Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

NAFLD (Niet-alcoholische leververvetting)

In het kort
 • Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is een aandoening waarbij de lever te veel vet opslaat in de cellen.
 • Meestal zijn er geen symptomen in de beginfase, maar later kunnen vermoeidheid, buikpijn en geelzucht optreden.
 • De belangrijkste oorzaak van NAFLD is een ongezonde levensstijl met een combinatie van overmatig alcoholgebruik, overgewicht of obesitas, en een ongezond dieet.
 • NAFLD kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder leverontsteking, littekenvorming en leverfalen, en het vergroot het risico op het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten.
In het kort

Wat is NAFLD (Niet-alcoholische leververvetting)?

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is een veelvoorkomende aandoening waarbij zich te veel vet in de lever ophoopt zonder dat er sprake is van alcoholmisbruik. NAFLD is een stille aandoening, wat betekent dat er vaak geen symptomen optreden. De aandoening kan echter wel leiden tot ernstige leverproblemen, zoals leverontsteking (NASH), leverfibrose en uiteindelijk cirrose. NAFLD is een groeiend gezondheidsprobleem dat wereldwijd voorkomt en wordt geassocieerd met obesitas, metabool syndroom, diabetes type 2 en insulineresistentie.

De oorzaken van NAFLD zijn divers en omvatten zowel genetische als omgevingsfactoren. Obesitas, een ongezonde levensstijl met ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging, metabool syndroom, insulineresistentie en diabetes type 2 zijn allemaal risicofactoren voor de ontwikkeling van NAFLD. Andere risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en triglyceriden, evenals bepaalde medicijnen en virale hepatitis.

NAFLD kan leiden tot leverfibrose, cirrose en uiteindelijk leverfalen als het niet wordt behandeld. Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, kan het risico op het ontwikkelen van NAFLD verlagen en het beheersen van de aandoening vergemakkelijken. Bovendien kan het verminderen van alcoholgebruik, stoppen met roken en het verminderen van blootstelling aan gifstoffen helpen bij het voorkomen van leverbeschadiging.

NAFLD komt wereldwijd voor, maar het is het meest voorkomend in ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten, Europa, Australië en Japan. In deze landen wordt geschat dat 20-30% van de bevolking NAFLD heeft. Het komt minder vaak voor in ontwikkelingslanden. Er zijn geen precieze cijfers over het aantal mensen met NAFLD in Nederland, maar het wordt geschat dat ongeveer 25% van de volwassenen in westerse landen NAFLD heeft. In Nederland wordt NAFLD steeds vaker gezien als gevolg van een veranderende levensstijl en een toename van obesitas en diabetes type 2.

Wat is NAFLD (Niet-alcoholische leververvetting)?

Symptomen

In de beginfase van NAFLD zijn er vaak geen of nauwelijks symptomen merkbaar. Naarmate de aandoening vordert, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Vermoeidheid: een veelvoorkomend symptoom bij NAFLD is vermoeidheid, wat kan komen door de aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam.
 • Pijn in de bovenbuik: patiënten kunnen last krijgen van pijn of een vol gevoel in de bovenbuik, wat kan wijzen op een vergrote lever.
 • Verminderde eetlust: mensen met NAFLD kunnen last krijgen van verminderde eetlust en gewichtsverlies. De ontsteking en fibrose in de lever kunnen ervoor zorgen dat het lichaam minder eetlust heeft en minder goed voedingsstoffen kan opnemen. Dit kan leiden tot ondervoeding en gewichtsverlies. Ten tweede kan NAFLD gepaard gaan met hormonale veranderingen, zoals een verhoogde aanmaak van leptine, betrokken bij de regulatie van het honger- en verzadigingsgevoel. Deze veranderingen kunnen leiden tot een verminderde eetlust en een verminderde inname van voedingsstoffen. Ook kunnen medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van NAFLD, zoals metformine, ook leiden tot een verminderde eetlust als bijwerking.
 • Geelzucht: in zeldzame gevallen kan geelzucht optreden. Dit wijst op een ernstige leveraandoening.
 • Hoge bloeddruk: NAFLD-patiënten hebben vaak een verhoogde bloeddruk, wat kan leiden tot cardiovasculaire problemen.
Symptomen

Oorzaken

De oorzaken van NAFLD kunnen complex en divers zijn en het kan moeilijk zijn om een enkele oorzaak te vinden. Hieronder worden enkele van de mogelijke oorzaken genoemd:

 • Overgewicht of obesitas: overmatige vetophoping in het lichaam, vooral rond de buikstreek, kan leiden tot NAFLD.
 • Insulineresistentie: het lichaam wordt minder gevoelig voor insuline, wat resulteert in een verhoogde bloedsuikerspiegel en vetophoping in de lever.
 • Diabetes type 2: deze aandoening gaat vaak gepaard met insulineresistentie, waardoor NAFLD kan optreden.
 • Een hoge bloeddruk kan bijdragen aan NAFLD omdat het kan leiden tot schade aan de bloedvaten in de lever. Als de bloedvaten beschadigd raken, kan de bloedtoevoer naar de lever verminderen, wat leidt tot een ophoping van vet in de lever en uiteindelijk tot NAFLD. Bovendien kan hoge bloeddruk bijdragen aan insulineresistentie, wat ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van NAFLD. Insulineresistentie maakt het voor het lichaam moeilijker om glucose te verwerken, wat kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels en meer opslag van vet in de lever.
 • Hoge cholesterol- en triglyceriden niveaus: dit kan de lever beschadigen en NAFLD veroorzaken.
 • Een ongezond voedingspatroon: diëten met een hoog gehalte aan verzadigd vet, suiker (fructose) en koolhydraten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van NAFLD.
 • Sedentaire levensstijl: gebrek aan lichaamsbeweging kan bijdragen aan gewichtstoename en insulineresistentie.
 • Erfelijke aanleg: sommige mensen hebben van nature meer kans om NAFLD te ontwikkelen vanwege genetische factoren.
 • NAFLD kan ook verband houden met andere gezondheidsproblemen, zoals schildklieraandoeningen en slaapapneu.

Het is belangrijk om te weten dat NAFLD vaak het gevolg is van een combinatie van deze factoren en dat het niet altijd duidelijk is waarom sommige mensen het ontwikkelen en anderen niet.

Oorzaken

Opmerkingen

Er is geen specifieke behandeling voor NAFLD, maar veranderingen in levensstijl, zoals gezonde voeding, lichaamsbeweging en gewichtsverlies, worden aanbevolen. In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om de aandoening te behandelen. In gevallen waarbij de aandoening gepaard gaat met een leverontsteking (NASH), worden soms ontstekingsremmende medicijnen zoals prednison, pentoxifylline of pioglitazon voorgeschreven. Bij onderliggende aandoeningen, zoals diabetes en hoge bloeddruk, worden soms medicijnen voorgeschreven om deze aandoeningen te behandelen. Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen met NAFLD regelmatig medische controles en monitoring moeten ondergaan om de voortgang van de ziekte te volgen en te beheren.

Opmerkingen
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten