag, 14 februari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 15 februari, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  maandag, 14 maart, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 15 maart, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  maandag, 11 april, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 12 april, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  maandag, 2 mei, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 3 mei, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  maandag, 23 mei, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 24 mei, 2022 - 09:30 t/m 17:00
  dinsdag, 14 juni, 2022 - 10:00 t/m 12:00

Aanmelden

Informeer mij over nieuwe startdata

Wilt u op de hoogte gehouden worden over nieuw in te plannen startdata van deze opleiding dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Zodra er een nieuwe datum wordt ingepland ontvangt u hierover automatisch bericht.


Informeer mij