Fibromyalgie
- Fibromyalgie; ook wel bekend als weke delen reuma.
- Prevalentie van fibromyalgie is hoger bij vrouwen dan mannen.
- Symptomen fibromyalgie: chronische pijn in de spieren, vermoeidheid, stijfheid en krachtverlies.
- Oorzaak van fibromyalgie is nog altijd niet bekend.
- Vitamine D, PEA en verschillende diëten kunnen mogelijk een positief effect hebben op fibromyalgie.
In het kort
- Fibromyalgie; ook wel bekend als weke delen reuma.
- Prevalentie van fibromyalgie is hoger bij vrouwen dan mannen.
- Symptomen fibromyalgie: chronische pijn in de spieren, vermoeidheid, stijfheid en krachtverlies.
- Oorzaak van fibromyalgie is nog altijd niet bekend.
- Vitamine D, PEA en verschillende diëten kunnen mogelijk een positief effect hebben op fibromyalgie.
Wat is fibromyalgie?
Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, komt van de Griekse woorden “fibro” (weefsel), “my” (spieren) en “algie” (pijn). Het is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn op specifieke plekken in het lichaam, waarvoor nog geen precieze medische verklaring is gevonden. Er wordt wel gedacht dat een verstoorde pijnverwerking hierbij een rol speelt. Fibromyalgie komt wereldwijd bij ongeveer 2 tot 8 procent van de mensen voor, met een hogere prevalentie onder vrouwen.1
Symptomen
- Chronische pijn, die zich voordoet in de spieren, rondom de gewrichten en bij aanhechting van pezen en gewrichten. Vooral in plekken rond de nek, achter de elleboog en boven de knie komt het veel voor (tenderpoints).1
- Vermoeidheid die niet minder wordt na rust.
- Stijfheid, vooral ’s ochtends of na langdurig staan of zitten kunnen de gewrichten stijf aanvoelen.
- Slaapproblemen: moeite met in slaap vallen en vaak vaker worden.
- Somatische klachten: prikkelbare darm syndroom, hoofdpijn.
- Concentratieproblemen
Oorzaken
De exacte oorzaak van fibromyalgie is nog steeds niet helemaal duidelijk. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij fibromyalgie.
- Verstoorde pijnverwerking: dit kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels.
- Genetische afwijking: in de neurotransmitter regulatie van pijnresponsen.
- Neurotransmitter regulatie: speelt een rol bij pijn regulatie.2
- Omgeving en stressfactoren: trauma en psychische stress.
- Immuunsysteem: disregulatie wat kan leiden tot neuro inflammatie.3
Voedingsadviezen
Wetenschappelijke literatuur suggereert dat voeding een rol kan spelen bij het beheersen van fibromyalgie symptomen. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen:
- Low- FODMAP dieet: enkele studies vonden een significantie pijnverbetering bij patiënten die een low-FODMAP dieet volgen.4
- Mediterrane dieet: heeft anti-inflammatoire eigenschappen en kan mogelijk een positief effect hebben op fibromyalgie.
- PEA: verschillende studies hebben aangetoond dat PEA de pijnintensiteit bij fibromyalgie patiënten aanzienlijk kan verminderen.5,6
- Supplementen: de meeste studies zijn gedaan naar vitamine D en Q10. Voor vitamine D werden veelbelovende uitkomsten gevonden.7 Voor Q10 zijn de resultaten ook interessant alleen zijn de studiepopulaties waar het onderzoek mee is uitgevoerd zeer klein. Meer onderzoek is dus nodig.8
- Borchers, Andrea T., and M. Eric Gershwin. “Fibromyalgia: a critical and comprehensive review.” Clinical reviews in allergy & immunology 49.2 (2015): 100-151
- Armstrong, D. J., Meenagh, G. K., Bickle, I., Lee, A. S. H., Curran, E. S., & Finch, M. B. (2007). Vitamin D deficiency is associated with anxiety and depression in fibromyalgia. Clinical rheumatology, 26(4), 551-554.
- Regland, B., Forsmark, S., Halaouate, L., Matousek, M., Peilot, B., Zachrisson, O., & Gottfries, C. G. (2015). Response to vitamin B12 and folic acid in myalgic encephalomyelitis and fibromyalgia. PLoS One, 10(4), e0124648.
- Abraham, G. E., & Flechas, J. D. (1992). Management of fibromyalgia: rationale for the use of magnesium and malic acid. Journal of Nutritional Medicine, 3(1), 49-59.
- Bramwell, B., Ferguson, S., Scarlett, N., and Macintosh, A. The use of ascorbigen in the treatment of fibromyalgia patients: a preliminary trial. Altern.Med Rev 2000;5(5):455-462.