Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Fibromyalgie

In het kort
 • Fibromyalgie is een aandoening waarbij langdurig pijn wordt ervaren in spieren en het bindweefsel.
 • Het belangrijkste fibromyalgie symptoom is chronische pijn verspreid over het gehele lichaam.
 • Andere fibromyalgie symptomen zijn onder andere hevige spierpijn, vermoeidheid en spierstijfheid.
 • Er is geen eenduidige fibromyalgie oorzaak. Langdurige stress, darmverstoringen, laaggradige ontstekingen en een ongezonde lever kunnen een belangrijke rol spelen.
In het kort

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij langdurig pijn wordt ervaren in spieren en bindweefsel. Het belangrijkste symptoom is pijn verspreid over het gehele lichaam gedurende een periode van ten minste 3 maanden. Kenmerkend voor deze ziekte is ook hevige spierpijn. Daarnaast geeft fibromyalgie klachten zoals slecht slapen, moeheid, spierstijfheid en soms hoofdpijn. Het chronische vermoeidheidssyndroom (ME) openbaart zich regelmatig naast fibromyalgie. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de twintig en zestig jaar.

Fibromyalgie is een aandoening die moeilijk te classificeren is. Er zijn geen afwijkingen te vinden in de spieren, het bindweefsel of gewrichten. Ook verschillen de oorzaak en de klachten per persoon. Er bestaat veel overlap met andere aandoeningen, waardoor de diagnose vaak niet wordt gesteld.

Fibromyalgie test
Om fibromyalgie vast te stellen wordt van een drukpunten test (tenderpoints test) gedaan. Hierbij wordt de drukpuntgevoeligheid op 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam gemeten. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Naast deze drukpuntgevoeligheid worden een aantal klachten zoals vermoeidheid en algehele malaise meegeteld in de uiteindelijke diagnose.

Wat is fibromyalgie?

Symptomen

 • Hevige spierpijn
 • Verhoogde spierspanning
 • Pijn in gewrichten
 • Vermoeidheid
 • Slaapstoornissen
 • Hoofdpijn
 • Soms wisselende stemmingen
 • Prikkelbare darmen
 • Concentratie- en geheugenstoornissen
 • Temperatuurverhoging
 • Botontkalking
 • Algehele malaise
Symptomen

Oorzaken

Stress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie. Bij langdurige stress verzwakken het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Ook beïnvloedt stress de slaapkwaliteit. Fibromyalgie patiënten bereiken vaak niet de diepe (delta) slaap, waardoor het lichaam niet in staat om de schade van de dag goed te herstellen. Dit komt onder andere door een te lage aanmaak van het groeihormoon (HGH). Bij de behandeling van fibromyalgie heeft het bereiken van een goede nachtrust dan ook prioriteit.

Ook de lever kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan van fibromyalgie. Wanneer de lever gifstoffen niet goed kan verwijderen, worden deze opgeslagen in bind- en spierweefsels. Dit geeft klachten die horen bij fibromyalgie.

Oorzaken

Voedingsadviezen

 • Zorg voor een goede zuur/base balans
  Het eten van veel verzurende producten kan er voor zorgen dat het lichaam het zure overschot niet meer volledig kan afvoeren. Verzurende voedingsmiddelen zijn onder andere varkens- en rundvlees, bewerkte melkproducten (zoals kaas), peulvruchten, ananas, tarwe(meel) en pinda’s.
 • Eet voeding rijk aan magnesium
  Magnesium vermindert de pij, geeft meer energie door het verbeteren van de citroenzuurcyclus en bevordert een gezonde nachtrust. Magnesium zit vooral in spinazie, koolsoorten, gedroogd fruit, noten, vette vis, koolsoorten, kikkererwten en bananen.
 • Eet voeding rijk aan omega-3 vetzuren
  Omega-3 zit vooral in vette vis, noten en olijfolie
 • Eet gezond en gevarieerd
  Kies voor een voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, volkoren producten, vette vis en noten. Vermijd geraffineerde suikers, lightproducten en alcohol zoveel mogelijk.
 • Drink geen alcohol, koffie of thee met cafeïne
  Alcohol, koffie en thee hebben een negatieve invloed op de slaapkwaliteit
 • Eet regelmatig gember en kurkuma
  Kurkuma is goed voor de lever- en galfunctie.  De lever speelt een belangrijke rol bij de het afvoeren van gifstoffen. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Om de klachten van fibromyalgie te verminderen worden vaak anti-depressiva of andere medicijnen voorgeschreven. Om fibromyalgie van binnenuit te behandelen is echter vooral belangrijk om een goede nachtrust te bereiken, allergieën vast te stellen (en de voeding daarop aanpassen), de spijsvertering te herstellen, een evenwichtige zuur/base verhouding te bereiken en het immuunsysteem te verbeteren.

Opmerkingen
Referenties
 1. Borchers, Andrea T., and M. Eric Gershwin. “Fibromyalgia: a critical and comprehensive review.” Clinical reviews in allergy & immunology 49.2 (2015): 100-151
 2. Armstrong, D. J., Meenagh, G. K., Bickle, I., Lee, A. S. H., Curran, E. S., & Finch, M. B. (2007). Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clinical rheumatology26(4), 551-554.
 3. Regland, B., Forsmark, S., Halaouate, L., Matousek, M., Peilot, B., Zachrisson, O., & Gottfries, C. G. (2015). Response to vitamin B12 and folic acid in myalgic encephalomyelitis and fibromyalgia. PLoS One10(4), e0124648.
 4. Abraham, G. E., & Flechas, J. D. (1992). Management of fibromyalgia: rationale for the use of magnesium and malic acid. Journal of Nutritional Medicine3(1), 49-59.
 5. Bramwell, B., Ferguson, S., Scarlett, N., and Macintosh, A. The use of ascorbigen in the treatment of fibromyalgia patients: a preliminary trial. Altern.Med Rev 2000;5(5):455-462.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten