Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Erectieproblemen (erectiestoornis)

In het kort
  • Bij erectieproblemen, ook wel erectiestoornis, wordt de penis niet goed stijf tijdens geslachtsgemeenschap, of verslapt deze snel weer.
  • De kans op erectieproblemen neemt met het vorderen van de leeftijd toe. Ruim vijftig procent van de mannen tussen de veertig en zeventig jaar heeft regelmatig problemen.
  • Het kan zowel fysieke als psychische oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een vasculaire aandoening.
  • Weinig lichamelijke beweging, slechte voeding of nutriënttekorten kunnen grote invloed hebben op erectieproblemen.
In het kort

Wat zijn erectieproblemen (erectiestoornis)?

Bij erectieproblemen of een erectiestoornis wordt de penis niet goed stijf, of verslapt deze snel weer. Men noemt dit ook wel impotentie of erectiele disfunctie, en het kan zowel fysieke als psychische oorzaken hebben.1 Het kan bovendien leiden tot onzekerheid en frustratie.

Erectieproblemen komen vrij veel voor. Hoewel de kans op erectieproblemen met de leeftijd toeneemt, kunnen ook jongvolwassenen er last van hebben. Er is wel een sterk vergrote kans op erectieproblemen boven de 50 jaar. Ruim vijftig procent van de mannen tussen de veertig en zeventig jaar heeft regelmatig problemen rondom het krijgen of behouden van een erectie.1,2 Onder de veertig jaar heeft zo’n 10 procent van de mannen er last van.4

Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer in de penis dusdanig toe dat deze stijf wordt. In de penis bevinden zich namelijk zwellichamen die het bloed tijdelijk beter vasthouden, en minder snel terug laten stromen naar de aders. Dit zorgt ervoor dat de penis stijf blijft tijdens de geslachtsgemeenschap.3 Wanneer dit proces niet (goed) tot stand komt of niet lang genoeg aanhoudt, is er sprake van erectieproblemen.

Wat zijn erectieproblemen (erectiestoornis)?

Symptomen

De penis wordt of blijft niet goed stijf tijdens geslachtsgemeenschap.

Symptomen

Oorzaken

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor erectieproblemen, zowel psychisch als fysiek. Daarnaast lijkt ook leefstijl een invloed te hebben.4 Denk hierbij aan onvoldoende lichamelijke beweging, maar ook een ongezond dieet en overgewicht hebben een sterke invloed op de erectie. Daarnaast is er een verband tussen roken en erectieproblemen.5

Fysieke oorzaken erectieproblemen

Uit onderzoek blijkt dat vasculaire ziekte van de penisslagaders de meest voorkomende oorzaak van een erectiestoornis is in zo’n 80% van de gevallen.1 Ook zijn erectiestoornissen een sterke voorspeller van coronaire hartziektes.4 Hierdoor kijkt men vaak naar de cardiovasculaire gezondheid bij erectieproblemen. Ook kan hypertensie, diabetes of een laag testosterongehalte (hypogonadisme) een oorzaak zijn.6 Als laatste lijkt eveneens dat een verhoogd homocysteïnegehalte een risicofactor kan zijn. Dit bleek de doorbloeding van de penis negatief te beïnvloeden, blijkt uit onderzoek.9

Psychische oorzaken erectieproblemen

Ook kunnen psychische problemen ten grondslag liggen aan erectiestoornissen.7,8 Denk bijvoorbeeld aan stress, depressie, angststoornissen of trauma’s.

Desalniettemin worden erectieproblemen bij mannen soms ten onrechte afgeschoven op mentale problematiek, zonder naar een medische oorzaak te kijken. Terwijl juist bij jongere mannen erectiestoornissen kunnen wijzen op onderliggende cardiovasculaire problemen of risicofactoren.7

Mogelijke oorzaken erectieproblemen:

  • Gebrek aan libido
  • Depressie
  • Chronische stress
  • Trauma (fysiek of mentaal)
  • Gebrek aan testosteron (hypogonadisme)
  • Slechte leefstijl/eetgewoonten
  • Wielrennen
  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Verhoogd homocysteïnegehalte
  • Insuline resistentie
  • Diabetes
  • Obesitas
  • Sommige soorten medicatie zoals bloeddrukverlagers, antidepressiva , antihistaminica (tegen allergieën)
  • Hypertensie
  • Endotheel disfunctie (stijve vaten)
  • Atherosclerose (een vorm van aderverkalking)
Oorzaken

Voedingsadviezen

  • Zorg voor voldoende zinkinname
    • Zink zit vooral in pompoenpitten, paranoten, hennepzaad, lijnzaad, cacao en oesters. Zinktekort is een belangrijke oorzaak van hypogonadisme.9
  • Zorg voor voeding rijk aan antioxidanten
    • Vitamine C en vitamine E bevatten veel antioxidanten. Vitamine C zit onder andere in peterselie, paprika, spruitjes en zwarte bessen. Vitamine E kan het beste uit meervoudig onverzadigde oliën, zaden, noten en granen gehaald worden
  • Stop met roken
  • Probeer alcohol te vermijden
  • Beweeg elke dag minimaal een half uur matig intensief
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Taboe

Helaas rust er nog steeds tot op zekere hoogte een taboe op een erectieprobleem. Dit betekent dat er relatief weinig over gepraat wordt, en mensen vaak veel schaamte en onzekerheid ervaren wanneer ze geen erectie kunnen krijgen. Desondanks zijn er veel mannen die met dit probleem te maken hebben, gezien de toenemende kans met het vorderen van de leeftijd. Het is daarom zeker niet ongewoon, en gelukkig kun je op diverse manieren erectieproblemen oplossen zonder medicatie. Wanneer het aanpassen van de leefstijl niet helpt, is het raadzaam om een arts of expert te raadplegen. Mogelijk is er een medische onderliggende reden en kun je hierbij geholpen worden door een professional.

Vergrote prostaat en erectieproblemen

Met het vorderen van de leeftijd neemt de kans op een vergrote prostaat toe. Dit fenomeen heet ook wel een goedaardige prostaatvergroting, of Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH). De prostaat is een klier die zich rondom de plasbuis bevindt. Tijdens de pubertijd is deze ongeveer zo groot als een walnoot, maar vanaf het vijftigste levensjaar kan deze gaan groeien. Het werkingsmechanisme is niet exact bekend, maar het gebeurt voornamelijk naar aanleiding van hormonale schommelingen in het lichaam. Hier reageert de prostaat op door uit te zetten rondom de plasbuis. Hierdoor kan men problemen ervaren bij het plassen.

Kan een vergrote prostaat en erectieproblemen met elkaar te maken hebben? Hoewel het erop lijkt dat beiden reageren op hormonale veranderingen in het lichaam wanneer je ouder wordt, houden ze geen direct verband met elkaar. Een vergrote prostaat is dus niet de aanleiding voor erectieproblemen. Wél kunnen deze problemen gelijktijdig optreden.

Opmerkingen
Referenties
  1. McMahon, C. G. (2014). Erectile dysfunction. Internal Medicine Journal, 44(1), 18-26.
  2. Rew, K. T., & Heidelbaugh, J. J. (2016). Erectile dysfunction. American family physician, 94(10), 820-827.
  3. Erectieproblemen – Urologie – Máxima MC. (2020, 29 april). Urologie. https://www.mmc.nl/urologie/aandoeningen-en-behandelingen/erectieproblemen/
  4. Shamloul, R., & Ghanem, H. (2013). Erectile dysfunction. The Lancet, 381(9861), 153-165.
  5. Kovac, J. R., Labbate, C., Ramasamy, R., Tang, D., & Lipshultz, L. I. (2015). Effects of cigarette smoking on erectile dysfunction. Andrologia, 47(10), 1087-1092.
  6. Wessells, H., Joyce, G. F., Wise, M., & Wilt, T. J. (2007). Erectile dysfunction. The Journal of urology, 177(5), 1675-1681.
  7. Rastrelli, G., & Maggi, M. (2017). Erectile dysfunction in fit and healthy young men: psychological or pathological?. Translational andrology and urology, 6(1), 79.
  8. Korfage, I. J., Pluijm, S., Roobol, M., Dohle, G. R., Schröder, F. H., & Essink-Bot, M. L. (2009). Erectile dysfunction and mental health in a general population of older men. The journal of sexual medicine, 6(2), 505-512.
  9. Demir, T., Çomlekçi, A., Demir, O., Gülcü, A., Çalýþkan, S., Argun, L., … & Esen, A. (2006). Hyperhomocysteinemia: A novel risk factor for erectile dysfunction. Metabolism, 55(12), 1564-1568.
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten