Haaruitval man
- Ongeveer 70 procent van de Nederlandse mannen krijgt te maken met haaruitval of kaalheid.
- Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval en komt voornamelijk bij mannen voor.
- Haarverlies of kaal worden komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen omdat haren gevoelig zijn voor mannelijke hormonen.
- Oorzaken zijn voornamelijk erfelijkheid, stress, onderliggend lijden, een testosterontekort en andere nutriëntentekorten.
In het kort
- Ongeveer 70 procent van de Nederlandse mannen krijgt te maken met haaruitval of kaalheid.
- Alopecia androgenetica is de meest voorkomende vorm van haaruitval en komt voornamelijk bij mannen voor.
- Haarverlies of kaal worden komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen omdat haren gevoelig zijn voor mannelijke hormonen.
- Oorzaken zijn voornamelijk erfelijkheid, stress, onderliggend lijden, een testosterontekort en andere nutriëntentekorten.
Wat is haaruitval man?
De meest voorkomende vorm van haaruitval is alopecia androgenetica en komt voornamelijk bij mannen voor. Letterlijk betekent alopecia androgenetica ook “mannelijke type haaruitval”. Een andere manier om deze aandoening te duiden is mannelijke kaalheid. In Nederland krijgt ongeveer 70 procent van de mannen op den duur last van haaruitval.
Naarmate de leeftijd vordert, neemt de kans op haarverlies toe. Het proces van kaal worden is niet omkeerbaar. Het haarverlies begint meestal bij de haargrens en inhammen, maar trekt later richting de kruin. Haaruitval kan op een gegeven moment stoppen, maar complete kaalheid is ook mogelijk.
Mannen hebben eerder last van haaruitval doordat de haarzakjes gevoelig zijn voor mannelijke hormonen. Dihydrotestosteron (DHT), gemaakt uit de voorloper testosteron, verkort de groeifase van de haren, zorgt voor meer haaruitval en kan uiteindelijk de haarwortels verschrompelen. De gevoeligheid voor DHT is erfelijk bepaald.
Mannelijke kaalheid kan ook veroorzaakt worden door onderliggend lijden, zoals het Klinefelter syndroom, hypothyreoïdie, obesitas, hypogonadisme en oestrogeendominantie.
Tijdelijke of plaatselijke haaruitval komt ook voor bij mannen. Bij het tijdelijk verliezen van teveel haar is er waarschijnlijk sprake van een malabsorptie of stress. Bij plaatselijke kaalheid, ook bekend als alopecia areata, zorgt een ontsteking bij de haarwortel voor plotselinge kale plekken.
Haaruitval en/of kaalheid bij mannen kan zorgen voor psychische klachten. Het kan leiden tot stress, een verminderd zelfvertrouwen, een verlaagd libido of een depressie.
Interesse in een orthomoleculaire opleiding?
Start nu gratis of met € 1.000,- korting met het STAP-budget! Schrijf je in en ontvang direct je STAP-aanmeldingsbewijs.
Symptomen
- Terugtrekkende haarlijn
- Inhammen
- Kale plekken op de hoofdhuid
- Dunner wordend haar
- Trager groeiend haar
Oorzaken
Testosteron
Testosteron is de voorloper van dihydrotestosteron (DHT). Een teveel of een overgevoeligheid aan DHT verkort de groeifase van de haren, zorgt voor meer haarverlies en laat de haarzakjes krimpen. De gevoeligheid voor DHT is genetisch bepaald.
Nutriëntentekorten
Een malabsorptie kan haaruitval veroorzaken.
- B-vitamines: vrijwel alle b-vitaminen zijn belangrijk voor gezond haar. Vooral een tekort aan vitamine B1, biotine (B8), folaat en vitamine B12 kunnen haaruitval veroorzaken. B-vitamines zijn nodig voor de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen. Hiermee wordt het transport van zuurstof en voedingstoffen naar de haarzakjes verzorgd.
- Vitamine C: gaat vrije radicalen in het lichaam te lijf, waardoor het haar minder snel beschadigt. Ook reguleert de weerstandvitamine de synthese van collageenvezels, deze vezels vormen een essentieel onderdeel van je haar.
- Zink: speelt een belangrijke rol in weefselgroei en -herstel.
- Vitamine D: werkt in op de dominante cellen van de huid (keratinocyten). Deze cellen brengen de vitamine D receptor in de haarzakjes tot expressie. Ook regelt D de groei van de cellen en de cytokineproductie.
- IJzer: zorgt ervoor dat zuurstof goed door de cellen getransporteerd door de rode bloedcellen. Dit is ook voor haargroei erg belangrijk.
- Vitamine A: alle cellen hebben vitamine A (retinol) nodig voor groei. Vitamine A zorgt voor de instandhouding van meerdere epitheelweefsels, waaronder huid, haar en talgklieren.
- Silicium: erg belangrijk voor de aanmaak van keratine en collageen. Wanneer er te weinig silicium in het lichaam aanwezig is, stijgt de kans op haaruitval.
Stress
Bij stress wordt er meer cortisol aangemaakt in het lichaam. Het stresshormoon zorgt op zijn beurt weer voor een interactie met hormonen zoals adrenaline, testosteron en DHT.
Geneesmiddelen
Eén van de bekendste oorzaken van extreem haarverlies is chemotherapie (cytostatica), maar ook het gebruik van bloedverdunners, lithium, retinoïden, antimalaria, bètablokkers en ACE-remmers kunnen haaruitval als gevolg hebben.
Onderliggend lijden
Interne ziekten kunnen leiden tot haarverlies of kaalheid. Het Klinefelter syndroom en oestrogeendominantie zorgen bijvoorbeeld voor een tekort aan testosteron. Een trage schildklier en obesitas hebben ook invloed op de hormoonbalans met als gevolg haaruitval.
Roken
Tabak heeft een negatieve invloed op de bloedsomloop waardoor er minder zuurstof en nutriënten de haarzakjes bereikt.
Voedingsadviezen
- Voeding met voldoende zink, B-vitamines, vitamine C, ijzer en vitamine A helpt haaruitval tegen te gaan. Eet ruim voldoende groenten (400 – 800 gram per dag), bonen, ongebrande noten, vis en kip.
- Ook essentiële vetten, te vinden in walnoten, zaden, vis en avocado zijn belangrijk voor gezond haar.
- Zorg voor voldoende silicium in het voedingspatroon. Silicium is sterk aanwezig in brandnetelthee.
- Eet gezond en gevarieerd om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen
- Zorg voor een gezond gewicht
- Stop met roken, matig alcoholinname en vermijd geraffineerde suikers
- Vermijd stress
- Vermijd zoveel mogelijk chemicaliën; deze kunnen de hormonale balans verstoren
Opmerkingen
Er zijn ook haargroeimiddelen beschikbaar waarvan slechts enkelen effectief zijn gebleken. Hier worden ook bijwerkingen gemeld, zoals een verlaagd libido, erectiestoornissen en verminderde vruchtbaarheid. Haartransplantaties zijn effectief maar relatief duur.
Nutriënten
Nutriënt |
---|
Silicium (in drinkbare oplossing) |
Fenegriek |
Ashwagandha (extract) |
Omega 3 vetzuren |
Biotine |
Zaagpalm (Saw Palmetto) |
Zink |
IJzer |
Collageen peptiden (type I) |
Vitamine B-complex |
Vitamine D |
Vitamine C |
Vitamine A |
GLA (borage olie) |
DIM (Diindolylmethaan) |
Vitamine E |
Keratine |