Orthomoleculair kennisinstituut
Menu

Eczeem baby

In het kort
 • Eczeem bij baby’s is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door roodheid, zwelling, jeuk en soms blaren op de huid.
 • Symptomen van eczeem zijn onder andere droogheid, schilfers, jeukende huiduitslag en soms bloedingen door krabben.
 • Oorzaken van eczeem bij baby’s kunnen zowel genetisch als omgevingsfactoren zijn, zoals allergieën, irritatie, droge huid, infecties, stress en voeding.
In het kort

Wat is eczeem baby?

Eczeem bij baby’s is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking, roodheid, zwelling, jeuk en soms blaren op de huid. Het is een aandoening die bij ongeveer 5 tot 10 procent van de baby’s voorkomt. Het komt vaak voor op het gezicht, de hoofdhuid, de handen, voeten en plooien van de huid.

De huid kan droog zijn en schilferen en soms ontstaat er door krabben bloedingen en korstjes. Jeuk kan ervoor zorgen dat de baby onrustig is en slecht slaapt.

Eczeem komt vaak voor bij baby’s doordat het microbioom en daardoor het immuunsysteem nog niet optimaal ontwikkeld is. Wanneer het microbioom nog niet optimaal ontwikkeld is, kunnen bepaalde micro-organismen die van nature in de darmen voorkomen, zoals bifidobacteriën en lactobacillen, verminderd aanwezig zijn. Dit kan leiden tot een overgroei van andere micro-organismen, zoals pathogene bacteriën en schimmels.

Deze onevenwichtige verhouding van micro-organismen kan leiden tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand, waardoor stoffen die normaal gesproken niet in de bloedbaan terechtkomen, toch in het lichaam kunnen komen. Dit wordt ook wel een “lekkende darm” genoemd en kan leiden tot een reactie van het immuunsysteem.

Om de ontwikkeling van eczeem te voorkomen, is het belangrijk om het microbioom van de baby te ondersteunen. Dit kan worden gedaan door het geven van borstvoeding, het vermijden van antibiotica of het inzetten van probiotica.

Wat is eczeem baby?

Symptomen

 • Roodheid en zwelling van de huid
 • Jeuk en pijn
 • Schilfers op de huid
 • Droge huid
 • Uitslag op de huid, soms met kleine bultjes of blaren
 • Bloedingen en korstjes door krabben
Symptomen

Oorzaken

Genetische factoren: baby’s van wie de ouders eczeem hebben, hebben een grotere kans om het zelf ook te ontwikkelen.

Omgevingsfactoren: allergieën voor voedsel of milieuverontreinigende stoffen, irritatie van de huid door bijvoorbeeld zeep of wasmiddelen, droge huid, infecties, stress en andere factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van eczeem bij baby’s.

Oorzaken

Voedingsadviezen

 • Geef borstvoeding als dit mogelijk is. Moedermelk bevat antistoffen en voedingsstoffen die de kunnen helpen bij de klachten.
  • Vermijd voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken. Deze kunnen via de moedermelk doorgegeven worden. Dit zijn onder andere melkproducten, eieren, pinda’s, soja, schaal- en schelpdieren, toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.
  • Voedingsmiddelen die aan te raden zijn vette vis voor de omega 3-vetzuren (verminderen ontstekingen), yoghurt en kefir (probiotica voor de darmen) en zinkrijke producten (wondgenezing en immuunsysteem).
 • Als flesvoeding wordt gegeven, kan het nuttig zijn om te kijken naar de samenstelling van de voeding. Sommige baby’s kunnen baat hebben bij hypoallergene flesvoeding.
  • Verrijk de flesvoeding eventueel met omega 3-vetzuren en probiotica.
Voedingsadviezen

Opmerkingen

Eczeem bij baby’s kan een grote impact hebben op zowel het kind als de ouders. Het kan zorgen voor slaapproblemen, huilbuien en een verminderde kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk om de juiste behandeling te vinden.

Naast voeding kunnen ook externe factoren, zoals parfums en wasmiddelen, een rol spelen bij het ontstaan van eczeem. Het is dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Opmerkingen
Vind een orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt
Sluiten