Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Chronische stress: wat zijn de symptomen?

3 februari 2022
6 minuten leestijd
Working parent with crying son

Met het hart in de keel ren je de longen uit je lijf. Je bent al laat, maar je houdt hoop. Op je laatste benen kom je bij de bushalte aan. En ja hoor! Uiteraard rijdt de bus net voor je neus weg. Een exemplarische stresssituatie, maar niet te vergelijken met chronische stress. In dit artikel leggen we alles uit over chronische stress, de symptomen die hierbij komen kijken, en we geven tips om je stressbestendigheid te verhogen.

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze e-learning Orthomoleculair Adviseur Basis.

[advice]

Wat is chronische stress?

De hartkloppingen die je ervaart wanneer je haastig probeert de bus niet te missen is onvergelijkbaar met het type stress dat we in dit artikel belichten: chronische stress. We spreken van chronische stress wanneer er voor een langere tijd sprake is van een gevoel van druk of spanning. Deze spanning zorgt ervoor dat het lichaam continu klaar is om te vechten of vluchten. Wanneer er nooit een vecht- of vluchtreactie volgt, raakt het lichaam uit balans.

Bij chronische stress maakt het lichaam continue stresshormonen aan wat de metabole systemen beïnvloedt. Dit onderdrukt onder andere het voortplantingssysteem, verandert de schildklierfunctie en remt alle processen waarbij groeihormonen betrokken zijn.

Wat zijn stresshormonen?

In deze situaties van druk of spanning zijn stresshormonen ontzettend belangrijk. Adrenaline en cortisol zijn enerzijds twee stresshormonen die ons in leven houden, maar anderzijds schadelijk wanneer we er te lang te veel van aanmaken.

Adrenaline is van belang tijdens acute stresssituaties

Bij een gespannen situatie komt het hormoon adrenaline om de hoek kijken. Dit zorgt voor een stressreactie: je lichaam verhoogt de bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel en je ademhaling versnelt. Dit is van cruciaal belang om te overleven tijdens acute stresssituaties. Tijdens een langere periode met een hoge adrenaline aanmaak kan dit tot de volgende klachten leiden:

  • beschadigde bloedvaten;
  • hoge bloeddruk of hypertensie;
  • verhoogd risico op een hartaanval en beroerte;
  • hoofdpijn;
  • ongerustheid;
  • slapeloosheid.

Noradrenaline en serotonine gebruikt het lichaam om adrenaline te maken in de bijnier. Voor de omzetting hiervan zijn verschillende co-actoren nodig, zoals SAMe (S-Adenosyl-L-methionine), mangaan, magnesium, vitamine B5, vitamine B12 en folaat.

Lees in deze blog meer over hoe je stress kunt verminderen en welke nutriënten hierbij kunnen helpen.

Volg deze opleiding als E-learning
Start nu met e-learning en ontvang tot wel 27.5% korting! E-learning
Bekijk e-learning

Verhoogd cortisolniveau aanhoudende stress

Naast adrenaline is er ook het hormoon cortisol. Beide zijn stresshormonen en maakt het lichaam aan in de bijnier, maar er zijn zeker verschillen. Cortisol is een belangrijk hormoon tijdens een stresssituatie. Het hormoon helpt bij de afbraakverwerkingen in je lichaam die energie leveren zoals het verteren van voedsel. Ook als slaap en het afweersysteem blijven hierdoor draaien. Je kunt het zien als ondersteuning van het lichaam wanneer de stress langere tijd voortduurt. Een hoge cortisolspiegel voor een lange tijd put het lichaam uit en heeft een negatief effect op onze gezondheid. Dit kan ook leiden tot allerlei klachten en zelfs chronische ziektes op termijn:

Wat zijn chronische stress symptomen?

Chronische stress symptomen zijn uiteenlopend en verschillen per persoon. De eerste symptomen die optreden nadat je een tijdje gestrest geweest bent zijn vaak:

Misschien herken je de voorgaande symptomen wel. Als je voor een langere tijd stress ervaart, kunnen er ook andere symptomen ontstaan (naast de bovenstaande):

Hoe kun je chronische stress verminderen?

De meest efficiënte manier om stress te verminderen is de oorzaak weg te nemen. Maar, een druk gezinsleven, veeleisende baan of financiële problemen zijn niet zomaar te veranderen. Wel kun je onderzoeken welke triggers je meer stress geven. Door hiervan bewust te zijn kun je deze vermijden of verminderen. Daarna zoek je naar manieren om met die negatieve stressoren om te gaan die je niet kunt vermijden. Een gezond lijf is daarbij een van de sleutels. Wanneer je gezond bent en lekker in je vel zit, kun je veel meer aan.

Tips om je gezondheid te verbeteren zijn:

  • Zorg voor een gezond voedingspatroon
    Gezond en gevarieerd eten en drinken is van groot belang voor een gezond lichaam.
  • Zorg voor de inname van voldoende magnesium
    Verschillende studies hebben de belangrijke relatie tussen magnesium en stress aangetoond. Je hebt meer magnesium nodig tijdens stress én je bent ook vatbaarder voor spanning bij een magnesiumtekort.2 Lees onze blog over magnesium en stress.
  • Zorg voor een goed bioritme
    Probeer elke nacht 7-8 uur slaap te slapen. Een goede nachtrust is onmisbaar voor herstel. Langdurig slecht slapen heeft een negatieve invloed op je gezondheid en maakt je ook vatbaarder voor stress.
  • Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning
    Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen stress verminderen, je bloeddruk verlagen en zorgen voor een betere gemoedstoestand. Ook wandelen in de natuur en sociale contacten helpen om te ontspannen.
  • Een hoogwaardig Rhodiola rosea supplement kan je helpen bij stress
    Rhodiola helpt je om te gaan met fysieke en emotionele druk, zoals een zware fysieke training overwerk, vermoeidheid of verdriet. Het kruid kan je stemming verbeteren3 en voorkomen dat stress zorgt voor andere chronische klachten.4 Lees hier ons blog over Rhodiola.

Tot slot

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam en helpt ons te overleven. Het is dus helemaal niet erg om af en toe stress te ervaren. Pas wanneer de stress aanhoudt, heeft het een negatief effect op je gezondheid. Concentratieproblemen, geheugenverlies en overgewicht zijn een greep uit de gevolgen van stress. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar manieren waarop jij stress kan verminderen.

Wat ons allemaal helpt om beter om te kunnen gaan met stress is een gezond lichaam. Probeer genoeg voedingsmiddelen te eten met voldoende magnesium zoals groene bladgroenten en pure chocolade (>70%). Daarnaast bevatten groente en fruit veel vitamine C wat je immuunsysteem versterkt. Probeer koffie te matigen en zet eens een pot kruidenthee.

Verder kun je ook nog denken aan ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga, die kunnen helpen bij het verlichten van stress en angst. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts, therapeut of een professional in de geestelijke gezondheidszorg. Je bent niet alleen!

Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze Orthomoleculair Adviseur Basis.

Sluiten